Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2024

ΜΥΤΙΛ: Το timing του dual listing - Πολιτική: Ιδεολογίες… mixed grill - Tips για Coca Cola, Trastor, Δάιος, Avax, Sato

ΜΥΤΙΛ: Το timing του dual listing - Πολιτική: Ιδεολογίες… mixed grill - Tips για Coca Cola, Trastor, Δάιος, Avax, Sato

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ολοένα και περισσότερο δείχνουν να καταρρέουν τα πάλαι ποτέ ιδεολογικά τείχη μεταξύ μεγάλων και μικρότερων κομμάτων, που όλα μαζί ομνύουν στην… πολυσυλλεκτικότητα.

Στη ΝΔ η κατάσταση είναι γνωστή καθώς σχεδόν οι μισοί υπουργοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ κάποια άλλα πρωτοκλασάτα ονόματα έχουν τις πολιτικές ρίζες στους στην ακροδεξιά.

Είναι εμφανές άλλωστε ότι το ίδιο κόμμα προσπαθεί να κινηθεί ανάμεσα στον γάμο ομοφύλων της κεντρώας πτέρυγάς του και του «πατρίδα θρησκεία οικογένεια» που φώναζε προσφάτως ο Γιώργος Αυτιάς, με σήμα κατατεθέν πλέον και τον Φρέντι Μπελέρη.

Μέχρι στιγμής τού βγαίνει.

Κι από την άλλη, έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πέραν της επιχειρούμενης στροφής προς το κέντρο και την έμφαση του Στέφανου στον πατριωτισμό και την ισχυρή άμυνα, όλο και τσιμπάει κεντροδεξιούς, από τον Ευάγγελο Αντώναρο, στο ψηφοδέλτιο της ευρωβουλής, μέχρι τον Άρη Σπηλιοτόπουλο (φωτ.), ως τελευταίο addition στο επικοινωνιακό του επιτελείο. Πιθανώς ακολουθούμενο προσεχώς και από την Κρινιώ Καννελοπούλου, λένε οι πληροφορίες.

Από την τάση αυτή δεν έλλειψε βέβαια ούτε το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μεταγραφή… αεροδρομίου για το ευρωψηφοδέλτιο τον Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος κατάφερε για λίγο να αποκτήσει τη σπάνια ιδιότητα του εν ενεργεία βουλευτή της ΝΔ, που είναι εκ νέου υποψήφιος με άλλο κόμμα.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΙ: Εν μέρει, λένε κάποιοι πολιτικοί αναλυτές, αυτή η mixed grill τακτική των κομμάτων έχει να κάνει με τη στροφή μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά, η οποία άλλωστε παρατηρείται και πανευρωπαϊκά, αλλά και με την πέραση που έχει στην εποχή μας ο πατριωτισμός, σε αντίθεση με τον διεθνισμό του παρελθόντος.

Το πιο σοβαρό παράδειγμα ιδεολογικής ανάμιξης, το οποίο μάλιστα έχει ξεκινήσει με επιτυχία, έρχεται από τη Γερμανία. Εκεί, πριν λίγους μήνες ένα από τα κορυφαία στελέχη του καθαρά αριστερού Die Linke, η Sahra Wagenknecht, αποχώρησε και σχημάτισε ένα νέο «αριστερό-συντηρητικό» κόμμα (!), το BSW, το οποίο φαίνεται να τραβά πολλές ψήφους από το ακροδεξιό AFD, καθώς είναι επίσης ευρωσκεπτικιστικό και εναντίον της μετανάστευσης. Υπολογίζεται ότι μπορεί να πάρει οκτώ έδρες στην Ευρωβουλή.

 

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με βάση τα παραπάνω, μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος με το νέο κόμμα του, τους «Δημοκράτες», έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη πατρίδα και τα παράγωγά της (πατριώτης, πατριωτισμός κ.λπ.) επτά φορές μέσα σε 12 μέρες στις «πάσες» των ποστ που κάνει στο “Χ”.

Δεύτερη πιο αγαπημένη έκφραση του Ανδρέα αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα η «κοινή λογική», που για να είμαστε ειλικρινείς, μας θύμισε τον Θάνο Τζίμερο, ο οποίος τη χρησιμοποιούσε συχνότατα όταν η «Δημιουργία Ξανά» ήταν στις (περιορισμένες) δόξες της.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και άλλα πρόσωπα των πάλαι ποτέ «καραμανλικών της λαϊκής δεξιάς» προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης διατήρησε αυτές τις επαφές στο όνομα του «ανοίγματος» στις δημοκρατικές δυνάμεις, κατά το σκεπτικό και του κ. Τσίπρα. Τις τελευταίες μέρες διευρύνθηκε η συνεργασία του με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, καθώς ανέλαβε επικοινωνιακά καθήκοντα: όπως μαθαίνουμε, θα βοηθάει το επιτελείο του κ. Κασσελάκη στην ανάλυση των μετρήσεων, κανονικών και κυλιόμενων, δηλαδή των focus group και των ποιοτικών ευρημάτων.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαθέτει τα προσόντα, καθώς έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Εννοείται ότι λόγω πολιτικής καταγωγής θα εστιάζει στο πέραν της Αριστεράς κοινό, που κινείται στο κεντρώο/κεντροδεξιό του πολιτικού φάσματος.

