ΑΓΟΡΕΣ: Το (αμερικανικό) απόφθεγμα «πυροβόλα πρώτα και μετά ρωτάς» ακολούθησαν χθες οι αγορές, μετά τους υψηλούς δασμούς του Τραμπ. Η αντίδραση είναι δικαιολογημένη, καθώς η κίνηση του Αμερικανού προέδρου προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια, ανατρέποντας την κρατούσα οικονομική σκέψη και τις συνθήκες που επικράτησαν στο διεθνές εμπόριο τουλάχιστον από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Πρόκειται για επιστροφή των ΗΠΑ στο εμπορικό καθεστώς που είχαν τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού, αλλά σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, προκαλώντας «σοκ» στις διεθνείς αγορές, αντίστοιχο με την εγκατάλειψη της συμφωνίας του Bretton Woods από τον πρόεδρο Νίξον τον Αύγουστο το 1971.
Μέχρι τότε οι διεθνείς ισοτιμίες των νομισμάτων ήταν συνδεδεμένες με το δολάριο, το οποίο με τη σειρά του είχε μια σταθερή σχέση μετατροπής σε χρυσό. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, στα οποία εκδηλώθηκε μεγάλη αναταραχή σε σχεδόν όλες τις αγορές (νομίσματα, χρηματιστήρια, ομόλογα), επικράτησε απολύτως η ελεύθερη διακύμανση ισοτιμιών, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Η κακή πορεία των αγορών, όμως, κράτησε περισσότερο, βοηθούσης και της πετρελαϊκής κρίσης.
Ωστόσο, όπως συνέβη και τότε, έτσι και τώρα, η αναταραχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ουδείς ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί.
ΑΓΟΡΕΣ ΙΙ: Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αν ξεσπάσει πόλεμος δασμών, όπως αναμένεται, βραχυπρόθεσμα θα πονέσουν περισσότερο οι χώρες που έχουν εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπ' αυτό το πρίσμα, όμως, θα έπρεπε να πέφτουν περισσότερο τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, ενώ μέχρι τώρα συμβαίνει το αντίστροφο. Ίσως διότι τα τελευταία χρόνια οι αμερικανικές μετοχές είχαν παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου και κάποιες (ειδικά οι «7 υπέροχες» της τεχνολογίας) έφτασαν σε επίπεδα… στρατόσφαιρας.
Αντίθετα, αν κοιτάξουμε τις επιμέρους ευρωπαϊκές αγορές, βλέπουμε ότι υπάρχει λογική στη σύγκριση των ποσοστών πτώσης που παρουσίασαν. Το Λονδίνο είχε μικρότερη πτώση από τη Φρανκφούρτη (στους Βρετανούς οι δασμοί είναι μόνο 10% έναντι 20% για την ΕΕ), ενώ η περιφερειακή αγορά της Λεωφόρου Αθηνών κρατήθηκε πολύ καλύτερα σε σχέση με Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, που έχουν αναλογικά πολύ πιο σημαντικές εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Σε μεγαλύτερο ορίζοντα, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Πρώτον, διότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές ενδείξεις ότι ο Τραμπ επιβάλλει τους δασμούς για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε διάφορα θέματα, τους χρησιμοποιεί δηλαδή και ως μοχλό πίεσης. Οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι μόνιμοι ή προσωρινοί -και σε τι συμφωνίες ίσως καταλήξουν.
Δεύτερον, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στις σύγχρονες οικονομίες και η «μοντελοποίηση» καταστάσεων από τον 19ο αιώνα ή την εποχή της... ποτοαπαγόρευσης δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.
ΑΓΟΡΕΣ ΙΙΙ: Θεωρήστε πάντως δεδομένο ότι η νέα αμερικανική προεδρία δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία, αν δεν δει πραγματικά σοβαρές επιπλοκές στο αμερικανικό χρηματιστήριο (επιπέδου... κραχ), στα ομόλογα ή στην κοινή γνώμη. Ολες οι δηλώσεις στελεχών της σ' αυτό το συμπέρασμα οδηγούν.
Από τη μια, προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για ένα διάστημα «πόνου», πριν αρχίσει να λειτουργεί η... θεραπεία, κι από την άλλη, δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα υπάρξει πτώση στα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Tο είπε προχθές κι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ: «Το ξεπούλημα στις μετοχικές αγορές είναι πρόβλημα των Μag7 κι όχι του ΜAGA» , κάνοντας λογοπαίγνιο με τις μετοχές «Magnificent Seven» (Νvidia, Amazon, Tesla κ.λπ.) και το προσφιλές σύνθημα του Τραμπ «Make America Great Again».
