Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι τρεις υφυπουργοί και τα ρουσφέτια-Lamda: Οι γκρίνιες και τα σχέδια-ΣΕΠΕ: Νίκησε η παλαιά φρουρά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι τρεις υφυπουργοί και τα ρουσφέτια-Lamda: Οι γκρίνιες και τα σχέδια-ΣΕΠΕ: Νίκησε η παλαιά φρουρά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πέραν των δύο υπουργών (Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη) για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, από τις περίπου 1.000 σελίδες που περιλαμβάνει για τις «νόμιμες επισυνδέσεις» σε συνομιλίες φαίνεται πως προκύπτουν διόλου κολακευτικά στοιχεία και για τρεις υφυπουργούς της κυβέρνησης, δύο εν ενεργεία και έναν πρώην (έως το 2024).

Οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει και δημοσιεύονται, φέρονται να ζητούσαν ρουσφέτια από τους προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά και Κυριάκο Μπαμπασίδη, τα οποία δείχνουν μάλιστα να κινούνται πέριξ των ορίων της νομιμότητας.

Ξεκινάμε με τον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη, που φέρεται πως ζητούσε να μειωθούν τα ζώα ενός «ενδιαφερόμενου» από 330 σε 240. Κι όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα, έλαβε απάντηση από τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά, «θα σ' τον φτιάξω, αλλά πες του να μη γυρίζει και κοκορεύεται στα καφενεία».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος (φωτ.) εμφανίζεται να ζητά, πάλι από τον Μελά, να εξαιρεθεί από έλεγχο έτερος ενδιαφερόμενος και στη συνέχεια κάνουν διάλογο για το αν είναι... «χτυπητή περίπτωση» και υπάρχει κίνδυνος να ασχοληθεί κόσμος (…).

Ενώ ο υφυπουργός… Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης εμφανίζεται να ζητά κάτι (για τον εαυτό του;) σε σχέση με τη μετατροπή μιας έκτασης από γλυκό καλαμπόκι σε κανονικό. «Είναι παράτυπο αυτό. Δες αν μπορείς να το κάνεις εσύ, στο υπουργείο» (!) φέρεται να απαντά στον... αρμόδιο υφυπουργό ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τοποθετηθούν επ' αυτών οι ίδιοι οι εν ενεργεία υφυπουργοί.

Σε άλλες χώρες, πάντως, η υποβολή (και αποδοχή) παραιτήσεων, εφόσον ισχύουν όσα γράφονται γι' αυτές τις συνομιλίες, θα ήταν έως και δεδομένη.

 

ΟΠΕΚΕΠΕ ΙΙ: Ο Δημήτρης Μελάς, που έχει περάσει από αρκετές θέσεις ως στέλεχος και πολιτευτής της ΝΔ, είναι ήδη υπόδικος για αρκετές κατηγορίες, μαζί με πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αποκάλυψε πριν 20 ημέρες το Data Journalists.

Οι κατηγορίες αφορούν υπεξαγωγή εγγράφου από κοινού, υπόθαλψη εγκληματία από κοινού κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.

Και αφορούν έναν φάκελο με ελέγχους αιτήσεων για βοσκοτόπια από το εθνικό απόθεμα της περιόδου 2019-2020 που είχε διενεργήσει η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ Παρασκευή Τυχεροπούλου.

Τα ευρήματα του ελέγχου δεν διαβιβάστηκαν ποτέ στη Δικαιοσύνη από τον κ. Μελά, παρότι η κα Τυχεροπούλου το ζητούσε ρητά στην έκθεση που είχε συντάξει, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Αντιθέτως, όπως έχουμε ξαναγράψει, υπό συστηματικό διωγμό βρέθηκε η ίδια η Τυχεροπούλου.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε έξι υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης σε έξι χρόνια (!) και άλλους τόσους προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατίζει το κυβερνητικό αφήγημα ότι το σκάνδαλο των αγροτικών-κτηνοτροφικών επιδοτήσεων οφείλεται «σε διαχρονικές παθογένειες».

Το αστείο είναι ότι ο μακροβιότερος υπουργός ήταν ο Μάκης Βορίδης, αφού έμεινε στο πόστο του… ενάμιση ολόκληρο χρόνο.

