LUKOIL-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε κρίση βρίσκεται η μεγαλύτερη μονάδα διύλισης πετρελαίου της γειτονικής Ιταλίας, λίγα χρόνια μετά την αναγκαστική πώλησή της από τη Lukoil σε ομάδα υπό τον Ελληνα εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου, διαβάζουμε στους Financial Times.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η σύγκρουση του επιχειρηματία με τον εμπορικό κολοσσό Trafigura σχετικά με τους όρους της συμφωνίας για την προμήθεια αργού πετρελαίου.
Η πλευρά του εφοπλιστή, που έχει πλέον το 99%, υποστηρίζει ότι η συμφωνία προμήθειας είναι υπερβολικά ευνοϊκή για την εταιρεία trading, επιτρέποντάς της να προστατεύει τα κέρδη της, ενώ το διυλιστήριο λειτουργεί με ζημιές. Η Trafigura, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως το διυλιστήριο χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις για να αναβαθμιστεί.
Η διαμάχη απειλεί την επιβίωση μιας μονάδας που καλύπτει το 20% της διυλιστικής ικανότητας της Ιταλίας, απασχολεί άμεσα περίπου 1.000 άτομα και στηρίζει άλλες 8.500 θέσεις εργασίας στη χώρα.
Η κρίση έχει προκαλέσει και επικρίσεις προς την ιταλική κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε την πώληση παρότι οι βασικοί επενδυτές δεν είχαν εμπειρία στον κλάδο.
Το διυλιστήριο υπέβαλε αίτηση στις αρχές της Σικελίας για αναδιάρθρωση μέσω εξωδικαστικού «διακανονισμού επιχειρηματικής κρίσης». Ο Οικονόμου ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή ώστε να επιβάλει επαναδιαπραγμάτευση ή ακύρωση της σύμβασης με την Trafigura, σύμφωνα με πηγές των Financial Times. Επίσης, έχει εξετάσει την πώληση του διυλιστηρίου, αλλά η συμφωνία προμήθειας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις συνομιλίες με υποψήφιους αγοραστές.
Καταπώς φαίνεται, το σίριαλ θα έχει πολλά επεισόδια…
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Η άμυνα δεν θα μπορούσε να λείπει από τις θεματικές του φετινού Delphi Economic Forum. Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάνελ συμμετείχαν ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων και ιδιοκτήτης της ONEX, και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Οι δύο άνδρες, εκπροσωπώντας τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, μίλησαν για τη δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και για τη δυνητική συμμετοχή τους στα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.
Μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν και ειδήσεις. Η πρώτη αφορά τις υποτιθέμενες κακές σχέσεις μεταξύ των ναυπηγείων της ONEX και του Σκαραμαγκά. Τόσο ο κ. Ξενοκώστας όσο και ο κ. Βαρβιτσιώτης διέψευσαν τις φήμες και εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια σχετικά με την ανάγκη η χώρα να «χτίσει» το δικό της πλοίο για το Πολεμικό Ναυτικό.
Η δεύτερη είδηση ήρθε από τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τη Naval για τη ναυπήγηση τριών FDI Belharra στην Ελλάδα.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μάλιστα, ανέφερε πως δεν θα είχε καν νόημα μια τέτοια συμφωνία, αφού, «απ’ ό,τι έχω καταλάβει, δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στη ναυπήγηση άλλων τριών φρεγατών στη χώρα».
Κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν είναι έμπειρος πολιτικός. Η επιλογή του να «αδειάσει» τους Γάλλους, λίγες μέρες μετά τη διαρροή σχετικά με την πρόταση που κατέθεσαν για ναυπήγηση τριών Belharra στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μάλλον δεν είναι τυχαία.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Το επόμενο «χτύπημά» τους μαθαίνουμε ότι ετοιμάζουν οι γαλάζιοι αντάρτες στη Βουλή. Οι παρασκηνιακές διεργασίες δίνουν και παίρνουν, δεδομένο είναι ότι θα καταθέσουν κι άλλη κοινοβουλευτική ερώτηση -πιθανότατα με χρηματοοικονομικό αντικείμενο-, άγνωστο είναι όμως αν θα προλάβουν να το κάνουν πριν από το Πάσχα ή θα πάει για μετά.
Οι πιο… συγκρατημένοι εξ αυτών, πάντως, συνιστούν να μη γίνονται βιαστικές κινήσεις, ούτε να συσσωρεύεται ένταση, δεδομένων και των πρόσφατα κατατεθειμένων άλλων δύο ερωτήσεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν, μολονότι παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις των… 11 (συνήθης αριθμός για διαφωνούντες, αν και η σύνθεση της ομάδας δεν είναι σταθερή).