Σ’ αυτό δηλαδή που απευθύνεται ο κ. Κασσελάκης για τη διεύρυνση της εκλογικής δεξαμενής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΜΥΤΙΛ: Η ανακοίνωση των προθέσεων της Mytilineos να αναζητήσει την τύχη της και στην αγορά του Λονδίνου έγινε δεκτή πολύ θετικά από τις αγορές, απασχολώντας και τη δημοσιότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα αφορά τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Ωστόσο πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά την υπόθεση δίνουν πιο γρήγορο... timing. Οπως σημείωναν χθες στη στήλη, ο πραγματικός χρόνος που θα διαρκέσει η όλη διαδικασία θα είναι από 9 έως 12 μήνες. Που σημαίνει από τέλος Δεκέμβρη-αρχές Γενάρη του 2025 μέχρι Απρίλιο του ίδιου έτους.

Εύλογα θα ρωτήσετε γιατί τότε αυτή η... επιμήκυνση στην επίσημη ανακοίνωση; Η απάντηση είναι ότι σε αυτό το επίσημο χρονοδιάγραμμα επέμεναν οι σύμβουλοι, ώστε να καλύψουν και οποιαδήποτε -απρόοπτη- καθυστέρηση.

 

TRASTOR: Θέσπιση μακροπρόθεσμου προγράμματος παροχής κινήτρων, με τη μορφή χορήγησης δωρεάν μετοχών καθώς και μετρητών, προτείνει στους μετόχους το Δ.Σ. της εταιρείας.

Ειδικότερα, προτείνεται να διατεθούν στους δικαιούχους του προγράμματος μετοχές και μετρητά αξίας ως 3,2 εκατ. ευρώ με κατανομή 50%-50% (δωρεάν μετοχές - μετρητά). Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε έναν κύκλο, με 4ετή περίοδο συσσώρευσης (1/1/2023 ως 31/12/2026), στο τέλος της οποίας θα αξιολογούνται και θα μετριούνται οι επιδόσεις των δικαιούχων, σε σχέση με τους βασικούς άξονες απόδοσης (KPIs).

Προς το παρόν, ο μόνος που δικαιούται bonus, βάσει της σύμβασής του και της εγκεκριμένης από τους μετόχους πολιτικής αποδοχών, είναι ο CEO, ο οποίος προτείνεται να λάβει δωρεάν 67.800 νέες μετοχές, που θα προέλθουν από αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

 

COCA COLA HBC: Σήμερα ανακοινώνει ο όμιλος αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με την εκτίμηση της αγοράς να κάνει λόγο για νέα άνοδο στα έσοδα. Η Eurobank Equities βάζει τον πήχη στα 2,26 δισ. ευρώ ή +2,6% σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα οργανικής ανάπτυξης της τάξης του 9%, λόγω τιμής/μείγματος προϊόντων, που εν μέρει αντισταθμίζεται από αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες.

 

AVAX: Εν αναμονή της απόφασης που θα εκδώσει το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) τελεί η εισηγμένη.

Στο Κέντρο είχε προσφύγει η εταιρεία το 2016, ζητώντας αποζημίωση ύψους 370,6 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση του Λιβάνου για την υπογραφείσα σύμβαση κατασκευής του θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Deir Aamar (Phase II).

Η διαδικασία διαιτησίας περατώθηκε στις 11 Απριλίου και πλέον αναμένεται η έκδοση της επίσημης απόφασης.

Στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, η εκτίμηση ανακτησιμότητας από τη διοίκηση είχε αρχικά περιοριστεί μόνο στο τιμολογημένο μέρος της απαίτησης, ήτοι 51,8 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια έχει απομειωθεί σταδιακά, μέχρι του ποσού των 14,8 εκατ. ευρώ στις 31.12.2023.

 

SATO: Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης σε ό,τι αφορά το πλάνο εξυγίανσης παραμένει ο όμιλος.
Όπως σημειώνει στις λογιστικές καταστάσεις, πριν από ένα χρόνο, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δεν επικύρωσε τη Συμφωνία Εξυγίανσης του 2019. Η εταιρεία άσκησε έφεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, η οποία συζητήθηκε στις 28 Μαρτίου 2024 και εκκρεμεί η ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του ομίλου το 2023 ήταν 21,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός αυξήθηκε στα 32 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές της χρήσης ήταν 387,5 χιλιάδες ευρώ.

 

ΔΑΪΟΣ: Περισσότερο τουρισμό και λιγότερα πλαστικά βγάζει το μείγμα πωλήσεων της εισηγμένης το 2023.

Ο τζίρος του ομίλου υποχώρησε πέρυσι στα 53,6 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πλαστικού. Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου κλάδου ήταν 22,5 εκατ. ευρώ (από 27,3 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, από τα ξενοδοχεία ο όμιλος είδε ελαφρά υψηλότερα έσοδα (+2,54%) και με 31,1 εκατ. ευρώ ο συγκεκριμένος τομέας έγινε σημαντικότερος από την παραδοσιακή δραστηριότητα.

Συνολικά, πάντως, ο όμιλος είδε τα καθαρά κέρδη του να μειώνονται στα 5,22 εκατ. ευρώ, έναντι 6,2 εκατ. ευρώ το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v