ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Οι χθεσινές πληροφορίες ειδησεογραφικού πρακτορείου της Λιβύης ότι η κυβέρνηση Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη εξετάζει την αποδοχή του τουρκολυβικού μνημονίου περί ΑΟΖ, που είχε υπογράψει η φιλοτουρκική Δυτική Λιβύη, αποτελούν, εφόσον επιβεβαιωθούν, μια νέα δυσμενή εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα.
Κατά τα φαινόμενα, έχουμε ακόμη ένα… αφρικανικό αιφνιδιασμό, μετά τα όσα συνέβησαν με τη Μονή Σινά, στη γειτονική της Λιβύης, Αίγυπτο.
Αν μέναμε στην ανάλαφρη όψη των θεμάτων, θα ζητούσαμε απλώς από τον γίγαντα της ελληνικής διπλωματίας Γιώργο Γεραπετρίτη, κατόπιν της επίσκεψής του στην Αίγυπτο (προκειμένου να λυθεί το ζήτημα με τη Μονή), να πεταχτεί και μέχρι τo Τομπρούκ να δει τον Χαλίφα Χαφτάρ για να λυθεί κι αυτό το… μικροπρόβλημα.
Η πιο σοβαρή όψη, όμως, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και ανατροπών που συντελούνται τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο την Τουρκία αλλά και τη σχέση του Ισραήλ με την υπόλοιπη Δύση.
Ήδη μετά τα γεγονότα στη Συρία και την ανατροπή του Άσαντ άρχισε να γίνεται εμφανές ότι ο ρόλος της Τουρκίας (βασικού υποστηρικτή του νέου ηγέτη της Συρίας) αναβαθμίζεται σημαντικά.
Το de facto μπλοκάρισμα των ερευνών για το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, από την Τουρκία, και η αποτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει τη στήριξη είτε των ΗΠΑ είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το επόμενο ηχηρό καμπανάκι.
Το τρίτο καμπανάκι χτύπησε με την καλπάζουσα «τουρκολαγνεία» των Ευρωπαίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής άμυνας, με το οξύμωρο να κατατάσσεται η Τουρκία των διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας και της Κύπρου, μεταξύ των… «like minded» κρατών της Ευρώπης.
Σε όλα αυτά ουδεμία σοβαρή αντίδραση υπήρξε!
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΙ: Το χθεσινό νέο κρούσμα, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, δείχνει ότι την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, για εσωτερικούς λόγους, η Τουρκία κινείται ενεργά στην προώθηση των συμφερόντων της.
Καταφέρνει να προσεγγίσει ακόμη και πρόσωπα όπως ο Χαφτάρ, που έως πρότινος ήταν ξεκάθαρα στην πλευρά των αντιπάλων της (καθώς η Τουρκία είναι σταθερός υποστηρικτής της κυβέρνησης της Δυτικής Λιβύης) και για ένα διάστημα είχε θεωρηθεί «σύμμαχος» της χώρας μας, έχοντας κάνει και επίσκεψη στην Ελλάδα, το 2020.
Εν ολίγοις εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη γεωπολιτική της αναβάθμιση και ελίσσεται σε μια περιοχή όπου οι συμμαχίες και οι αντιπαλότητες παραδοσιακά αλλάζουν όπως τα… πουκάμισα.
Το θέμα είναι τι κάνει η ελληνική διπλωματία.
Πολύ φοβόμαστε ότι μετά από χρόνια μιας στερεότυπης στρατηγικής που στηρίζεται σχεδόν μονοσήμαντα στις επιταγές του διεθνούς δικαίου, αλλά και μιας κατευναστικής τακτικής «καλού παιδιού», απέναντι σε φίλους και εχθρούς, κινδυνεύουμε να περάσουμε από την περιδίνηση που δημιούργησαν οι απότομες αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον, σε κατάσταση μεγάλης κρίσης συμφερόντων.
ΠΑΣΟΚ: Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μια από τις πολλές «ανοιχτές συζητήσεις» για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
Στο πάνελ ήταν, σταθερά, η Λούκα Κατσέλη (η «μητέρα» αυτών των διεργασιών), η Έφη Αχτσιόγλου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και ο πρώην βουλευτής (και νυν -ακόμα- στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) Χάρης Καστανίδης.
Τον συντονισμό είχε ο πρώην τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ Μαρίνος Σκανδάμης, τον οποίο αντικατέστησε προ διμήνου ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Τι συνέβη… μετά; Σύμφωνα με αχαϊκά δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Νίκος Μοίραλης δήλωσε πως όσοι μετείχαν σ' αυτή τη συζήτηση «δεν θα είναι υποψήφιοι σε κανένα ψηφοδέλτιο του κόμματος».
Για τον Καστανίδη αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι μετά την επιλογή Ανδρουλάκη να του στερήσει την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης (την οποία κράτησε για τον εαυτό του), το μεταξύ τους κλίμα θυμίζει… αρκτικό κύκλο.
Αλλά, και πάλι, προβλέπεται τόσο πυκνός ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εθνικές κάλπες, που δεν έχει νόημα να «ξεγράφεις» τόσο νωρίς κάποιους από τα ψηφοδέλτια.