Κι αυτό ενώ η Πειραιώς ανακοίνωσε χθες την τοποθέτηση αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ο. και έξι βουλευτών ως εκπροσώπων του κόμματος στις ισάριθμες διαρκείς Επιτροπές της Βουλής.
ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Η παράδοση συνεχίζεται, ακόμα και με νέους… πρωταγωνιστές. Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο ΠτΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την αλλαγή σκυτάλης στη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.
Το τετ α τετ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό και, μεταξύ άλλων, θα γίνει η ανταλλαγή των καθιερωμένων ευχών για το Πάσχα.
ΑΓΟΡΕΣ: Τώρα που φαίνεται να πέρασε η πρώτη... αναμπουμπούλα (αμφιβάλλουμε αν θα είναι η τελευταία), είναι ώρα να δούμε τα πράγματα με περισσότερη ψυχραιμία.
Η σχεδόν μόνιμη άνοδος στη Wall Street τα τελευταία χρόνια δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχιστεί, καθώς ο πόλεμος (ή και ο συμβιβασμός) με την Κίνα θα πάρει χρόνο δημιουργώντας νέες αναταράξεις, ίσως με επίκεντρο (ξανά) τις λεγόμενες «επτά υπέροχες» τεχνολογικές μετοχές.
Επιπλέον το σχέδιο της νέας αμερικανικής διοίκησης για επαναχάραξη του διεθνούς οικονομικού συστήματος, είναι όπως έχουμε ξαναγράψει, πολύ ευρύτερο.
Όχι μόνο το θέμα των δασμών, αλλά και η γενικότερη οπτική του οικονομικού επιτελείου του Τραμπ δεν ευνοεί το δολάριο. Για την ακρίβεια, το έχουν πει οι άνθρωποι ότι δεν τους αρέσει το ισχυρό δολάριο γιατί περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων.
Το πρόβλημά τους είναι πώς να το συνδυάσουν αυτό, χωρίς να βλάψουν απότομα την κυρίαρχη θέση του δολαρίου στο διεθνές νομισματικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστούν να «αποδεχτούν» μεγαλύτερες αποδόσεις για τα αμερικανικά ομόλογα.
Προς την ίδια κατεύθυνση άλλωστε οδηγούν και τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει για το ενδεχόμενο φορολόγησης των τόκων στα ομόλογα, σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές. Δύσκολη η... εξίσωση.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την επιθυμία του Τραμπ για «φθηνή» ενέργεια, το γνωστό πλέον «drill, baby, drill». H σταθεροποίηση του (αμερικανικού) πετρελαίου σε ένα εύρος 65-70 δολάρια το βαρέλι, τον βολεύει.
Εκεί είναι αυτό που λένε «sweet spot» για τους παραγωγούς, αλλά και την αμερικανική οικονομία. Τιμές κάτω από τα 60 δολάρια αρχίζουν και δημιουργούν πρόβλημα στους ντόπιους παραγωγούς. Η τιμή του μαύρου χρυσού όμως επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι εύκολο να κάτσει εκεί που θέλει, σίγουρα όχι χωρίς τη συνεργασία του ΟΠΕΚ+.
Άλλο ένα... ντιλ που θα επιχειρήσει να κλείσει.
ΑΓΟΡΕΣ ΙΙ: Αυτό που έχει σημασία να σημειώσετε είναι ότι τόσο η τιμή του δολαρίου όσο και η απόδοση των ομολόγων τρόμαξε τις αγορές (εκ των πραγμάτων και το επιτελείο του Τραμπ) λόγω της ταχύτητας ή, αν προτιμάτε, της έντασης που είχε η πτώση (στο δολάριο) και η άνοδος (στις αποδόσεις των ομολόγων), κι όχι λόγω του εύρους των κινήσεων.
Διότι σε απόλυτες τιμές το δολάριο είχε βρεθεί στα ίδια επίπεδα πριν τις αμερικανικές εκλογές, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν ξαναβρεθεί πέριξ του 4,5% μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Η παράταση που έδωσε στην εφαρμογή των περισσότερων δασμών ο Τραμπ δίνει χρόνο στις αγορές να αρχίσουν να «χωνεύουν» τα νέα δεδομένα και στα συμβόλαια του basis trade για το οποίο σας γράψαμε τις προάλλες να κλείσουν, χωρίς να δημιουργήσουν σφοδρή κρίση στην αγορά ομολόγων.
