Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2021

Ο κίνδυνος αυτογκόλ με το AstraZeneca - Σφηνάκια για Lamda, Ελληνικό και… παχυλά μερίσματα

Ο κίνδυνος αυτογκόλ με το AstraZeneca - Σφηνάκια για Lamda, Ελληνικό και… παχυλά μερίσματα

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: Τελικά τίποτα δεν άλλαξε σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες χορηγείται το εμβόλιο AstraZeneca. Και αυτό παρά το γεγονός ότι χθες το μεσημέρι, οπότε συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή, υπήρξε η πληροφορία ότι οι αλλαγές ήταν προ των πυλών και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνονταν το απόγευμα, στη συνέντευξη Τύπου του Βασίλη Κικίλια, παρουσία της Μαρίας Θεοδωρίδου, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οπως μαθαίνει η στήλη, ένα από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν ο κίνδυνος να δημιουργηθούν αρνητικές «εντυπώσεις».

Γιατί όπως και να το δει κανείς, όταν πριν από λίγες εβδομάδες ανοίγεις την πλατφόρμα στις ηλικίες 30 έως 44 αποκλειστικά για το συγκεκριμένο εμβόλιο, το να το σταματήσεις για κάποιους εξ αυτών δημιουργεί -αν μη τι άλλο- προβληματισμό για την πρώτη απόφαση. Χώρια τα μπερδέματα (π.χ. πώς θα αντιδράσουν όσοι έκαναν ήδη την πρώτη δόση).

Ισως γι’ αυτό και να ανακοινώθηκε ότι από το Σάββατο και οι ηλικίες 30-34 ετών θα μπορούν να «επιλέξουν» το εμβόλιο που θα κάνουν, με τη γνωστή μέθοδο των ημερών που μεσολαβούν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.

 

LAMDA DEVELOPMENT: Ένα τρίμηνο που «κάηκε» από την πανδημία όσον αφορά τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης των βασικών δραστηριοτήτων της -δηλαδή των εμπορικών κέντρων- δημοσίευσε χθες η εισηγμένη. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, όμως, πως αν και δεν μπορούν να συγκριθούν «μήλα με πoρτοκάλια», καθώς τους πρώτους μήνες του 2020 η αγορά και τα τρία malls της εισηγμένης λειτουργούσαν έως τα μέσα Μαρτίου, εν αντιθέσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, η σχέση επισκεψιμότητας-πωλήσεων καταδεικνύει ότι εμφανίζουν «αντοχές».

Ειδικότερα, αν και η επισκεψιμότητα στο α’ τρίμηνο υποχώρησε κατά 83%, εντούτοις η πτώση πωλήσεων των καταστημάτων ήταν 73%, αποδεικνύοντας ότι -έστω και υπό αυτές τις συνθήκες- η αποτελεσματικότητα ανά τετραγωνικό είναι θετική.

Η δε παραπάνω τάση καταγράφηκε και στο σύνολο του 2020, όταν τα malls παρέμειναν κλειστά για το 1/3 της χρονιάς.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Στον αντίποδα ωστόσο η Lamda Developments ζει πυρετώδεις διεργασίες όσον αφορά το mega project της. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται εκτός από τα ήδη γνωστά επιμέρους σχέδια αξιοποίησης να προστεθούν και υπο-projects, που αφορούν επιπλέον κτίρια γραφείων ή εμπορικών χώρων. Η σημερινή ενημέρωση αναλυτών ενδεχομένως να ρίξει λίγο φως παραπάνω.

Στα ντεσού του Ελληνικού, ωστόσο, η στήλη οφείλει να σημειώσει πως οι ωφέλιμοι εμπορεύσιμοι χώροι ανέρχονται πλέον σε 1.800 στρέμματα (2.200 στρέμματα μαζί με τους χώρους κοινής ωφέλειας). Αρα, η Lamda απέκτησε φιλέτο γης έναντι 5.000 ευρώ περίπου το τετραγωνικό μέτρο (δεδομένου ότι η έκταση παραχωρείται έναντι 915 εκατ. ευρώ).

Μένει πλέον να φανεί η υπεραξία της ανάπτυξης που προετοιμάζει για την επόμενη 5ετία.

 

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Δεν προφταίνουν να έρχονται τα ευχάριστα νέα στους μετόχους από το μέτωπο των μερισμάτων.

Μόλις πρόσφατα ήταν ο ΟΠΑΠ που ανακοίνωσε την αύξηση του ποσού που θα διανείμει σε σχέση με αυτό στο οποίο είχε αναφερθεί στις αρχές της φετινής χρονιάς. Χθες, η ΕΛΤΟΝ Χημικά -παρά το γεγονός ότι τα περυσινά της αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία- αποφάσισε τη διανομή διπλάσιου μερίσματος (0,08 ευρώ ανά μετοχή) σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020 (0,04 ευρώ).

Η Quest Holdings ανακοίνωσε χθες πως θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή στους μετόχους 10,705 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,2995 ευρώ ανά μετοχή, ή σωστότερα 0,30 ευρώ, αν συνεκτιμηθεί ότι οι υπάρχουσες ίδιες μετοχές δεν δικαιούνται μέρισμα.

Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πέρυσι ο όμιλος Quest είχε μοιράσει συνολικά 0,45 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο αυτό οφειλόταν σε μια έκτακτη δεύτερη καταβολή ύψους 0,30 ευρώ ανά τίτλο που έλαβε χώρα προς τα τέλη του 2020.

Έτσι, η φετινή χρηματική διανομή του 0,30 ευρώ θα πρέπει να συγκριθεί είτε με την περυσινή επιστροφή κεφαλαίου του 0,15 ευρώ είτε με το 0,14 ευρώ που είχε καταβληθεί το 2019. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v