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Πυκνώνει ξανά τις δημόσιες εμφανίσεις του ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος, μετά την παρουσία του στην εκδήλωση του υπουργείου Άμυνας προ ολίγων ημερών, ετοιμάζεται να κάνει αύριο παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών στα Τρίκαλα.
Όπως μαθαίνουμε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καραμανλής θα υπογραμμίσει τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Θα αναφερθεί στους δασμούς των ΗΠΑ κατά της ΕΕ και θα προτείνει μέτρα-παρεμβάσεις προκειμένου να επουλωθούν οι πολλές πληγές του αγροτικού κόσμου.
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ: Στο τέλος της άλλης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα, πληροφορείται η στήλη ότι θα διεξαχθεί η συζήτηση και η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο.
Θα έχει προηγηθεί, την προσεχή Δευτέρα, η τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, με αντικείμενο την ένταξη σε ενιαίο κείμενο του πορίσματος της πλειοψηφίας και των εκθέσεων των άλλων κομμάτων. Στη συνέχεια, το κείμενο θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Η παραπομπή του πρώην υφυπουργού στη Δικαιοσύνη με τις ψήφους καταρχήν της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η οποία πάντως τον θεωρεί… αθώο!
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Πριμ 1,29 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 11 μέλη του ΔΣ και ανώτατα διευθυντικά στελέχη του ομίλου Σαράντης, εφόσον το σώμα των μετόχων εγκρίνει τη σχετική εισήγηση του Δ.Σ.
Η μερίδα του λέοντος θα πάει στον εκτελεστικό πρόεδρο Κυριάκο Σαράντη (300 χιλ. ευρώ) και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ιωάννη Μπούρα (272,9 χιλ. ευρώ). Ακολουθούν ο διευθυντής εφοδιαστικής αλυσίδας του ομίλου Νίκος Μπαζίγος (126 χιλ. ευρώ) και ο CFO Χρήστος Βάρσος (123,6 χιλ. ευρώ).
ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΙΙ: Επίσης, το Δ.Σ. εισηγείται την τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών με την εισαγωγή δύο ακόμη δεικτών απόδοσης (KPIs) στον τρίτο κύκλο του μακροπρόθεσμου προγράμματος επιβράβευσης στελεχών (σ.σ. με διάθεση δωρεάν μετοχών).
Ειδικότερα, προτείνεται να εισαχθούν οι δείκτες: α) κέρδη ανά μετοχή (EPS) και β) μείωση εκπομπών άνθρακα, καθώς συμβάλουν στην οικονομική απόδοση της εταιρείας και στον στόχο μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Παραμένει ως δείκτης το ποσοστό αύξησης περιθωρίου EBITDA.
ΑΕΕΑΠ: Πού οφείλονται τα τόσο μεγάλα discount με τα οποία διαπραγματεύονται οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ στο ταμπλό του ΧΑ;
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Trade Estates Βασίλη Φoυρλή, πρόκειται για το αποτέλεσμα κυρίως της απουσίας ισχυρών ξένων επενδυτών, γεγονός που απέδωσε σε τρεις συν έναν λόγους:
Πρώτον, στο πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών ΑΕΕΑΠ. Δεύτερον, στη συχνή απουσία πραγματικής ελεύθερης μετοχικής διασποράς (free float). Τρίτον, στην έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής από κάποιες εταιρείες. Και, τέλος, στο υπάρχον φορολογικό σύστημα.
Συμπλήρωσε, βέβαια, πως η εταιρεία του κινείται δυναμικά και προς τα τρία πρώτα μέτωπα, ενισχύοντας γρήγορα τα μεγέθη της (στόχος η αύξηση του ενεργητικού της στο ένα δισ. ευρώ έως το 2031), διαμορφώνοντας ξεκάθαρη στρατηγική (εστίαση της δραστηριότητάς της μόνο στους κλάδους του έξυπνου λιανικού εμπορίου και των logistics) και διαθέτοντας πραγματικό free float άνω του 30%.
Όσο για το ζήτημα της φορολόγησης, θεωρεί πως αν η κυβέρνηση εγκρίνει τη σχετική πρόταση του κλάδου, τότε τόσο το ενδιαφέρον για τις ΑΕΕΑΠ όσο και οι επενδύσεις τους θα εκτοξευθούν.