Το ερώτημα που δεν μπορούν ν' απαντήσουν οι κυβερνώντες είναι γιατί δεν διόρθωσαν τις «διαχρονικές παθογένειες» σ' αυτά τα έξι χρόνια, αλλά αντιθέτως θέριεψε το φαινόμενο των παράνομων επιδοτήσεων.

Κι αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τους διαλόγους «γαλάζιων» βουλευτών-αξιωματούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ που καταγράφηκαν από τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ και βγήκαν στη φόρα τώρα, αλλά και από το μέγεθος του ευρω-προστίμου στη χώρα: σχεδόν μισό δισ., που αφορά κυρίως το διάστημα από το 2019 και μετά.

Για την ιστορία, οι έξι «αγροτικοί» υπουργοί της ΝΔ σ' αυτά τα έξι χρόνια ήταν:

  • Μάκης Βορίδης (09/07/2019 - 05/01/2021).
  • Σπήλιος Λιβανός (05/01/2021 - 08/02/2022).
  • Γιώργος Γεωργαντάς (08/02/2022 - 26/05/2023).
  • Γιώργος Τσακίρης (26/05/2023 - 27/06/2023).
  • Λευτέρης Αυγενάκης (27/06/2023 - 14/06/2024).
  • Κώστας Τσιάρας (14/06/2024 - σήμερα).

 

ΒΟΡΙΔΗΣ: Στη φράση του υπουργού «είναι κρίσιμο τι θα πει η πλειοψηφία στη Βουλή» συμπυκνώνεται όλο το παρασκήνιο που τεκταίνεται αυτές τις μέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το εάν θα συσταθεί Εξεταστική επιτροπή ή Προανακριτική.

«Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει αίτημα για Εξεταστική», είπε ο κ. Βορίδης χθες, δείχνοντας την προτίμησή του. Λογικό. Έχουμε εξηγήσει πολλάκις ότι η Εξεταστική εξετάζει υπόθεση (πολιτικές ευθύνες) χωρίς χρονικό προσδιορισμό («ακόμα και για την Επανάσταση του 1821», έλεγαν οι παλιοί κοινοβουλευτικοί), ενώ η Προανακριτική διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, δηλαδή υπουργών.

Η επισήμανση Βορίδη «θα ακούσω και τι θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ» έχει τη δική της σημασία, καθώς από την Κουμουνδούρου δεν υπάρχει σαφής θέση στο ποια επιτροπή θα προκρίνει -η απάντηση μέχρι και χθες ήταν «μελετάμε τη δικογραφία και θα δούμε».

Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, μιλούν για Προανακριτική, κυρίως εάν μείνει μόνη της η ΝΔ να ζητάει Εξεταστική.

Θα δείξει.

Παρεμπιπτόντως, την πρόταση του κόμματος θα την επεξεργαστεί πάλι ο δικηγόρος -και νεαρό στέλεχος- Χρήστος Κακλαμάνης, επειδή η Χαριλάου Τρικούπη έμεινε απολύτως ικανοποιημένη με τη δουλειά του στην άλλη πρόταση, για τα Τέμπη.

 

ΑΚΙΝΗΤΑ: Ακούμε για μεγάλες συναλλαγές στα ακίνητα και φανταζόμαστε Μύκονο, Σαντορίνη, Αεροπαγίτου, Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Κάνουμε λάθος, καθώς στην αγορά υπάρχουν πολύ ξεχωριστά ακίνητα που φέρνουν νέες περιοχές στο κάδρο. Για παράδειγμα, πρόσφατα πουλήθηκε έναντι 500.000 ευρώ εξοχική κατοικία 202 τ.μ. με μεγάλο οικόπεδο από Έλληνα ιδιοκτήτη σε επίσης Έλληνα επενδυτή στη Στυλίδα!

Ενα άλλο παράδειγμα είναι μια βίλα 220 τ.μ. στη Φολέγανδρο, που πλαισιώνεται από ξενοδοχειακή μονάδα. Πωλητής ήταν επενδυτής από τη μακρινή Αυστραλία και αγοραστής Ιταλός.

