ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Λίγο πριν το… απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατά κύριο λόγο τα φωτοβολταϊκά, στο ελληνικό σύστημα ενέργειας. Κι επειδή λύση δεν μπορεί να δοθεί χωρίς πολιτική απόφαση, το όλο ζήτημα έχει φτάσει στο υπουργικό γραφείο του Σταύρου Παπασταύρου.
Το θέμα έχει δύο διαστάσεις, που είναι εν μέρει αλληλένδετες. Η μία αφορά την υπερβολική προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση που καταγράφεται κάποιες ημέρες και ώρες, οδηγώντας στις λεγόμενες περικοπές παραγωγής από την πλευρά των ΑΠΕ.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τον σταδιακό κορεσμό του συστήματος μεταφοράς ενέργειας. Τι σημαίνει αυτό; Να έχεις π.χ. πολλά φωτοβολταϊκά που παράγουν σε μια περιοχή, αλλά όχι τις απαραίτητες δικτυακές υποδομές, για να μεταφέρεις όλη αυτή την ενέργεια, σε κάποια άλλη περιοχή.
Η βασική άποψη που ακούμε από την αγορά είναι ότι η υπερεπάρκεια προσφοράς απέναντι στη ζήτηση ενδέχεται να αποδειχθεί μόνιμη, ακόμη και μετά την έλευση αποθηκευτικών μέσων (μπαταριών), καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο «απόθεμα επενδύσεων» σε ΑΠΕ που είτε δεν είναι σήμερα ενεργό, παρότι έχει πάρει όρους σύνδεσης, είτε δεν έχει πάρει όρους σύνδεσης.
Η εκτίμηση είναι επίσης ότι με αυτά τα δεδομένα, το σύστημα διαχείρισης «ως έχει και υφίσταται» θα οδηγηθεί σχετικά σύντομα σε υπερκορεσμό, αδυναμία δηλαδή μεταφοράς, τουλάχιστον κατά τόπους, όλης της παραγόμενης ενέργειας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Το πρόβλημα έχει και σαφή πολιτική διάσταση, καθώς τα παραπάνω οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υπερβολική καλλιέργεια προσδοκιών (κυρίως στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών).
Πίσω από την οποία υπήρχε, πέραν του «ενθουσιασμού» για τις πράσινες επενδύσεις, η φιλελεύθερη άποψη ότι η αγορά θα δώσει τη λύση, κι ότι οι παραγωγοί θα δέχονται (υποχρεωτικά) μεγάλες περικοπές, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι τιμές.
Στην πράξη τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο στρωτά, κι αυτό φαίνεται από τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών (που ολοένα και φουντώνουν), καθώς νιώθουν ότι «παρασύρθηκαν» από την κυβερνητική γραμμή σε επενδύσεις. Και τώρα δεν βγαίνουν τα business plans, με την εξαίρεση εκείνων που είναι καθετοποιημένοι και έχουν διαφορετικές διεξόδους.
Για να δώσουμε μια απλοϊκή εικόνα, σήμερα, που ήδη γίνονται μαζικές περικοπές, έχουμε περίπου 16 GW που λειτουργούν, όρους σύνδεσης έχουν λάβει άλλα 16 GW, ενώ στην «ουρά» συνωστίζονται ακόμη επενδύσεις πάνω από 40 GW, (τους αριθμούς τους αναφέρουμε απλώς ως τάξη μεγέθους), που δεν έχουν όρους σύνδεσης.
Κι όλα αυτά σε μια χώρα όπου η μέση ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια το χειμώνα κινείται στα 6-7 GW και το καλοκαίρι στις αιχμές φτάνει το πολύ τα 11 GW!
Η αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ) και οι διαχειριστές του δικτύου, (ΑΔΜΗΕ) κατά τις πληροφορίες μας συμφωνούν ότι θα πρέπει για ένα διάστημα να σταματήσει η χορήγηση όρων σύνδεσης σε νέους παραγωγούς, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί ποιο θα είναι αυτό το διάστημα, καθώς εν τέλει το τι θα συμβεί αποτελεί πολιτική απόφαση.
Υπάρχουν λόγοι για αυτό. Αφενός το πρόβλημα μπορεί να γίνει μικρότερο εφόσον εγκατασταθούν κάποια GW μπαταριών, (θέμα όμως που δεν προχωρά από την κυβέρνηση με την απαιτούμενη ταχύτητα). Όμως, όσες μπαταρίες και να εγκατασταθούν στη χώρα, απλώς θα ετεροχρονίζουν τη παραγωγή, δεν πρόκειται με κάποιο μαγικό τρόπο να αυξήσουν τη ζήτηση.
Αφετέρου, υπάρχει μια κοινοτική οδηγία του περασμένου έτους, η οποία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, σύμφωνα με την οποία ο Διαχειριστής δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανένα τη χορήγηση όρων σύνδεσης. Θα μπορεί όμως να επιβάλει ευέλικτους όρους, ακόμη και να αρνείται την εγγύηση οποιουδήποτε ποσοστού απορρόφησης στην παραγόμενη ενέργεια.
Το μόνο σίγουρο πάντως, σύμφωνα με τις απόψεις που συλλέξαμε, είναι ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, από το υπουργείο.
Διότι ο κόμπος σιγά σιγά έφτασε στο χτένι κι έγινε… γόρδιος δεσμός.
ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ανέβηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο βήμα της Βουλής με ρουκέτες εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όχι της πολιτικού, αλλά της δικηγόρου.
Και, παρότι υπουργός Δικαιοσύνης, έστειλε τέσσερις από τις ρουκέτες σε ισάριθμες γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βιασμού, με στόχο να κατηγορήσει την κα Κωνσταντοπούλου ότι ήταν δικηγόρος του βιαστή.
Γιατί ρουκέτες; Διότι έδωσε φόρα παρτίδα στη δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων γυναικών, ενώ θα μπορούσε να αναφέρει απλώς την υπόθεση διατηρώντας την ανωνυμία τους. Το χειρότερο είναι ότι οι βουλευτές της ΝΔ τον καταχειροκρότησαν και το αμέσως χειρότερο ότι δεν βρέθηκε ένας από το προεδρείο (ή από τα κόμματα, βρε αδελφέ) να τον εγκαλέσει.
Εν τω μεταξύ, ο αντίδικος (σε εκείνη την υπόθεση) της κας Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος Αθανάσιος Τάρτης διέψευσε όσα ανέφερε ο κ. Φλωρίδης εναντίον της λίγες ώρες πριν.
Δεν έχει τελειωμό όλο αυτό…
ΠΑΣΟΚ: Με την απόσταση των 15 χρόνων από την προσφυγή της χώρας στην τρόικα (την ξεχάσαμε ε;…) και το πρώτο μνημόνιο, ο πρώην υπουργός Οικονομιας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης δήλωσε χθες: «πιστεύω όμως ταυτόχρονα πως θα μπορούσε να είχε βρεθεί άλλος δρόμος, λιγότερο επώδυνος».
Ποιος άστραψε και βρόντηξε πρώτος; Ο… Χάρης Δούκας. «Με τέτοιες απόψεις αθωώνετε τη ΝΔ από τις ευθύνες της και ‘αδειάζετε’ τον ηρωικό αγώνα της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας που κράτησε όρθια τη χώρα, με τόσες θυσίες», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και παρ' ολίγον πρόεδρος του κόμματος.
Εξηγήσιμα… τα αστραπόβροντα, αφού αυτό το «παρ' ολίγον» αφήνει ζωντανές τις ελπίδες για το άμεσο μέλλον και, άρα, πρέπει να εμπνεύσει «το όλον ΠΑΣΟΚ».
Από την άλλη, όμως, η υπεράσπιση του πρώτου μνημονίου χαλάει τις καλές σχέσεις που επιχειρεί να στήσει ο Χάρης με τον κόσμο της Αριστεράς (κυρίως αυτόν που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος έχει στείλει… στο πυρ το εξώτερο την προσφυγή της χώρας στους δανειστές από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Αυτήν, όμως, την κυβέρνηση Παπανδρέου και, φυσικά, τη μνημονιακή επιλογή του 2010 στηρίζουν αναφανδόν τα - τότε - στελέχη της.
