Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2024

Μυτιληναίος: Γιατί έδωσε τώρα μετοχές - Γάμος... Bollywood στο Λουτράκι - Σφηνάκια για Optima, Quest, Στασινόχαρτα

Μυτιληναίος: Γιατί έδωσε τώρα μετοχές - Γάμος... Bollywood στο Λουτράκι - Σφηνάκια για Optima, Quest, Στασινόχαρτα

ΜΥΤΙΛ: Η αύξηση της διασποράς της μετοχής και η ενίσχυση της συμμετοχής long only funds στο μετοχολόγιο, ενόψει της διαδικασίας για το dual listing στο Λονδίνο, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο Ευάγγελος Mυτιληναίος αποφάσισε να δώσει ποσοστό 5,04% της εταιρείας, παραμένοντας βασικότερος μέτοχος με ποσοστό που θα ανέρχεται πλέον επισήμως σε περίπου 21,5%.

Η συγκυρία των ημερών, με τις αγορές και το ΧΑ σε «καλή φάση», αλλά και τις εκθέσεις εγχώριων και ξένων οίκων να βάζουν όλες υψηλότερα τον πήχη, ήταν ιδανική για να γίνει ένα μεγάλο placement σε σοβαρούς επενδυτές με απόλυτη επιτυχία. 

Με τιμή «κλειδωμένη» στα 35,5 ευρώ η ζήτηση οδήγησε στη διάθεση επιπλέον 2,7 εκατομμυρίων μετοχών (επιπρόσθετα στα 4,5 εκατομμύρια μετοχές που ήταν η αρχική πρόθεση) έως ότου έκλεισε και η αμερικανική αγορά. Δηλαδή, με discount μόλις 4% σε σχέση με τη μέση τιμή μήνα και τριμήνου και μηδενικό σε σχέση με τη μέση τιμή έτους.

Σημειώστε ότι το μέγεθος του free float αποτελεί από τα πιο κρίσιμα στοιχεία για επιτυχημένη είσοδο σε διεθνή χρηματιστηριακή αγορά. Eνισχύει όχι μόνο τη ρευστότητα αλλά και τη βαρύτητα της μετοχής στους δείκτες, αυξάνοντας τις εισροές από index funds. Είτε πρόκειται για τον ελληνικό MSCI είτε, στο εγγύς μέλλον, για τον FTSE-100 του Λονδίνου, στον οποίο στοχεύει να εισαχθεί η Μytilineos.

Η πορεία είναι πρωτόγνωρη για ελληνική επιχείρηση και έχει ξεκινήσει μεθοδικά από καιρό (με τον εταιρικό μετασχηματισμό που έγινε στο τέλος του 2022), έχοντας ακόμη μπροστά της περαιτέρω ορόσημα.

 

ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση ενόψει του καυτού -σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις- καλοκαιριού και υπό τον φόβο επανάληψης εικόνων πύρινης καταστροφής αντίστοιχων με τις περσινές.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τελεί εδώ και καιρό σε εγρήγορση και το στοίχημα -αναγνωρίζουν όλοι- είναι μεγάλο, ειδικά από τη στιγμή που τα πυροσβεστικά μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», αλλά και τα 7 νέα Canadair, δεν θα παραληφθούν φέτος.

Ο Βασίλης Κικίλιας, στην τελευταία -από τις πολλές- ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τόνισε την ανάγκη μαζικής και συντονισμένης κινητοποίησης όλων των φορέων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε μέγιστη ετοιμότητα των πάντων στη διάρκεια όλης της αντιπυρικής περιόδου, ειδικά στις περιαστικές περιοχές.

Και ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει ότι η καρέκλα του συγκεκριμένου υπουργείου είναι «ηλεκτρική» και ο «ιδιοκτήτης» της θα κριθεί αυστηρά εκ του αποτελέσματος.

Ειδικά σ' αυτή τη θέση, κάθε λάθος πληρώνεται…

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Μετά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται χλιδάτοι γάμοι δισεκατομμυριούχων απ’ όλο τον πλανήτη, στον χάρτη του… γαμήλιου τουρισμού μπαίνει σιγά σιγά και το Λουτράκι.

Όπως πληροφορείται η στήλη, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Ramada Loutraki Poseidon Resort θα φιλοξενηθούν το προσεχές διάστημα οι καλεσμένοι γάμου με άρωμα Ινδίας. Η κόρη ενός ζάπλουτου Ινδού αναμένεται να παντρευτεί Έλληνα επιχειρηματία και για τρεις μέρες το ξενοδοχείο του Λουτρακίου θα λειτουργεί μόνο για τους υψηλούς προσκεκλημένους του ζευγαριού.

Μάλιστα, με βάση κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, το ξενοδοχείο θα τζιράρει περί τις 500.000 ευρώ από τον γάμο.

Που φυσικά θα έχει και χαρακτηριστικά Bollywood.

 

ΔΕΘ: Κάτι αλλάζει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και χρόνια έχει χάσει πολύ από τη λάμψη της.

Για να αλλάξει ρότα η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της χώρας, επιστρατεύτηκε ειδική ομάδα του Υπερταμείου με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό. Διαμόρφωσε ένα σχέδιο που πηγές της αγοράς λένε ότι είναι ρεαλιστικό, οικονομικά βιώσιμο και δίνει ζωή στη ΔΕΘ 365 μέρες τον χρόνο.

Σε μια χώρα που λατρεύουμε να… διαφωνούμε, ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο CEO του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας πέτυχαν να συνταχθούν πίσω από το σχέδιο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός για την 35ετή παραχώρηση έχει στον πυρήνα του μια εμβληματική ανάπλαση με πολύ πράσινο, μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο.

