ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ίσως είδατε στα διεθνή ή και στα ελληνικά ΜΜΕ να πανηγυρίζεται η εντυπωσιακή επιδρομή με drones στα στρατηγικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας ως το «ρωσικό Περλ Χάρμπορ».
Είναι ακόμη μια ένδειξη της αμετροέπειας που χαρακτηρίζει μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, για δύο λόγους. Πρώτον, διότι η επίθεση των Γιαπωνέζων στο Περλ Χάρμπορ ήταν άλλης τάξης μεγέθους και είχε πολύ σημαντικότερα στρατηγικά αποτελέσματα, καθώς βυθίστηκε ή έπαθε σοβαρές ζημιές το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό.
Χρειάστηκαν χρόνια για να ανακτήσουν το πλεονέκτημα οι ΗΠΑ, παρότι είχαν την «τύχη» να λείπουν από το λιμάνι τρία αεροπλανοφόρα. Τίποτε τέτοιο δεν συνέβη στις δυνατότητες της Ρωσίας να συνεχίσει την προέλασή της στην Ουκρανία ή τις εναέριες και πυραυλικές επιθέσεις.
Ο δεύτερος λόγος, όμως, είναι και ο σημαντικότερος. Παρά το Περλ Χάρμπορ, νικήτριες στον πόλεμο του Ειρηνικού βγήκαν οι ΗΠΑ, διότι, όπως συμβαίνει και με τη Ρωσία έναντι της Ουκρανίας, είχαν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, πόρους και βιομηχανία.
Η πραγματική διάσταση της ουκρανικής επίθεσης ήταν άλλη. Και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Για πρώτη φορά στα χρονικά χτυπήθηκαν όπλα που αποτελούν μέρος της πυρηνικής ισχύος μιας υπερδύναμης, κάτι που, όπως σημειώσαμε και προχθές, συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου.
Ήταν πλήγμα το οποίο η Ρωσία δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητο.
Δεν ήταν τυχαίο ότι ο πιο φιλικός προς την Ουκρανία διαπραγματευτής του Τραμπ, ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ανέφερε προχθές στο Fox Νews ότι «η στοχοποίηση στοιχείων της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας αυξάνει επικίνδυνα τα διακυβεύματα, δημιουργώντας απρόβλεπτα σενάρια».
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΙΙ: Το γεγονός ότι χθες ο Πούτιν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τον Τραμπ, με έντονο τρόπο (όπως σημείωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος), ότι προτίθεται «να απαντήσει», μάλλον δείχνει και το μέγεθος του πλήγματος που θα πρέπει να αναμένεται.
Η έλλειψη αντίδρασης του Αμερικανού προέδρου, τουλάχιστον στο χθεσινό του σχόλιο, πιθανώς οφείλεται σε δύο παράγοντες:
Πρώτον, στο ότι φέρεται να μην είχε εκ των προτέρων ενημέρωση από τους Ουκρανούς για το χτύπημα στα ρωσικά βομβαρδιστικά, που σίγουρα θα κλιμάκωνε την ένταση.
Δεύτερον, στο γεγονός ότι και οι ΗΠΑ είναι πυρηνική υπερδύναμη, τα βομβαρδιστικά της οποίας είναι συχνά εκτεθειμένα στα αεροδρόμιά της, εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων. Με τα φθηνά drones, η Ουκρανία έκανε μια «αρχή» που θα μπορούσε να βρει μιμητές και ανάμεσα στους εχθρούς των ΗΠΑ. Κάτι που ήδη συζητείται ευρέως, ακόμη και στο διαδίκτυο.
Υπ' αυτή την οπτική, ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσει η Ρωσία θα καταγραφεί επίσης ως πιθανός παράγοντας αποτροπής αντίστοιχων κινήσεων.
Υ.Γ.: Στο μεταξύ, μέσα στον Μάιο οι Ρώσοι κατέλαβαν 540 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εδαφική προέλαση μηνιαίως από την αρχή του 2024. Έχουν εισβάλει πλέον και στην περιφέρεια του Σούμι, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόσταση 20 χλμ. από την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα. Τέτοιου είδους εξελίξεις δεν ανατρέπονται με λόγια, κάτι που δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ακόμη οι Ευρωπαίοι.
ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ-ASTIR MARINA: Στην αγορά κυκλοφορεί ότι ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, που απέκτησε πρόσφατα το συγκρότημα Αστέρα Βουλιαγμένης, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της Μαρίνας Βουλιαγμένης.
Εκτιμάται ότι ο εφοπλιστής ξόδεψε γύρω στα 540 με 550 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει, σε δύο φάσεις, το 100% των τριών εταιρειών (Astir Palace, Astir Marina, Astir Beach). Το EV ανήλθε σε 850 εκατ. ευρώ και ο λόγος EV/EBITDA πέριξ του 13x.