Παλαιόθεν οι Ιταλοί αγαπούσαν τη Φολέγανδρο -τόσο μάλιστα που τη σύστησαν και στους Έλληνες-, αλλά μοιάζει απίθανο να τον δούμε να περνά πολύ καιρό στο πολύ δύσκολο σύμπλεγμα της περιοχής.

Μάλλον επενδύει στο ότι η Φολέγανδρος είναι ένα νέο hot spot των Κυκλάδων.

 

ΣΕΠΕ: Ανετη επικράτηση της «παλαιάς» διοίκησης στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, καθώς στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε από τις προχθεσινές εκλογές ελέγχει με σαρωτικό τρόπο (αν δεν κάνουμε λάθος με 8-1) την πλειοψηφία η άτυπη παράταξη της Γιώτας Παπαρίδου.

Αν και τηρήθηκε, προφανώς, το καταστατικό του ΣΕΤΕ που θέλει την ύπαρξη μόνο ενός ψηφοδελτίου στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι, για πρώτη φορά φέτος εμφανίστηκαν στην πράξη δύο μπλοκ, ένα της Γιώτας Παπαρίδου και ένα δεύτερο του Παναγιώτη Γιαλελή (της Έπαφος, θυγατρικής του ομίλου Quest).

Το μόνο βέβαιο είναι το νέο Δ.Σ. έχει μπροστά του να χειριστεί σημαντικές προκλήσεις, όπως το τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, τις ευρύτερες σχέσεις του κλάδου με το Δημόσιο, την ανάγκη εξωστρέφειας και διεθνοποίησης, την παρακολούθηση των εξελίξεων στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης και πολλά άλλα.

 

ΕΥΔAΠ: Μπροστά στο γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης και τη στενωπό σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των υπηρεσιών της, οι καθυστερήσεις του διαγωνισμού για το κεντρικό κτίριο γραφείων της μοιάζουν παρωνυχίδα.

Η εισηγμένη, πάντως, μετέθεσε από τα τέλη Ιουνίου για τις 16 Ιουλίου την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση των προμελετών κατασκευής του κτιρίου και τη δημοπράτηση των τευχών του διαγωνισμού για τον κύριο ανάδοχο. Πρόκειται για επένδυση σε ιδιόκτητο ακίνητο στο Γαλάτσι.

Δεν πρόκειται για κάποιον περίπλοκο διαγωνισμό ή έργο κρίσιμης σημασίας, φαίνεται όμως πως οι ενστάσεις των αρχιτεκτόνων που συμμετείχαν στην πρώιμη διαγωνιστική διαδικασία προκαλούν καθυστερήσεις.

 

AEGEAN: Κατά την παρουσίαση ενόψει της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου της αεροπορικής, ο Ευτύχης Βασιλάκης μίλησε στους επενδυτές για τη στιβαρή ρευστότητα του ομίλου και την ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών, ενημερώνει η Eurobank Equities.

Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις γεωπολιτικές εντάσεις, υπογράμμισε ότι, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στις ενδείξεις για τον τουρισμό, σε περίπτωση που οι απαγορεύσεις πτήσεων παραταθούν έως το τέλος του έτους θα επηρεαστεί το προγραμματισμένο πτητικό έργο της Aegean κατά περίπου 3% και ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά περίπου 3-4%. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να περιμένει αύξηση εσόδων κατά 2,5-4% σε ετήσια βάση.

Σήμερα θα ανακοινωθεί το εύρος επιτοκίου για την έκδοση που ξεκινά τη Δευτέρα.

 

ΚΥΠΡΟΥ: Κάτω από το όριο του 3%, και συγκεκριμένα στο 2,97% (από 3,86%), έπεσε το ποσοστό της Caius Capital στην κυπριακή τράπεζα.

Η μετοχή χθες έκλεισε στα 6,4 ευρώ (+0,95%), με συναλλαγές 3,84 εκατ. ευρώ.

 

FRIGOGLASS: Απογειώθηκαν οι συναλλαγές και η τιμή της μετοχής χθες, καθώς μπήκαν σε διαπραγμάτευση οι περίπου 32 εκατομμύρια τίτλοι που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος.

Πλέον, το σύνολο των μετοχών ανέρχεται σε 121,1 εκατομμύρια, ενώ η διαπραγμάτευση μεταφέρθηκε στην Κύρια Αγορά από την «Επιτήρηση».