Η κυβέρνηση έδωσε και επισήμως χθες τις ευλογίες της στο σχέδιο.

 

ETE: Δύο πακέτα 3,73 εκατομμυρίων μετοχών Εθνικής, συνολικής αξίας 31,85 εκατ. ευρώ, άλλαξαν χέρια κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. H Merrill Lynch «ματσάρισε» πωλητή και αγοραστή.

 

OPTIMA BANK: H καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο (340 εκατ. ευρώ) συγκαταλέγεται στις δύο καλύτερες επιδόσεις της περιόδου, για όσες εκ των εγχωρίων τραπεζών έχουν ανακοινώσει στοιχεία (σ.σ. ως βάση σύγκρισης λαμβάνεται μόνο η Ελλάδα).

Το γεγονός ότι αύξησε την «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων στο πιο δύσκολο, παραδοσιακά, τρίμηνο, επιτυγχάνοντας σχεδόν το 50% του στόχου έτους (πιστωτική επέκταση 700 εκατ. ευρώ), της παρέχει άλλο αέρα ως προς την επίτευξη του guidance για κέρδη (σ.σ. άνω των 124 εκατ. ευρώ) και RoTE (σ.σ. άνω του 20%).

«Ατμομηχανή» της πιστωτικής επέκτασης παρέμειναν τα δάνεια προς επιχειρήσεις, τα οποία ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023. Το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό σε 3,09 δισ. (2,68 δισ. ευρώ στις 31/12/23), με το CET1 σε 15,9% (18,8% 31/12/23).

Τέλος, διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση μετοχών σε 2,7 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ στις 31/12/23.

 

OPTIMA ΙΙ: Από την άλλη, η διοίκηση παραδέχθηκε στην τηλεδιάσκεψη ότι η επίδοση τριμήνου (+138 εκατ. ευρώ), ως προς την πρόσκτηση νέων καταθέσεων, υπολείπεται του στόχου έτους (περίπου 900 εκατ. ευρώ) και επιτεύχθηκε με μικρή περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής προθεσμιακών στο μείγμα (51% από 49% στο τέλος του 2023), έναντι πρόβλεψης για σταθεροποίηση στο 50% των καταθέσεων.

Τα απότοκα της παραπάνω απόκλισης υπερκαλύπτονται, όμως, από την υπερβολικά συντηρητική πρόβλεψη του πλάνου για ταχεία υποχώρηση του Euribor τριμήνου. Η καθοδήγηση προβλέπει υποχώρηση του Euribor στα επίπεδα του 3% στο τέλος του έτους.

Φθάνουμε Ιούνιο, χωρίς προς το παρόν μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ…

 

OPTIMA BANK III: Μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 20 εκατ. ευρώ διαθέτει η Optima (σ.σ. NPE ratio 1,1%), εκ των οποίων περίπου τα 14 εκατ. ευρώ αφορούν σε δύο περιπτώσεις, που έχουν ρυθμιστεί και αναμένεται να επαναταξινομηθούν στα ενήμερα εντός του έτους.

Και στις δύο περιπτώσεις, η τράπεζα είχε εμπράγματες εξασφαλίσεις (ξενοδοχειακή μονάδα, πάρκο ΑΠΕ) και έκανε τη ρύθμιση, αφού μεταβλήθηκε ο μετοχικός έλεγχος των εταιρειών.

Αν επιβεβαιωθούν όσα λέει η διοίκηση, στο τέλος του έτους τo NPE ratio θα βρίσκεται στα επίπεδα του 0,45% ή και χαμηλότερα.

 

QUEST: Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τριμήνου. Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, τα EBITDA θα κινηθούν στο επίπεδο των 19 εκατ. ευρώ (-2,5% σε ετήσια βάση), ενώ τα έσοδα αναμένεται να είναι ελαφρά υψηλότερα, στα 301 εκατ. ευρώ.

Παρά το «χαλαρό» ξεκίνημα, όμως, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα πιαστεί ο στόχος για το σύνολο της χρονιάς που θέλει τα EBITDA στα 90 εκατ. ευρώ ή 8% υψηλότερα. Χθες πέτυχε θετικό κλείσιμο, στα 5,75 ευρώ (+0,52%).

Η απόδοση, όμως, για τη φετινή χρονιά είναι μόλις 2,3%...

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αντίδραση μετά από ένα σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων κατά τις οποίες έχασε σχεδόν 5% έβγαλε χθες η μετοχή.

Κλείσιμο στα 2,69 ευρώ (+2,47%), με τον τίτλο να είναι ένας από τους συνολικά έξι του FTSE 25 που απέφυγαν το αρνητικό πρόσημο.

 

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Ελαμψε στο ταμπλό χθες ο όμιλος. Η μητρική Viohalco τρέχει σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων. Χθες «στρογγυλοκάθισε» στα 6,5 ευρώ (+3,01%), μια ανάσα από το υψηλό έτους (6,55 ευρώ). Σε νέο υψηλό αναρριχήθηκε και η Cenergy, με κλείσιμο στα 8,82 ευρώ (+3,28%).

Αξιο παρατήρησης ότι αμφότεροι οι τίτλοι γράφουν την ίδια απόδοση από την αρχή της χρονιάς: 23%.

Υ.Γ. Οριακή πτώση για την ElvalΗalcor, στα 2,085 ευρώ (-0,71%), που σήμερα μετά το κλείσιμο ανακοινώνει βασικά οικονομικά μεγέθη τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v