Για παράδειγμα, ο Παύλος Γερουλάνος, υπουργός σε εκείνη την κυβέρνηση Παπανδρέου, αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα της δήλωσης Χριστοδουλάκη.
Και όχι μόνο: Οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης, του τότε οικονομικού επιτελείου, εξέδωσαν κοινή δήλωση κατά του κ. Χριστοδουλάκη: «Δεν είναι δυνατόν μετά από όλα όσα έχουν γίνει να μιλάμε ακόμα για ‘άλλους δρόμους’. Η χώρα μας θα αφήσει την κρίση πίσω της μόνο όταν αποφασίσει να δει κατάματα τα αίτια της κρίσης και να αποδεχτεί την πραγματικότητα αλλά και τις αναπόφευκτες –και επώδυνες– επιλογές εκείνης της εποχής», είναι η κατακλείδα της, υπερασπίζοντας, φυσικά, την επιλογή της προσφυγής.
Θα έχει και συνέχεια;
ΠΑΡΑΓΩΓΑ: Δεν ετοιμάζεται μόνο το ελληνικό χρηματιστήριο για το σημερινό triple witching. Στην ίδια διαδικασία βρίσκονται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς σήμερα η Wall Street προετοιμάζεται για τη λήξη χρηματοπιστωτικών παραγώγων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 6,5 τρισ. δολάρια!
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι, αν και δεν αναμένεται σημαντική μεταβλητότητα σήμερα, το γεγονός θα μπορούσε ν' ανοίξει τον δρόμο για απότομες κινήσεις των μετοχών την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι πολλά απ' αυτά τα συμβόλαια έγιναν τις ταραγμένες ημέρες των αρχών Απριλίου, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τους σαρωτικούς «ανταποδοτικούς δασμούς» που στη συνέχεια εν πολλοίς «πάγωσε».
Τότε, πολλοί απαισιόδοξοι επενδυτές αγόρασαν προστασία έναντι περαιτέρω πτώσης στις μετοχές, χρηματοδοτώντας αυτές τις θέσεις μέσω της πώλησης δικαιωμάτων αγοράς (calls) λίγο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα του S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 5.981 μονάδες.
Οι όγκοι που έγιναν ήταν τεράστιοι και γι’ αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο triple witching θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί.
DBC ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Με σχεδόν αμετάβλητο κύκλο εργασιών και μικρή υποχώρηση κερδοφορίας έκλεισε η εταιρεία τη χρήση 2024, εν μέσω της οποίας άλλαξε και ο μετοχικός της έλεγχος.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ (2023: 29,17 εκατ. ευρώ), τα μικτά κέρδη σε 13,28 εκατ. ευρώ (2023: 15,04 εκατ. ευρώ), τα προ φόρων αποτελέσματα σε 13,3 εκατ. ευρώ (2023: 14,3 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη σε 10,3 εκατ. ευρώ (2023: 11,06 εκατ. ευρώ).
Για φέτος η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα πωλήσεων και κερδοφορίας.
EUROBANK: Κινήσεις αναβάθμισης της παρουσίας του στον τομέα του asset management, μέσω αξιοποίησης της εδρεύουσας στο Λουξεμβούργο θυγατρικής Eurobank Fund Management, εξετάζει ο όμιλος.
Αξιοποιώντας το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου, η Eurobank ενδέχεται να συγκεντρώσει υπό την ίδια ομπρέλα τις δραστηριότητες του ομίλου στη διαχείριση κεφαλαίων, αναπτύσσοντας συνέργειες. Η εν Ελλάδι θυγατρική Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ έκλεισε την περσινή χρονιά με έσοδα 33 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 11,5 εκατ. ευρώ.
IDEAL-BYTE: Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών (74,5 εκατ. ευρώ, +49,23%) εμφάνισε πέρσι η Byte, με τα περιθώρια κέρδους όμως να υποχωρούν (μικτό 17,7%, περιθώριο EBITDA 9,94%, καθαρό περιθώριο κέρδους 7,53%).
Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει διατήρηση ή και ενίσχυση της κερδοφορίας της.
INTRACOM: Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε η μετοχή, βγάζοντας αντίδραση μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες 8,15% που ακολούθησαν το ρεκόρ των 3,31 ευρώ.