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Στη Μονή Σινά ο Στέφανος Κασσελάκης (προχθές), στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Νίκος Ανδρουλάκης (μεθαύριο), στη Ραμάλα ο Σωκράτης Φάμελλος (σήμερα και αύριο).
Γιατί όχι (και) στην Αίγυπτο ο Σωκράτης; Διότι έχει ήδη προτείνει να επισκεφθεί τη Μονή Σινά διακομματική αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών, καθώς «η χώρα οφείλει να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το ιδιοκτησιακό της Μονής».
Έστειλε χθες και σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας του να οργανώσει την εν λόγω αποστολή ως «ενέργεια που υπερβαίνει κομματικές γραμμές και υπηρετεί την ανάγκη εθνικής εγρήγορσης και υπεράσπισης της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς».
Στη Ραμάλα, πάντως, θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστίνης Χουσεΐν αλ Σέιχ, τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου Ραουί Φατούχ και την υπουργό Επικρατείας αρμόδια για Εξωτερικές Υποθέσεις και Θέματα Διασποράς Βαρσέν Αγκαμπενιάν Σαχίν.
Κινητικότης, που έλεγαν οι παλαιότεροι…
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κατά 240 μ.β. διεύρυνε σε ετήσια βάση το περιθώριο EBITDA του κλάδου Κατασκευών ο όμιλος στο πρώτο τρίμηνο, επίδοση που, σε συνδυασμό με την ενοποίηση της Αττικής Οδού, οδήγησε τα προσαρμοσμένα EBITDA ομίλου στα 135,5 εκατ. ευρώ (+55% σε ετήσια βάση).
Τα έσοδα του κλάδου Κατασκευών αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση (346 εκατ. ευρώ), ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 47 εκατ. ευρώ (+41%).
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΙΙ: Η διοίκηση του ομίλου αναμένει ότι θα εισπράξει φέτος 60 εκατ. ευρώ (σ.σ. χρηματική διανομή) από την Αττική Οδό. Το ποσό είναι υψηλότερο της καθοδήγησης που είχε δοθεί στην αγορά (σ.σ. 50 εκατ. ευρώ) και αντιστοιχεί σε απόδοση 9% επί του επενδυμένου κεφαλαίου (equity 650 εκατ. ευρώ).
Με την είσοδο της Latsco στο σχήμα παραχώρησης θα μειωθεί αναλογικά το ποσό της διανομής, αλλά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εισπράξει 80 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση μετοχών της Νέα Αττική Οδός.
Υπενθυμίζεται ότι στα πρώτα πέντε χρόνια η ΓΕΚ δεν πληρώνει δόσεις κεφαλαίου στις πιστώτριες τράπεζες για το δάνειο με το οποίο χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος.
ΟΤE: Σε υψηλά τριών ετών ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές η μετοχή του Οργανισμού, με κλείσιμο στα 17,5 ευρώ (+0,98%).
Η επόμενη αντίσταση στα 18,25 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 15,38-15,36 ευρώ.
FAIS GROUP: Βαθιά ανάσα πήρε στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή, που το τελευταίο διάστημα ακολουθούσε πλαγιοκαθοδική πορεία.
Παρά το αρνητικό ξεκίνημα, ο τίτλος έφτασε να κερδίζει έως και 7,35% για να ολοκληρώσει εντέλει τη συνεδρίαση στα 3,62 ευρώ ή 6,47% υψηλότερα. Οι συναλλαγές έφτασαν τις 467 χιλιάδες ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η εκκίνηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, που προβλέπει ότι θα αποκτηθεί έως το 10% σε βάθος 24 μηνών. Κατώτατη τιμή αγορών το ένα ευρώ και ανώτατη τα 4,7 ευρώ.
AKTOR: Σε επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2024 επέστρεψε η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, με κλείσιμο στα 5,52 ευρώ (+4,55%) και συναλλαγές πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Αλέξανδρος Εξάρχου σημείωσε ότι η εξαγορά της Ακτωρ Παραχωρήσεις θα παραγάγει καθαρές χρηματοροές 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Θα προστεθούν στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ-Παραχωρήσεων του ομίλου, ώστε το «άθροισμα» να ανέβει στο 1,2 δισ. ευρώ.
AUTOHELLAS: Αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν για τους επενδυτές οι ανακοινώσεις της εισηγμένης για τα μεγέθη τριμήνου. Αυτό φάνηκε χθες στο ταμπλό, καθώς ο τίτλος υποχώρησε 6,92% στα 10,76 ευρώ, με τζίρο 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Η Autohellas στο πρώτο τρίμηνο (παραδοσιακά το πιο αδύναμο) είδε τα EBITDA να μειώνονται 5,2% σε ετήσια βάση, στα 48,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν μόλις 200 χιλιάδες ευρώ εξαιτίας αυξημένων αποσβέσεων.
Τα συνολικά δάνεια αυξήθηκαν στα 745 εκατ. ευρώ, καθώς συνεχίστηκαν οι επενδύσεις στον στόλο οχημάτων.