ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΕΙΑ: Απανωτές οι επιθέσεις… φιλίας από ισχυρές χώρες της Δύσης, προς μεγάλη απογοήτευση όσων ήλπιζαν ότι η πολιτική του «καλού παιδιού», που ακολουθεί η χώρα μας, θα επέφερε κάπως διακριτική μεταχείριση εναντίον της Τουρκίας.
Δυστυχώς η «πολιτική αρχών» της Ευρώπης και της «προστασίας του διεθνούς δικαίου» εξαντλείται στη… Ρωσία, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα ομνύει απολύτως στον συναλλακτικό ρεαλισμό του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο δήθεν... στηλιτεύει!
Τελευταία κρούσματα η τουλάχιστον χλιαρή υποδοχή του Γερμανού Μερτς στις έτσι κι αλλιώς πολύ δειλές διπλωματικές αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των Εurofighter, αλλά και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Ο τελευταίος, μάλιστα, το παράκανε με την… τουρκολαγνεία του:
«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης εντός του ΝΑΤΟ και χαίρει πραγματικά του σεβασμού των συναδέλφων του», είπε μεταξύ άλλων ο... φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ενώ αναφερόμενος στην πώληση Eurofighter ήταν απόλυτα ξεκάθαρος:
«Ενθαρρύνω να μην επιβάλλονται περιορισμοί στην πώληση όπλων από έναν σύμμαχο σε άλλον. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει εντός της Συμμαχίας».
Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει τη σημασία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για το ΝΑΤΟ, δηλώνοντας: «Η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι κρίσιμη για το σύνολο της Συμμαχίας. Για παράδειγμα, στο Τέξας υπάρχουν εργοστάσια που παράγουν πυρομαχικά. Δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό χωρίς τη στενή συνεργασία με εταιρείες στην Τουρκία. Αυτό είναι απλώς ένα από τα πολλά παραδείγματα».
ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΕΙΑ ΙΙ: Αν προσθέσουμε και τις… ρεβεράντζες που έκανε προ ημερών ο Τραμπ στον νέο ηγέτη της Συρίας Αλ Σάρα, πρώην Αλ Τζολάνι (τον οποίο στηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, παρέα με Σαουδάραβες και Καταριανούς), μαζί με τα συνεχή κομπλιμέντα για τον «φίλο» του τον… Έρντι, η ανησυχητική εικόνα ενισχύεται.
Ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας το… άκυρο που έχει ρίξει ο Αμερικανός πρόεδρος στον Μπίμπι Νετανιάχου, σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως σημειώσαμε σε προηγούμενο σχόλιο.
Ράπισμα στο Ισραήλ ήταν άλλωστε και η δέσμευση Τραμπ για άμεση ανάκληση των κυρώσεων στη Συρία, την οποία βομβαρδίζουν οι Ισραηλινοί περίπου κάθε... δεύτερη μέρα.
Τι σημαίνουν, όμως, αυτά για την Ελλάδα;
Ότι διαμορφώνεται ένας εντελώς διαφορετικός χάρτης ισορροπιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα έπρεπε να προβληματίζει σοβαρά κυβέρνηση, αντιπολίτευση και γενικότερα την εξωτερική πολιτική μας.
Διότι, αν καλυπτόμαστε από περισσότερο συμβολικά γεγονότα, όπως η ευμενής για τα ελληνικά συμφέροντα έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία (παρότι κι αυτό σίγουρα συνέβη με μεγάλη προσπάθεια), μάλλον θα την πατήσουμε άσχημα.
Χειρότερα απ' όσο την πατήσαμε ήδη με το περίφημο πλέον καλώδιο για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, όπου περιμένουμε (χωρίς να κρατάμε την ανάσα μας βεβαίως) την εκπόνηση των NAVTEX για τις σχετικές έρευνες. Αυτό, αν θυμάστε, επικαλέστηκε ως δικαιολογία ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Πιθανώς να έχουν... κόκαλα, κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση.
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι η αρχαιότερη γυναίκα βουλευτής στο Κοινοβούλιο, αλλά -όπως ομολογεί- «εγώ εμάς τους πολιτικούς δεν μας εμπιστεύομαι».
Ανήκει στη ΝΔ, αλλά εύχεται (έστω με ελαφρά δόση ειρωνείας) στη Ζωή Κωνσταντοπούλου «καλή επιτυχία, αν προετοιμάζεται για πρωθυπουργός».
Για ακόμη μια φορά, η Ντόρα Μπακογιάννη πρωτοτυπεί και, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί μαζί της ή όχι, ο λόγος της έχει ενδιαφέρον: «Εμείς οι πολιτικοί, αν είμαστε συμπολίτευση προσπαθούμε να σώσουμε καταστάσεις ή να αθωώσουμε ανθρώπους, αν είμαστε αντιπολίτευση, θέλουμε να τους καταδικάσουμε.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει αμερόληπτη κρίση, που σε τέτοιες υποθέσεις είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν μπορεί να είναι δικαστές οι πολιτικοί, πρέπει να πάνε στον φυσικό τους δικαστή», υποστήριξε (στον Σκάι), με αφορμή τη συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών και τον Κώστα Καραμανλή.
Αναφερόμενη στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας (είναι γνωστό πως δεν υπάρχει και ιδιαίτερη αλληλοσυμπάθεια), η έμπειρη κοινοβουλευτικός διατύπωσε την άποψη ότι «φροντίζει διά της φασαρίας και του καβγά να κάνει την παρουσία της γνωστή. Τα κόμματα όμως σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουν στελέχη, έχουν προτάσεις».
ΒΟΡΙΔΗΣ: Ενα λογικό και ένα… όχι λογικό επιχείρημα καταγράψαμε από τη ρητορική που ανέπτυξε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουλή.
Το λογικό: «Αν κάποιος εμπίπτει στη Συνθήκη της Γενεύης δεν είναι παράνομος, είναι δικαιούχος προστασίας. Αν όχι, τι πρέπει να κάνουμε; Όλοι όσοι φτάνουν στη χώρα θα νομιμοποιούνται;».
Το… άλλο: «Φτάνει κάποιος στη χώρα από περιοχή που επλήγη ή που βρίσκεται σε πόλεμο ή επειδή κινδυνεύει η ζωή του ή η σωματική του ακεραιότητα. Αυτός δεν πρέπει να έχει ταξιδιωτικά έγγραφα; Το 97% όσων έρχονται δεν έχουν. Εδώ δεν υπάρχει στρατηγική κατάχρησης;».
Μα, αν η βόμβα σού έχει ισοπεδώσει το σπίτι ή έχεις εκδιωχθεί άρον άρον ή έχεις φυγαδευτεί για να μη σε βρουν, πώς θα έχεις πάνω σου τα ταξιδιωτικά έγγραφα; Εκτός κι αν είναι μονίμως ραμμένα στη φόδρα, αλλά και πάλι η φυγή δεν προγραμματίζεται πάντα.
Το δια ταύτα των νέων μέτρων στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού προγράμματος επιστροφών» (παράνομων μεταναστών) θα το μάθουμε στο τέλος Μαΐου, όταν τα παρουσιάσει ο κ. Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στο ευρώ, στο 3,8%, βρέθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, όπως επισήμανε στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η ΤτΕ.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν θύλακες στους οποίους εντοπίζονται τα περισσότερα NPLs. Πρόκειται για την αγροτική δραστηριότητα (17,1%), την εστίαση (12,7%) και το εμπόριο (6,8%). Σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, το πρόβλημα εντοπίζεται σε κλάδους που δοκιμάζονται, όπως η κλωστοϋφαντουργία (15,7%) και η βιομηχανία χάρτου, ξύλου και επίπλων (11,8%).
Από την άλλη πλευρά, μόλις 0,6% είναι τα «κόκκινα» δάνεια στην ενέργεια.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-SERVICERS: «Καημό» το έχει η κεντρική τράπεζα ότι καμία εταιρεία δεν έχει ζητήσει άδεια για αναχρηματοδότηση απαιτήσεων. Εξ ου και το επισημαίνει σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις της.
Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κατέχουν μερίδιο αγοράς 85,9%, με βάση την αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων, και άλλες τρεις περίπου 12,3%.
Δώδεκα servicers καταγράφουν ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα, με μερίδιο κάτω από 1%.
ΝΟΚ: Προβληματισμό διατυπώνουν στελέχη της αγοράς real estate ως προς την ειλικρινή πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Ακόμη και στις περιπτώσεις των μεγάλων επενδύσεων, τις οποίες θεωρητικά η κυβερνητική τροπολογία ευνοεί υπέρμετρα, εξαιρώντας τις οικοδομικές άδειες με μπόνους ΝΟΚ (σ.σ. πατάρια) από το πεδίο της ακυρωτικής απόφασης, θα πρέπει να υποβληθεί εμπεριστατωμένη έκθεση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ.
Funds και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων φοβούνται ότι η κυβέρνηση λύνει το θέμα διά της μεταθέσεως.
Κοινώς, πετά την μπάλα στην εξέδρα…
ΕΛΠΕ: Νέο εμπορικό βραχίονα στήνει στη Γενεύη η HelleniQ Energy, κάτω από τον οποίο θα συγκεντρώσει (σ.σ. επεκτείνοντάς τες) τις δραστηριότητες προμήθειας αργού πετρελαίου και εξαγωγής προϊόντων.
Η κίνηση αποσκοπεί σε καλύτερη τιμολόγηση, ενίσχυση της δυνατότητας αντιστάθμισης κινδύνου και διαφοροποίηση τόσο του κινδύνου αντισυμβαλλομένου όσο και του γεωγραφικού κινδύνου.
QUALCO: Η υψηλή υπερκάλυψη της δημόσιας πρότασης ήταν προάγγελος για το θετικό ντεμπούτο της μετοχής χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Ο τίτλος έκλεισε στα 6,12 ευρώ, με άνοδο 12% και συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 14,8 εκατ. ευρώ. Το χαμηλό ήταν στα 5,62 ευρώ (+2,93%) και το υψηλό στα 6,198 ευρώ (+13,52%).
LOULIS: Ακόμα ένα ρεκόρ για τον τίτλο, που τρέχει μια ισχυρή ανοδική κίνηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2024. Πλέον βρίσκεται στα 3,9 ευρώ, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με άνοδο 4,56% και συναλλαγές άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Από τις 28 Απριλίου, που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα έτους, η άνοδος φτάνει το 24%.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε αγορές ιδίων μετοχών αξίας σχεδόν 10 εκατ. ευρώ προχώρησε το τελευταίο διάστημα η τράπεζα.
Ειδικότερα, απέκτησε συνολικά 443.962 μετοχές αξίας 4,29 εκατ. ευρώ από τις 6 έως τις 12 Μαΐου. Η μέση τιμή των αγορών βρίσκεται στα 9,67 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στη συνέχεια, στις 12/5, η ΕΤΕ απέκτησε 122.000 μετοχές σε επίπεδα πάνω από τα 10 ευρώ (10,1435).
Είχαν προηγηθεί αγορές σχεδόν 600.000 μετοχών αξίας 5,696 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή στα 9,5 ευρώ, από τις 24 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου.