Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2003

Νέα μόδα: H κολοκυθιά του... τρόμου

Μόνο αδικαιολόγητη δεν μπορεί να θεωρηθεί το τελευταίο διάστημα η τάση των επενδυτών να ”ψάχνουν” την επόμενη Connection ή την επόμενη Stabilton, ανάμεσα σε τίτλους που παρουσιάζουν έντονες, ενίοτε, και ξαφνικές απώλειες, οι οποίες βεβαίως συνοδεύονται και από έντονα αρνητική φημολογία.

Κι έτσι δημιουργείται το... φιλοσοφικό ερώτημα αν η κότα (φήμη) έκανε το αυγό (πτώση) ή το... αντίστροφο!!

Οπως και νά’ ναι, οι βιαστικοί οπαδοί του ”πούλα και μετάνοιωνε” πρέπει να λαμβάνουν υπ όψιν τους και άλλα δεδομένα.

Οπως για παράδειγμα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει με τα σημερινά δεδομένα τζίρου και ”ρευστότητας”, η κίνηση πώλησης της μετοχής μιας εταιρίας, από ένα και μόνο μικρομεσαίο θεσμικό χαρτοφυλάκιο.

Ας θυμηθούμε προ μηνών την περίπτωση των πιέσεων στη μετοχή της Forthnet, όταν μεγάλο θεσμικό χαρτοφυλάκιο αποφάσισε να ... ”αδειάσει” τα χαρτιά του κι ας αναλογιστούμε ότι σήμερα συζητείται ευρέως η ένταξη νέου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχολόγιο της συγκεκριμένης εταιρίας και μάλιστα με premium.

Συμπέρασμα: Στις περιπτώσεις όπου οι φήμες είναι ιδιαιτέρως γενικόλογες, του τύπου ”ο τάδε έχει πρόβλημα” κ.λ.π., χωρίς όμως κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, ίσως πρέπει να σπεύδουμε... βραδέως, έστω κι αν παρατηρούνται ταυτοχρόνως πιέσεις στη μετοχή.

Άλλωστε, την περίοδο αυτή ο κατάλογος των ονομάτων που ”θίγονται” από τις φήμες δείχνει να μην έχει τελειωμό, όχι μόνο μεταξύ των εισηγμένων, αλλά και μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιριών.

Η μισή αγορά ”μετράει” πόσες χρηματιστηριακές έχουν το ένα ή το άλλο πρόβλημα, ζητώντας... ”διευθύνσεις και ονόματα” και η άλλη μισή ”μετράει” πόσοι και ποιοί ενδέχεται να ακολουθήσουν τον Ξιφία, την Connection και πάει λέγοντας.

Πραγματική ”κολοκυθιά” του τρόμου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v