Με άλλα λόγια, δεν συνιστά αλλαγή πορείας και σχεδιασμών.
Σκοπός του Τραμπ είναι να κάτσει τους πάντες στο τραπέζι, αφού πρώτα τους πιέσει όσο μπορεί περισσότερο. Δείτε το σαν μια «μεγάλη συμφωνία» που δεν συμβαίνει όμως σε ένα στρογγυλό τραπέζι στο οποίο συμμετέχουν όλες οι σημαντικές δυνάμεις, αλλά σαν μια αλληλουχία διμερών συμφωνιών, με όλες τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Ακόμη κι αν τους μαζέψει όλους κάποια στιγμή στο στρατηγείο του στο Μαρ-α-Λάγκο, πρώτα θα έχει κλείσει τα βασικά με διμερείς επαφές. Εκεί, θα προσπαθήσει να επισημοποιήσει τις συμφωνίες.
Οι αγορές όμως καθόλου δεν αγαπούν τις απότομες «τιμονιές» απ' όπου κι αν προέρχονται. Οπότε το πιθανότερο είναι ότι οι περίοδοι ηρεμίας θα διακόπτονται από περιόδους αναταραχής, αποτυπώνοντας τη θυελλώδη δημόσια περσόνα του Αμερικανού προέδρου, που τη μία μέρα μπορεί να λέει πόσο φίλος του είναι ο Πούτιν και την άλλη ότι θα βομβαρδίσει τη... Μόσχα.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με κόστος 25 εκατ. ευρώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε μίνι buyback 8,3 εκατομμυρίων μετοχών, με εύρος απόκτησης από 3 ευρώ έως 8 ευρώ. Η αγορά τους θα γίνει σε διάστημα 24 μηνών.
Όσον αφορά την αύξηση των μεταβλητών αποδοχών που θα φθάσει έως και το 200% (από 100%), η κατανομή ως προς το ποσοστό της θα γίνει ως εξής: Δέκα στελέχη θα λάβουν αύξηση 200%, 36 γενικοί διευθυντές θα λάβουν +150% και 116 στελέχη χαμηλότερης διοικητικής βαθμίδας θα δουν αύξηση 110%.
Ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου θα λάβει αύξηση μεταβλητών αποδοχών 200% καθώς, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικολάου, υπό την ηγεσία του CEO η τράπεζα επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα, στην κερδοφορία και εξυπηρέτησε βασικούς στρατηγικούς στόχους.
Παράλληλα, η τράπεζα θα διανείμει 10,7 εκατομμύρια μετοχές δωρεάν σε στελέχη της, αλλά και σε αυτά συνδεδεμένων εταιρειών, υπαλλήλους και εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., καθώς και 230.000 ευρώ στο προσωπικό από το φορολογικό αποθεματικό.
Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί πλέον το σύνολο των τραπεζών, καθώς έκοψαν τους δεσμούς με το πρώην καθεστώς που εξυπηρετούσε η μετοχική συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στόχος των κινήσεων να περιοριστεί το χάσμα ως προς το ύψος των μπόνους, σε σχέση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, καθώς και εγχώριες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης.
ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Τους μετόχους της στο ταμείο θα στείλει τον προσεχή Ιούνιο η εισηγμένη, καθώς η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή 0,32 ευρώ ανά τεμάχιο (με δυνατότητα επανεπένδυσης), ποσό που θα «τσιμπήσει» κάτι παραπάνω λόγω της ύπαρξης ιδίων τίτλων.
Αυτό που επίσης έχει σημασία είναι πως συχνά η ΑΝΔΡΟ προχωρεί και σε δεύτερη χρηματική διανομή μέσα στην ίδια χρονιά, οπότε κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επαναληφθεί και φέτος, στον βαθμό τουλάχιστον που θα το επιτρέψουν οι χρηματιστηριακές και οι γενικότερες συνθήκες.
Οψόμεθα…
ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά την τύχη του ακινήτου-φιλέτου της εισηγμένης επί τους οδού Προόδου 2 στο Αιγάλεω.
Υπάρχει ο πλειστηριασμός του (για το ποσό των 5,78 εκατ. ευρώ μετά από εντολή της Εθνικής Τράπεζας), που είναι ήδη προγραμματισμένος για την 5η Νοεμβρίου, ωστόσο πιθανολογείται ότι θα γίνουν κινήσεις της διοίκησης ώστε να αποφευχθεί η εν λόγω διαδικασία.