Η διαδικασία επέφερε αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, με την Tricorporación να ανεβάζει το ποσοστό της στο 15,33% και την WoPS στο 11,15%. Αντίθετα, το ποσοστό της Truad (διαχειρίστριας private irrevocable discretionary trust που έχει συσταθεί προς όφελος των κατιόντων του πατρός του εκλιπόντος Αναστασίου-Γεωργίου Λεβέντη) μειώθηκε στο 35,60%.

Η μετοχή χθες έκλεισε στα 0,57 ευρώ, με κέρδη 14,46% και συναλλαγές 1,42 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι τα 0,63 ευρώ (+26,51%).

 

LAMDA DEVELOPMENT: Ως αναμενόταν οι μέτοχοι που πήραν το λόγο στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης του ομίλου της εισηγμένης εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια τόσο για την πορεία της μετοχής, όσο και για την απόφαση μη διανομής μερίσματος.

Ως προς το σκέλος αποτύπωσης της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας το management απάντησε πως «δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να υποστηρίζει την ανάπτυξη των θεμελιωδών μεγεθών του ομίλου».

Ο Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε, επίσης, πως η επένδυση σε εταιρείες αυτού του τύπου είναι «unsexy» χρηματιστηριακά και σίγουρα δεν αποδίδουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά τη διανομή μερίσματος με παρρησία τόνισε πως δεν προβλέπεται σύντομα, καθώς το έργο ανάπτυξης στο Ελληνικό απαιτεί την επανεπένδυση κεφαλαίων. «Δεν μπορώ να απαντήσω για το αν διανεμηθεί μέρισμα από το 2027 και μετά» ήταν η τοποθέτησή του σε επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις μετόχων.

Σε ότι αφορά δε την κερδοφόρα Lamda Malls, o ίδιος επανέλαβε πως είναι στρατηγική απόφαση του ομίλου να μην αυτονομηθεί χρηματιστηριακά στη δεδομένη συγκυρία, για να μη χάσει αξία, όπως συνέβη με σειρά εταιρειών real estate και development της εγχώριας αγοράς.

Συμπληρώνουμε δε -κάτι που δεν ειπώθηκε αλλά είναι γεγονός- πως η Lamda Malls έχει μπροστά της «βαριές επενδύσεις» για τα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, που αποτελούν και την πλέον δαπανηρή επένδυση (μετά από εκείνη των υποδομών) για τα έργα πρώτης φάσης που διενεργούνται από τον όμιλο.

 

LAMDA DEVELOPMENT ΙΙ: Η διοίκηση του ομίλου δέχθηκε επίσης κριτική για την εμπορευματοποίηση των αναπτύξεων στο Ελληνικό, με κύριο θέμα τις χαμηλές τιμές πώλησης για τα «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου (οικόπεδα βιλών, διαμερίσματα Πύργου και Condos).

Ο Οδυσσέας Αθανασίου παραδέχθηκε πως «by the book» η τακτική είναι η σταδιακή εμπορευματοποίηση τέτοιων ακινήτων για την καταγραφή καλύτερων υπεραξιών. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως ο όμιλος έλαβε τη στρατηγική απόφαση να προχωρήσει σε γρήγορη πώληση προκειμένου να «καθιερώσει» το έργο.

Κατά τον ίδιο υπάρχει «ζύγισμα» (juggling) για την πορεία του έργου μέσα από μια πολυπαραγοντική εξίσωση που εμπεριέχει συνισταμένες όπως το γενικό οικονομικό περιβάλλον, τις ανάγκες ρευστότητας, αλλά και τις επιλογές marketing.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιλογή μεθύστερης παρουσίασης του έργου στο εξωτερικό και πως σήμερα αυτή αποδίδει με την προσέλκυση αγοραστών κατοικιών και από τις αγορές των ΗΠΑ.

Αλλά στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι το χαμηλό κόστος κτήσης γης (συν τις επενδύσεις για υποδομές) επέτρεψε στο βασικό μέτοχο και την εταιρεία τη δυνατότητα να είναι λιγότερο επιθετική στις πωλήσεις των assets του Ελληνικού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο