Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2025

Σε τριπλό κλοιό η Ουκρανία του Ζελένσκι-Γιατί θα πούμε το νερό... νεράκι-Tips για ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΛΑΜΨΑ, Ελλάκτωρ

Σε τριπλό κλοιό η Ουκρανία του Ζελένσκι-Γιατί θα πούμε το νερό... νεράκι-Tips για ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΛΑΜΨΑ, Ελλάκτωρ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η συνεχιζόμενη προέλαση των Ρώσων, σε διαφορετικά σημεία του τεράστιου σε μήκος ουκρανικού μετώπου, συνεχίζεται αδιάκοπα. Από τον Βορρά (Σούμι, Χάρκοβο) έως το Νότο στο Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος πλέον για επικείμενη απώλεια στρατηγικά σημαντικών τοποθεσιών, όπως το κέντρο τροφοδοσίας του Ντονμπάς, στο Ποκρόφσκ.

Ωστόσο, οι ρωσικές επιθέσεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Όπως γνωστοποιήθηκε χθες, η Ουκρανία πρέπει να καταφύγει ξανά σε χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς τα τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό δεν καλύπτονται από τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις των συμμάχων της, εφόσον ο πόλεμος συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, ήδη από τις αρχές Ιουνίου, η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε να πληρώσει την πρώτη δόση, ύψους 665 εκατ. δολαρίων, σε warrants συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της, αξίας 2,6 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να τεθούν σε καθεστώς default. Μέσα στο 2024 είχε καταφέρει να αναδιαρθρώσει πάνω από 20 δισ. δολάρια εξωτερικού χρέους.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι εάν δεν ρυθμιστεί το θέμα με τους κατόχους warrants, θα τεθούν σε κίνδυνο οι ευρύτερες προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, αλλά και το σχέδιο για χρηματοδότηση διάσωσης (bail out) ύψους 15 δισ. δολαρίων.

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΙΙ: Σχεδόν ταυτόχρονα, όμως, άνοιξε και το τρίτο μέτωπο. Οι σφοδρές αντιδράσεις για την κίνηση του Ζελένσκι να θέσει υπό τον έλεγχό του ανεξάρτητους οργανισμούς της χώρας που έχουν ως αντικείμενο τη διερεύνηση της διαφθοράς.

Τα τελευταία χρόνια, όσοι υποστήριζαν ότι η διαφθορά στη χώρα είναι ανεξέλεγκτη είχαν την ίδια αντιμετώπιση με όσους επισήμαιναν ότι στην Ουκρανία υπάρχει σοβαρό θέμα φιλοναζιστικών οργανώσεων. Χαρακτηρίζονταν… φερέφωνα του Πούτιν.

Όχι πλέον. Οι Financial Times, από τα διεθνή ΜΜΕ με την πιο ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον Ζελένσκι προσωπικά, δημοσίευσαν μακροσκελές ρεπορτάζ (αργότερα ακολούθησε και ο Economist) εναντίον των κινήσεών του να καθυποτάξει τις φιλοδυτικές οργανώσεις κατά της διαφθοράς, διότι πλησιάζουν σε πρόσωπα του στενού του κύκλου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να επηρεάσουν την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ αλλά και τη χρηματοδότησή της, ενώ οι πρεσβευτές των G7 στο Κίεβο σε κοινή τους δήλωση σημείωσαν πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και έχουν διατυπώσει αιτιάσεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σοβαρές αντιδράσεις, όμως, υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ουκρανίας, όπου χθες ξέσπασαν εκτεταμένες διαδηλώσεις, οδηγώντας αρκετούς παρατηρητές στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ολοκλήρωσε τον ανασχηματισμό της, εισέρχεται σε πολύ δύσκολη περίοδο.

Σλόγκαν των διαδηλωτών η φράση «δεν είμαστε ηλίθιοι», την οποία είχε χρησιμοποιήσει κάποτε ο ίδιος ο Ζελένσκι ως σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας! 

Για άλλους, ενδεχομένως πιο… ψαγμένους, όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίσως να έχουμε προσεχώς μεγάλες αλλαγές συσχετισμών, εντός και εκτός Ουκρανίας, καθώς γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι ο Τραμπ δεν προτίθεται να επενδύσει σ' αυτό τον πόλεμο, όπως έκανε ο προκάτοχός του.

Εν ολίγοις, ενδεχομένως και μέσα στον Αύγουστο, είναι πιθανό να υπάρξουν κατακλυσμιαίες εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας. 