Πέρυσι, η ναυαρχίδα του συγκροτήματος Astir Palace Βουλιαγμένης έκλεισε με EBITDA 45 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 297,2 εκατ. ευρώ. Ο λόγος net debt/EBITDA διαμορφώνεται στο απαιτητικό 6,6x.
Αν ο Προκοπίου συγχωνεύσει, ως είθισται, την εταιρεία μέσω της οποίας αγόρασε το συγκρότημα Αστέρα Βουλιαγμένης με την Astir Palace, ο καθαρός δανεισμός της τελευταίας θα διπλασιαστεί.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η δημιουργική ασάφεια χαρακτήρισε, αν μη τι άλλο, την απάντηση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε ερώτηση που δέχτηκε, στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για τo ενδεχόμενο να επεκταθεί η απαγόρευση μετατροπής ακινήτων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb -που ισχύει στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας- και σε άλλους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Σαντορίνη.
Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού, το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να το δει κανείς ανάλογα με τον προορισμό, εξηγώντας πως εκεί που τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα δεν επαρκούν για να καλύψουν την τουριστική ζήτηση, τα Airbnb χρειάζονται…
Τόνισε δε πως για να αποφασιστεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, καθώς και τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια κάθε προορισμού.
Εβαλε έτσι στο παιχνίδι και την τοπική αυτοδιοίκηση.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΙ: Συχνά πυκνά οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκφράζουν τα παράπονά τους προς την κυβέρνηση. Μία με το πλαίσιο της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, μία με την υπερφορολόγηση -όπως τονίζουν- του κλάδου και τώρα με την… απουσία του τουρισμού από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Το τελευταίο δεν άφησε ασχολίαστο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης, στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ, οι άνθρωποι του τουρισμού ανησυχούν ιδιαίτερα λόγω μιας «υποβόσκουσας αίσθησης ότι ο τουρισμός δεν χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς, δεδομένου κάποιου momentum που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, μπορεί να λειτουργήσει από μόνος του».
Ξεκαθάρισε δε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη στον Αναπτυξιακό Νόμο για ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, ωστόσο, όπως είπε, τους επιχειρηματίες του κλάδου ανησυχεί το ότι ενώ στο πρώτο άρθρο των προηγούμενων Αναπτυξιακών -για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας- υπήρχε σαφής διατύπωση για «την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού», στον νέο νόμο έχει απαλειφθεί.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΧΕ: Με καθαρά κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 75,5 εκατ. ευρώ και σύνολο ενεργητικού σχεδόν 229 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2024 η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ.
Οι προμήθειες ανήλθαν σε 18 εκατ. ευρώ και ο συνολικός κύκλος εργασιών σε 25 εκατ. ευρώ.
ΑΛΟΥΜΥΛ: Αναλογικά θα εξοφλήσει τους κατόχους ομολογιών (Πειραιώς, Attica Bank, Cepal, Παρευξείνια) του κοινοπρακτικού δανείου η εισηγμένη, κάνοντας χρήση του ποσού ταμειακής διευκόλυνσης (7,94 εκατ. ευρώ) που της παρείχαν οι βασικοί της μέτοχοι Γεώργιος Μυλωνάς και Ευαγγελία Μυλωνά.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31/12/2024 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 147,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 127,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν το εν λόγω ομολογιακό κοινοπρακτικό.
Η μητρική εταιρεία δεν τηρούσε κάποιους χρηματοοικονομικούς δείκτες του εν λόγω δανείου, εξ ου και πήρε waiver από τους κατόχους ομολογιών.
Ο δανεισμός προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω από την πώληση ποσοστού της ΑΛΟΥΦΟΝΤ, αλλά η σχετική διαδικασία καθυστερεί…
AEGEAN: Στην αγορά με έκδοση retail bond (κοινό ομολογιακό δάνειο, με ομολογίες εισηγμένες στο Χ.Α.) ετοιμάζεται να βγει η αεροπορική. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει να αντλήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ, με επιθυμητό (σταθερό) επιτόκιο κάτω του 4%.
Υπενθυμίζεται ότι το 2026 λήγει το επταετούς διάρκειας retail bond που εξέδωσε το 2019, ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ.
ATTICA GROUP: Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν και οι καταθέτες αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις σταθερού επιτοκίου, το κλίμα ευνοεί την επανέναρξη των εκδόσεων κοινών ομολογιακών δανείων. Πέραν της Aegean, έκδοση retail bond της τάξης των 200 με 250 εκατ. ευρώ εξετάζει και η Attica Group, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν «πράσινες» επενδύσεις από ένα μέρος του.
Την αγορά που ξανανοίγει κοιτάζουν και στη Lamda, με σκοπό την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων ΚΟΔ και τη χρηματοδότηση της επένδυσης σε Ελληνικό.