Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2024

Η επέλαση της Ουκρανίας στους… Δελφούς - Tips για MOH, Centric, Q&R, Παγκρήτια - ΣΕΒ: Η «σφήνα» Τσέτη ενόχλησε

Η επέλαση της Ουκρανίας στους… Δελφούς - Tips για MOH, Centric, Q&R, Παγκρήτια - ΣΕΒ: Η «σφήνα» Τσέτη ενόχλησε

ΔΕΛΦΟΙ: Η σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι έχει διαποτίσει και τη λίστα των επιφανών προσκεκλημένων στη μεγάλη φετινή εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών.

Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι πέραν της εύλογης παρουσίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτό), η λίστα διανθίζεται από αρκετούς από τους πλέον διάσημους «ρωσοφάγους» της Δυτικής κοινότητας, όπως καλά γνωρίζει όποιος ασχολείται έστω και ελάχιστα με τη γεωπολιτική, παρότι έως στιγμής οι προβλέψεις τους για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν διαψευστεί οικτρά.

Δεν γνωρίζουμε εάν προσκλήθηκε αλλά δεν μπορούσε να παραστεί η (άρτι παραιτηθείσα) υφυπουργός των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, που θεωρείται από τους αρχιτέκτονες της αμερικανικής πολιτικής στην Ουκρανία, από το 2014 έως τώρα.

Θα παραστεί όμως ο… σύζυγός της Ρόμπερτ Κέιγκαν, βασικός εκπρόσωπος της σχολής των «νεοσυντηρητικών» στις ΗΠΑ, ένας από τους ιδεολογικούς πρωτεργάτες του αποτυχημένου πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και βασικός εκφραστής του «φιλελεύθερου παρεμβατισμού» στην εξωτερική πολιτική, που εκφράστηκε με ποικίλες στρατιωτικές επεμβάσεις

Ξεχωρίζει επίσης ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντεκ Σικόρσκι, ο οποίος έγινε παγκοσμίως διάσημος για ένα «τουίτ» που έκανε την ημέρα του σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς Nordstream, ευχαριστώντας τις… Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

ΔΕΛΦΟΙ ΙΙ: Μαζί του όμως είναι προσκεκλημένη και η Αμερικανίδα σύζυγός του. Η γνωστή ιστορικός και συγγραφέας Αν Απλμπόουμ, ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» κατά της Ρωσίας στα αμερικανικά ΜΜΕ, που μεταξύ άλλων έγραψε άρθρο τον Ιούνιο του 2003, με τίτλο « Η Ρωσία διολισθαίνει σε εμφύλιο πόλεμο», το οποίο όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, δεν επιβεβαιώθηκε.

Κι ακόμη, ο πρώην στρατηγός του στρατού των ΗΠΑ Μπεν Χότζες, ο οποίος έχει γίνει γνωστός για διάφορες στρατιωτικές προβλέψεις του ως προς τον πόλεμο της Ουκρανίας, που όμως δεν επαληθεύονται στην πράξη.

Μεταξύ άλλων είχε δηλώσει στις 15 Μαρτίου του 2022 ότι οι επόμενες… 10 μέρες θα έκριναν τον πόλεμο, επειδή οι Ρώσοι είχαν μεγάλα δομικά προβλήματα, όπως μπορείτε να διαβάσετε πιο αναλυτικά εδώ, για να δείτε πόσο έξω μπορεί να πέσει ένας επιφανής, υποτίθεται, αναλυτής, κάνοντας την επιθυμία του πραγματικότητα.

Tουλάχιστον θα είναι εκεί και ο Ρόμπερτ Κάπλαν, που ως διακηρυγμένος οπαδός της γεωπολιτικής σχολής των ρεαλιστών, ξεκινά απο αντίστοιχη ιδεολογική αφετηρία, αλλά έχει μεγαλύτερη επαφή με την πραγματικότητα.

Με αυτά τα… γεωπολιτικά δεδομένα, ίσως δεν είναι περίεργο ότι από τη λίστα λείπουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι από τη Σερβία και την Τουρκία, δύο γειτονικά κράτη που για διάφορους λόγους έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, παρότι υπάρχουν αντίστοιχοι προσκεκλημένοι από χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, αλλά και η Αλβανία.

