Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 10 2024

Πρωτοτυπία Αδωνι στην Υγεία: Διαγωνισμοί με αναδρoμικό... rebate-Ετοιμάζεται το ΤΧΣ για την ΕΤΕ-Tips για ΔΕΗ, Intralot

Πρωτοτυπία Αδωνι στην Υγεία: Διαγωνισμοί με αναδρoμικό... rebate-Ετοιμάζεται το ΤΧΣ για την ΕΤΕ-Tips για ΔΕΗ, Intralot

ΥΓΕΙΑ: Πώς θα σας φαινόταν να υποβάλετε προσφορά σε διαγωνισμό του Δημοσίου, να τον κερδίσετε και να μάθετε εκ των υστέρων ότι έρχεται το κράτος, με νομοθετική ρύθμιση, να θεσμοθετήσει την επιβάρυνσή σας με έξτρα… έκπτωση;

Αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί στους διαγωνισμούς προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων από το κράτος, δηλαδή από τα νοσοκομεία, όπου όσοι κέρδισαν θα υποχρεωθούν να καταβάλουν εκ των υστέρων υποχρεωτικές εκπτώσεις. Tο λεγόμενο rebate.

H σχετική ρύθμιση έχει ήδη κατατεθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που βρίσκεται σε διαβούλευση. Στελέχη της αγοράς απειλούν ακόμη και με νομικές κινήσεις, εστιάζοντας κυρίως στο ότι αφορά προϊόντα που πωλούνται μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών, με προϋπολογισμούς που θέτουν τα ίδια τα νοσοκομεία, αλλά και στην αναδρομική ισχύ του μέτρου.

Υποτίθεται δε ότι οι διαγωνισμοί κατακυρώνονται με δεσμευτικές τιμές και ποσότητες.

Μια γεύση των αντιδράσεων προκύπτει και από τα σχόλια που ήδη έχουν γίνει, μέσα σε μια μέρα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Μας φαίνεται περίεργο που κάνει τέτοιες... πρωτοτυπίες ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κατά κανόνα γνωρίζει καλά πώς λειτουργεί η αγορά. Κι ασφαλώς γνωρίζει ότι στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό οι παραγωγοί είναι κατά κανόνα στο εξωτερικό και δεν το έχουν σε τίποτα να μην πουλάνε στη μικρή ελληνική αγορά. 

Ή να πουλάνε παλαιότερα μοντέλα και με χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υποστήριξης.

 

ΜΠΕΛΕΡΗΣ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη 16η Ιουλίου, όταν και θα γίνει η ορκωμοσία των νέων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, και ο έγκλειστος στη φυλακή του Φίερι Φρέντι Μπελέρης κατέθεσε επίσημο αίτημα για την εξασφάλιση πενθήμερης άδειας, προκειμένου να μπορέσει να παραστεί στην τελετή.

Χθες ο κ. Μπελέρης συμμετείχε μέσω διαδικτύου στη συνάντηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, για να διασφαλίσει τη σχετική άδεια, απαιτήθηκε και πάλι η υποβολή ειδικού αιτήματος στη διεύθυνση των φυλακών.

Παράλληλα, κατέθεσε αίτηση στο Διοικητικό Δικαστήριο των Τιράνων ζητώντας την αναστολή του προεδρικού διατάγματος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στον Δήμο Χιμάρας στις 4 Αυγούστου, προαναγγέλλοντας ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που ακύρωσε τη θητεία του ως δημάρχου.

 

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Παράγοντας «Χ» στη σημερινή συνεδρίαση οι χρηματικές διανομές, καθώς λόγω του βάρους των εμπλεκόμενων εισηγμένων ενδέχεται να στρεβλώσει την τάση στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα «κόβει» μέρισμα η Πειραιώς (0,063 ευρώ ανά μετοχή), η Helleniq Energy 0,6 ευρώ και η Jumbo 1 ευρώ ανά μετοχή.

Μέρισμα «κόβει» σήμερα και η -μικρότερου ειδικού βάρους- AS Company, που μοιράζει στους μετόχους 0,137 ευρώ ανά μετοχή.

 

PWC: Σοβαρά προβλήματα στην Κίνα αντιμετωπίζει το ισχυρό μέλος των λεγόμενων “Big Four”, μετά την κατάρρευση της πασίγνωστης πλέον Evergrande. Η τελευταία φούσκωνε τα λογιστικά της έσοδα την τελευταία διετία πριν σκάσει το κανόνι, το 2021, κατά… 80 δισ. δολάρια, μέγεθος που κάνει τις λοβιτούρες της «δική μας» Folli Follie να μοιάζουν με… ψίχουλα.

Ορκωτός ήταν η PWC που «σφράγιζε» με το κύρος της την υγεία του ισολογισμού. Τώρα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, αντιμετωπίζει πρόστιμο-ρεκόρ από τις αρχές της Κίνας, ύψους σχεδόν 140 εκατ. δολαρίων, αλλά και διακοπή εργασιών, που μπορεί να κρατήσει επί πολλούς μήνες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το πλήγμα είναι μεγάλο για την εταιρεία και τους τοπικούς partners. Ήδη μεγάλες εταιρείες της Κίνας, την αλλάζουν προς όφελος άλλων εταιρειών του κλάδου, ενώ εύλογα υπάρχει σοβαρή αναταραχή και φαγωμάρα, σε επίπεδο υψηλών στελεχών παγκοσμίως.


ΝΕΡΟ: Τα ελληνικά νησιά είναι αντιμέτωπα με μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν έχει δει βροχές εδώ και μήνες και δεξαμενές και στέρνες έχουν στερέψει, ενώ ετοιμάζονται να υποδεχτούν μεγάλο τουριστικό κύμα και φέτος, υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νάξος, όπου, όπως δηλώνει και ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, οι επιφανειακές δεξαμενές έχουν στερέψει λόγω και της μεγάλης έλλειψης βροχοπτώσεων. Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης, που όμως δεν αρκούν, καθώς θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα σε σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες.

Στην Κάρπαθο οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην αναπλήρωση των υδάτων στις πισίνες, ενώ στη Θάσο τοπικοί παράγοντες ποντάρουν στη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, η οποία όμως θα είναι έτοιμη μετά τον… Σεπτέμβριο.

Κοινώς, θα πούμε το νερό… νεράκι!

 

ΤΧΣ- ΕΘΝΙΚΗ: Παρά το… τρέξιμο για επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την εξυγίανση του πέμπτου πόλου, στο ΤΧΣ δεν έχουν παραμελήσει την υπόθεση νέας διάθεσης μετοχών της Εθνικής.

Ακούμε ότι έχει κινηθεί η διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου (διάθεσης). Στόχος να διενεργηθεί το placement το φθινόπωρο, πριν τις αμερικανικές εκλογές, εφόσον βοηθούν οι συνθήκες στις αγορές.

 

INTRALOT: Σε υψηλά 76 μηνών βρέθηκε χθες η μετοχή, κλείνοντας στο 1,268 ευρώ ή 3,09% υψηλότερα, με τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η μετοχή από το τοπικό χαμηλό του 1,08 ευρώ στις 20 Ιουνίου έχει κάνει ράλι 17% στη σκιά των προσδοκιών για περισσότερα συμβόλαια ειδικά στις ΗΠΑ.

 

ΔΕΗ: Δυνατή κίνηση για τον τίτλο, που προσπαθεί να «χτίσει» απόσταση από το όριο των 11 ευρώ. Εκλεισε στα 11,71 ευρώ με κέρδη 2,72%, μια ανάσα από το υψηλό ημέρας και με τις συναλλαγές στα 3,9 εκατ. ευρώ.

Η στασιμότητα για τον τίτλο εμφανής. Παρότι σε βάθος 30 ημέρων καταγράφει άνοδο 5,5%, η απόδοση είναι οριακά αρνητική σε βάθος 3μήνου και 6μήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v