Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2021

Μαγνήτης η «Αριάδνη» για τους servicers - Συνωστισμός στις εκλογές της ΝΔ - Ρεκόρ που ζαλίζουν στους ναύλους

Μαγνήτης η «Αριάδνη» για τους servicers - Συνωστισμός στις εκλογές της ΝΔ - Ρεκόρ που ζαλίζουν στους ναύλους

CPLP SHIPPING I: Τις απίστευτες ανατροπές της πανδημίας στη ναυτιλία και ειδικά στο χώρο των πλοίων μεταφοράς κοντέινερ περιγράφει εύγλωττα το ενημερωτικό δελτίο της Capital Product Partners, εταιρείας συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, που ετοιμάστηκε ενόψει της έκδοσης του ομολόγου των 150 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, ο δείκτης Containership Timecharter Index υποχώρησε κατά 33%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, στο επίπεδο των 41,26 μονάδων.

Εξι μόλις μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς, ανήλθε στις 90,75 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 120%.

Αυτό που ακολούθησε, όμως, πιθανότατα ουδείς το περίμενε. Τον περασμένο Ιούνιο, από τις 90,75 μονάδες εκτινάχθηκε στις 251,34, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Και το μποτιλιάρισμα μπροστά από τα λιμάνια συνεχίζεται…

 

CPLP SHIPPING II: Ιδια πορεία, άλλη εικόνα καταγράφηκε και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG). To 2020 η ζήτηση κατέγραψε βουτιά, φέτος όμως, διαμορφώθηκε ένας κυριολεκτικά διαφορετικός κόσμος.

Καθώς όλος ο πλανήτης ψάχνει φορτία φυσικού αερίου, η ζήτηση για πλοία μεταφοράς LNG έφτασε σε επίπεδα που οδήγησαν τους ναύλους σε ιστορικά ρεκόρ.

Χαρακτηριστικά, ο ναύλος για χρονοναυλοσύμφωνο διάρκειας ενός έτους για ένα LNG πλοίο χωρητικότητας 174.000 cbm, σύμφωνα με τα στοιχεία, υποχώρησε στις 58.867 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2020, πτώση 40% σε έναν μόλις χρόνο. Το ίδιο συμβόλαιο, όμως, αρχές τρίτου τριμήνου του 2021 έφτασε στις 123.000 δολάρια.

Και η αναζήτηση φορτίων συνεχίζεται ενόψει χειμώνα.


ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι μεγάλοι παίκτες των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι γνωστοί και ως servicers, καθώς περιμένουν πώς και πώς να βγει προς πώληση το πακέτο NPLs του εκκαθαριστή PQH της Τράπεζας της Ελλάδος (project Αριάδνη). Η στήλη πληροφορείται ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα ανοίξει το data room.

Το πακέτο έχει ενδιαφέρον διότι είναι το τελευταίο μεγάλης αξίας, ύψους 5 δισ. ευρώ, που βγαίνει στην αγορά και η απόκτησή του θα δώσει πόντους στον servicer που θα το αποκτήσει.

Διαθέτει κόκκινα -στη βαθιά απόχρωση του χρώματος- δάνεια, τα οποία έχουν προκύψει από τις τράπεζες που έκλεισαν και έσπασαν στα δύο (ΑΤΕ, TT, FBBank κ.α.) τα πρώτα 2-3 χρόνια της μνημονιακής περιόδου.

Ωστόσο, έχει και πλεονεκτήματα: τα ενέχυρα θεωρούνται αξιοποιήσιμα, καθώς αποτελούν ως επί το πλείστον εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Κινητικότητα στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Πειραιώς, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 24ης Οκτωβρίου.

Γύρω στις 100.000 είναι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των μελών της Νέας Δημοκρατίας -επανεγγραφές και νέες εγγραφές- που περιλαμβάνονται στις λίστες του κυβερνώντος κόμματος και θα ψηφίσουν.

Ο αριθμός ικανοποιεί μεν την Πειραιώς -με βάση τα σημερινά δεδομένα- αλλά ευελπιστεί να ανέβει ακόμα περισσότερο, τις δύο επόμενες εβδομάδες, μέχρι να στηθούν οι κάλπες.

Όσο για τις υποψηφιότητες, όπως μαθαίνουμε, περίπου στις μισές νομαρχιακές επιτροπές υπάρχουν περισσότερες της μιας υποψηφιότητες για την προεδρία, ενώ από το σύνολο των υποψήφιων προέδρων στις Διοικούσες Επιτροπές Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ), το 64% είναι νέα πρόσωπα και το 36% είναι οι απερχόμενοι πρόεδροι που ζητούν την επανεκλογή τους.

Στις εκλογές, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας «Ζευς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v