Εντυπωσιακή, όμως, φαντάζει η έλλειψη υψηλών εκπροσώπων από την Κίνα αλλά και την Ινδία, δηλαδή τη δεύτερη υπερδύναμη και την ανατέλλουσα μεγάλη δύναμη, όπως επίσης από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (όπου θυμίζουμε, διεξάγεται ένας άλλος πόλεμος, πιο κοντά μας) και τον «Παγκόσμιο Νότο» γενικότερα.

Με δύο εξαιρέσεις. Τον πρώην διοικητή της ισραηλινής Μοσάντ Ντάνι Γιάτομ και τη Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.

Ελπίζουμε ότι κάποιοι θα είχαν προσκληθεί, αλλά δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Θανάσης Καρτερός αρθρογραφεί στην «Αυγή» και οι παρεμβάσεις του δεν θα περνούσαν από (αναγνωστικό) κόσκινο, αν δεν θεωρούνταν ότι «απηχεί τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα» -κατά το ουδέποτε διαψευσθέν κλισέ.

Το τελευταίο τρίμηνο… σφάζει με το βαμβάκι τον Στέφανο Κασσελάκη (ενίοτε και με πιο αιχμηρά υλικά), ενώ αγαπημένο του αντικείμενο κριτικής είναι η μετατροπή του κόμματος από συλλογικό σε προεδρικό.

Στο τελευταίο του άρθρο επανήλθε, απαριθμώντας μια σειρά αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος, οι οποίες ελήφθησαν από τον πρόεδρο και προβάλλονται ως θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα στελέχη του είτε δεν τολμούν να διαφωνήσουν είτε σιωπούν λόγω ευρωεκλογών.

Γράφει λοιπόν ότι ο Κασσελάκης «ενώ ορκίζεται στη συλλογικότητα, δημοσιοποιεί ως θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ρηξικέλευθες προσωπικές του θέσεις» και μάλιστα «με ταχύτητα και ευελιξία πρωτόγνωρη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο υπήρχε η -κακή;- συνήθεια οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από συνεδριάσεις της Κ.Ε., της Γραμματείας, του Πολιτικού Κέντρου ή του Εκτελεστικού Γραφείου».

Απάντηση από τον πρόεδρο του κόμματος ή συνεργάτες του δεν δόθηκε και δεν θα δοθεί, διότι αυτή αποφασίσθηκε να είναι η αντιμετώπιση του αρθρογράφου… τουλάχιστον προς το παρόν.

Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πάντως, στελέχη (σ.σ. και επί Τσίπρα και επί Κασσελάκη) σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την εν λόγω κριτική. Όπως «ναι, είδαμε πού κατέληξαν οι συλλογικές αποφάσεις», διότι «το ζήτημα δεν είναι αν οι θέσεις για την καθημερινότητα λαμβάνονται μετά από δεκάωρες συνεδριάσεις, αλλά το περιεχόμενό τους και η απήχηση που έχουν στον κόσμο».

Και υπενθυμίζουν εκείνο το παλιό... για «άσπρες γάτες ή μαύρες γάτες, αρκεί να πιάνουν ποντίκια».

 

ΣΕΒ: Άνοιξε από χθες, ίσως με ολίγη… βιασύνη, το παιχνίδι της διαδοχής στην προεδρία του ισχυρότερου εργοδοτικού συνδέσμου της χώρας, καθώς η Ιουλία Τσέτη της Unipharma και του φαρμακευτικού ομίλου ΟΦΕΤ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της.

Όπως είχαμε προαναγγείλει πριν από σχεδόν ένα μήνα, όλα δείχνουν ότι πλέον οδεύουμε προς στήσιμο κάλπης, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με «φαβορί» για τη διαδοχή στη θέση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, εφόσον αποχωρήσει, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Για να είμαστε δε ειλικρινείς, πιάσαμε μια «εσάνς» ενόχλησης, ίσως και εκνευρισμού από την πλευρά κάποιων ισχυρών και εν πολλοίς παραδοσιακών μελών του ΣΕΒ, για την κίνηση της κας Τσέτη, πριν καν ανακοινώσει ο νυν πρόεδρος, επίσημα, εάν προτίθεται να υπηρετήσει δεύτερη θητεία ή όχι.