Χθες ο τίτλος ανέβηκε στα 3,13 ευρώ (+2,96%) με υψηλές συναλλαγές, άνω του 1,2 εκατ. ευρώ.
JUMBO: Η μόνη μετοχή του FTSE 25 που κατάφερε χθες να κλείσει με θετικό πρόσημο (+1,67%), στα 27,96 ευρώ. Άλλαξαν χέρια τίτλοι συνολικής αξίας 4,66 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση τροποποίησε πρόσφατα τη στρατηγική της και ανακοίνωσε επιστροφή στα μερίσματα αντί επαναγορών τίτλων.
Και προτείνει στη Γενική Συνέλευση της 9ης Ιουλίου να εγκρίνει τη διανομή 68 εκατ. ευρώ.
DIMAND: Σε ανοδικό κανάλι βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η μετοχή της ΑΕΕΑΠ. Φάνηκε και χθες, καθώς έκλεισε στα 9,72 ευρώ (+5,19%) με υψηλό όγκο σε σχέση με ό,τι μας έχει συνηθίσει ο τίτλος, καθώς άλλαξαν χέρια 58.553 τεμάχια.
Η ανοδική κίνηση ξεκίνησε στις 22 Μαΐου από τα 8,24 ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη στο εν λόγω διάστημα αγγίζουν το 18%.
Στη Γενική Συνέλευση αυτής της εβδομάδας εγκρίθηκε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
AUTOHELLAS: Οι πιέσεις στην τιμολόγηση και το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον βρίσκονται πίσω από τις αδύναμες επιδόσεις πρώτου τριμήνου και τη μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή από τη Euroxx, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί τον πήχη σημαντικά υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή.
Η χρηματιστηριακή δίνει στόχο τα 17,5 ευρώ (από 18,2 ευρώ προηγουμένως), βλέποντας τη μετοχή έως 78% υψηλότερα σε ετήσια βάση, αν και έχει καταγράψει άνοδο μόλις 2,2% από την αρχή της χρονιάς. Παράλληλα, εκτιμά ότι στα τρέχοντα επίπεδα προσφέρει ελκυστικό σημείο εισόδου.
Σημειώνει δε ότι η εταιρεία είναι σε καλή θέση για να διαχειριστεί το ανταγωνιστικό περιβάλλον που επηρεάζει και τα κέρδη. Επίσης, προβλέπει μέση ετήσια άνοδο εσόδων κατά 3,4% έως το 2027, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μέση ετήσια αύξηση της κερδοφορίας κατά 6,1%.
Κάνει λόγο, τέλος, για ελκυστικά μερίσματα, υπολογίζοντας τη σχετική απόδοση στο 7,4% για τη φετινή χρήση, στο 8,1% για το 2026 και στο 8,9% για το 2027.
Οσοι πιστοί ακολουθήσετε…
ΑΔΜΗΕ: Εγκρίθηκε τελικά χθες από τη ΡΑΑΕΥ η αναθεώρηση του εσόδου που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ με το ποσό να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και κάποια μικρά ποσά (7,1 εκατ. ευρώ) από τις προς ανάκτηση δαπάνες για τη διασύνδεση GSI, όπως και για το καλώδιο Αττική - Κρήτη.
Τα επόμενα βήματα είναι ότι ο Διαχειριστής θα υποβάλει πρόταση στο Ρυθμιστή για το ύψος της ταρίφας και μόλις αυτή εγκριθεί, το ποσό θα περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος, μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος.
Τα παραπάνω, ωστόσο, ήταν αναμενόμενα. Το θέμα είναι ότι ο Διαχειριστής έχει μέχρι σήμερα καταβάλλει 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 37% αναλογεί στην ελληνική πλευρά και το 63% στη κυπριακή, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να καταβάλει το δικό της μερίδιο, καθώς θεωρεί ότι το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Επιμένει ότι η αξιολόγηση των κινδύνων δεν έγινε σωστά, θεωρεί ότι τα εμπόδια δεν θα αρθούν και εμφανίζεται να μη δέχεται να καταβάλει το μερίδιο που της αναλογεί…