Ειδικότερα, η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο «υπέγραψε σύμβαση δανείου με βασικό της μέτοχο, Ελευθέριο-Ίωνα-Ερίκο Μουζάκη-Γκάγκνουμ, δυνάμει του οποίου ο τελευταίος συμφωνεί να χορηγήσει δάνειο, ολικώς ή τμηματικώς, προς την εταιρεία έως του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ» (εξόφληση σε 120 μηνιαίες δόσεις με σταθερό επιτόκιο 4%).
Πέραν αυτού, η διοίκηση της εταιρείας έχει επανειλημμένα αναφερθεί (και «περάσει» από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 16ης Αυγούστου 2024) στην έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου.
Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα δεν αφορά την ίδια την εισηγμένη ή κάποια θυγατρική της, αλλά την εγγύηση που είχε δώσει η Ελ. Μουζάκης κατά το παρελθόν έναντι δανείου που είχε λάβει η βιομηχανία εσωρούχων Ήλιος.
ΦΑΪΣ: Χρωστούσε μια αντίδραση η εισηγμένη και την έκανε χθες, με ράλι 10% και κλείσιμο στα 3,73 ευρώ, κερδίζοντας την πρώτη θέση στον πίνακα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη άνοδο.
Η μετοχή, που ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση στα τέλη Μαρτίου από τα 4,7 ευρώ, δεν κατάφερε στο μεσοδιάστημα να περάσει πάνω από την τιμή εισαγωγής, καθώς, πέραν των άλλων, έπεσε και σε δύσκολη συγκυρία.
Μετά την αντίδραση, οι απώλειες αγγίζουν το 20%.
METLEN: Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος την Παρασκευή υποσχέθηκε «δύο εκπλήξεις για τους μετόχους στο Capital Markets Day» και, παρά την αναμπουμπούλα των τελευταίων ημερών, το έξυπνο χρήμα ακούει τον επιχειρηματία.
Χθες ο τίτλος εκτινάχθηκε στα 42 ευρώ, με τα κέρδη να αγγίζουν το 8%, σε συνεδρίαση με συναλλαγές 18,6 εκατ. ευρώ ή το 12,4% των συνολικών συναλλαγών. Πλέον βρίσκεται μια ανάσα από το ρεκόρ του, τα 43 ευρώ. Σημειώστε ότι η σωρευτική απόδοση σε βάθος εβδομάδας ξεπερνά το 15%.
Οι αναλυτές, πάντως, εξακολουθούν να βλέπουν upside. Η Citi, που δημοσιοποίησε την πιο πρόσφατη έκθεση για τη Metlen, έχει βάλει τον πήχη στα 46 ευρώ. Και ετοιμάζεται για αναθεώρηση μετά τα όσα θα ακούσει στις 28 Απριλίου.
Από άλλους οίκους έχουν δοθεί υψηλότερες τιμές-στόχοι. Για παράδειγμα, η Pantelakis Securities έχει βάλει τον πήχη στα 52 ευρώ.
ALPHA BANK: Ανοδος… κόλαση για τη μετοχή της τράπεζας που έκλεισε με κέρδη 6,66%, στα 2,11 ευρώ. Η στήλη κατέγραψε χθες τους σχεδιασμούς του ομίλου, που αποβλέπουν στην αύξηση των εσόδων από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Ο όμιλος έχει σημειώσει υψηλό 2,394 ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Απέχει, πλέον, λίγο περισσότερο από 11%.
EUROBANK: Μια νέα κίνηση ανακοινώθηκε χθες από την τράπεζα, η εξαγορά του 25% της Prosperty, με το βλέμμα στην αγορά ακινήτων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο όμιλος θα εισφέρει στην πλατφόρμα 800 ακίνητα ιδιοκτησίας του, σημαντικό ποσοστό των οποίων είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ».
Στο ταμπλό, η μετοχή ακολούθησε κατά πόδας την κίνηση της Alpha Bank. Κλείσιμο στα 2,33 ευρώ (+5,38%), με συναλλαγές 18,4 εκατ. ευρώ.
Απέχει 14% από το υψηλό που σημειώθηκε στα τέλη Μαρτίου.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ισχυρά κέρδη για τη μετοχή, στον απόηχο της πώλησης δύο φιλέτων της Reds στην Dimand. Το κλείσιμο στο 1,398 ευρώ, με άνοδο 3,25%.
Η Optima, θυμίζοντας ότι η εισηγμένη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Aktor για την πώληση της θυγατρικής στις παραχωρήσεις, σημειώνει ότι πρακτικά θα έχει εκποιήσει όλα τα assets της. Πιστεύει δε ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον «ευμεγέθη» διανομή μερίσματος στους μετόχους της.