Ο Θεοδωρόπουλος δεν έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα, αλλά το «αουτσάιντερ» φαίνεται πως είχε λόγους να το πράξει, προκειμένου να εντείνει την εκστρατεία της. Ανεπισήμως, όπως σας ενημερώσαμε, την έχει ξεκινήσει από καιρό.

 

ΡΟΔΟΣ: Στη διεκδίκηση από το περιφερειακό συμβούλιο του 75% του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση που θα καταβάλλουν πλέον τα ξενοδοχεία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το Φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis», που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο τις επόμενες ημέρες, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως υποστήριξε, η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου λόγω έλλειψης τομεακών έργων μεγάλης κλίμακας στα νησιά θα πρέπει να καλυφθεί από τα έσοδα που θα εισπράξει το κράτος από την επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι στα ταμεία του κράτους από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα εισρεύσουν περί τα 150-160 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το 37% των πεντάστερων ξενοδοχείων και το 26% των τετράστερων ξενοδοχείων βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ανθεκτικότητας ανέρχεται σε 7 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων και στα 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

Βάσει νόμου, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο και επιβαρύνει τους πελάτες ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, ή ακινήτων τύπου Airbnb από την 1η Ιανουαρίου 2024.

 

MOTOR OIL: Συνολικές επενδύσεις 207,7 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε η εταιρεία το 2023, με τη συντριπτική πλειονότητα να κατευθύνεται στο διυλιστήριο.

Ανάλογο ποσό (210 εκατ. ευρώ) προγραμματίζει και για τη φετινή χρονιά, οπότε προχωρά, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου και την κατασκευή νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης.

 

CENTRIC: Τη χασούρα τεσσάρων συνεδριάσεων κάλυψε ουσιαστικά χθες η μετοχή. Κλείσιμο με κέρδη 6,31%, στο 0,438 ευρώ, στο υψηλό ημέρας.

Βρίσκεται έτσι μια ανάσα από το ρεκόρ του 0,453 ευρώ που είχε πετύχει στις 22 Μαρτίου.

 

Q&R: Ενα ακόμα εντυπωσιακό ριμπάουντ καταγράφηκε χθες στο χρηματιστήριο. Ο τίτλος άνοιξε οριακά υψηλότερα, στο 1,256 ευρώ, αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο 1,41 ευρώ ή σχεδόν 14% υψηλότερα. Σε αυτό το επίπεδο πετυχαίνει ένα ακόμα ρεκόρ.

Στη συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 401 χιλιάδες τεμάχια.

 

ΑΒΑΞ: Σημαντικές οι απώλειες για τον τίτλο της κατασκευαστικής. Προσγειώθηκε στο 1,5 ευρώ (-3,72%), με τις συναλλαγές να προσεγγίζουν σε αξία το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Αποτέλεσμα οι απώλειες για τη φετινή χρονιά να ξεπερνούν το 19%.

 

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μόνιμα σε πτωτικό έδαφος έμεινε χθες η μετοχή και τελικά έκλεισε τη συνεδρίαση στα 4,01 ευρώ ή σχεδόν 4% χαμηλότερα.

Μηδενική ή οριακά αρνητική η απόδοση του τίτλου σε μέτρηση 30 ημερών, τριμήνου ή εξαμήνου.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Έκτακτο κέρδος 4,5 εκατ. ευρώ ενέγραψε στην περσινή χρήση η Παγκρήτια από τη συμφωνία με τη Nexi Greece σχετικά με υπηρεσίες issuing and acquiring καρτών.

Ταυτόχρονα έγραψε κέρδος της τάξης των 5 εκατ. ευρώ από αναπροσαρμογή ακινήτων της σε εύλογη αξία. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v