 

ΒΟΥΛΗ: Τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση για να ψηφίσει τα προγραμματισμένα νομοσχέδια πριν κλείσει η Βουλή για τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου.

Έτσι, πέρα από τη διπλή συνεδρίαση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ την άλλη εβδομάδα (Τρίτη για την Εξεταστική επιτροπή και Τετάρτη για την Προανακριτική), το μπαράζ των σχεδίων νόμου που τίθενται προς ψήφιση ξεκινά σήμερα, με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αύριο θα έρθει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Τελωνειακό Κώδικα και τη Δευτέρα αυτό του υπουργείου Άμυνας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την άλλη Πέμπτη, το πρόγραμμα προβλέπει κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ενώ γίνεται προσπάθεια, αμέσως μετά, να έρθει και η μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τον πειθαρχικό έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων.

Δηλαδή, μέσα σε δέκα μέρες πέντε νομοσχέδια! 

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και μέσα σ' όλα τα άλλα, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα σε σύσκεψη όπου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου, την τελευταία δεκαετία καταγράφεται υπερδιπλασιασμός (+139%) στη χρήση νερού για ύδρευση, εξαιτίας μεταξύ άλλων της αυξημένης τουριστικής κίνησης, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα δίκτυα διανομής, που έχουν απώλειες της τάξης του 50%, ενώ τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι το 80% των υδάτινων πόρων της χώρας καταλήγει στην άρδευση.

Πάντως, από το πρωθυπουργικό επιτελείο επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού.

 

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ: Αν δεν υπάρξουν ριζικές λύσεις πάντως, το πρόβλημα οδεύει προς μεγάλη επιδείνωση, ιδίως στα νησιά, καθώς, εκτός της ούτως ή άλλως περιορισμένης προσφοράς και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης λόγω της αναγέννησης του τουρισμού, το πρόβλημα επιδεινώνει και η συνεχής… τσιμεντοποίηση από την άναρχη δόμηση.

Όπως αναδείχθηκε σε πρόσφατη ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, από το 1990 έως το 2018 εξαφανίστηκαν περί τα 14.000 εκτάρια -ή 140 εκατ. τετραγωνικά μέτρα!- δασικών εκτάσεων από τα νησιά.

Ειδικότερα, στη Χίο χάθηκε το 41% των δασικών εκτάσεων, στη Θάσο το 40% και στη Ρόδο το 34%. Επιπλέον, από το 1960 έως σήμερα οι γεωργικές εκτάσεις στα νησιά μειώνονται ραγδαία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις Οινούσσες και τη Νίσυρο, οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες παρουσιάζουν μείωση άνω του 92%.

Σε πολλά νησιά, τις γεωργικές εκτάσεις διαδέχεται το τσιμέντο. Στη Μύκονο οι οικοδομημένες εκτάσεις έχουν αυξηθεί κατά 341% από το 1990 έως το 2018, ενώ στη Σύρο αυξήθηκαν κατά 310%, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η οικοδομική ανάπτυξη επιδεινώνει τις δυνατότητες του εδάφους να αποθηκεύσει βρόχινο νερό, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις εναπομείνασες γεωργικές εκτάσεις. 

Μοναδική ελπίδα, είχαν τονίσει στην ημερίδα οι ειδικοί, είναι η κυβέρνηση να λάβει δραματικά μέτρα για να αυστηροποιήσει το πλαίσιο δόμησης και προστασίας των οικοσυστημάτων στα νησιά.

Δεν γνωρίζουμε αν οι κυβερνητικές αποφάσεις θα αγγίξουν τόσο... δομικές και ευαίσθητες πτυχές του προβλήματος. Καλό θα ήταν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πούμε το νερό... νεράκι. 

  

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Είναι μια υπόθεση η οποία μας ξέφυγε, δεν θα έπρεπε να είχαμε φτάσει ως εδώ», είναι το σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ΝΔ, όπως είπε, «έχει ηθικό πολιτικό χρέος, ως κόμμα, όσο μπορεί και όσο είναι δυνατό, αυτή τη σαβούρα η οποία την κρατά καθηλωμένη και απολογούμενη, και μιλώ για τους “Φραπέδες” και για τους “Χασάπηδες”, να την πετάξει, γιατί το πλοίο της ΝΔ πρέπει να φύγει ξανά μπροστά», σημείωσε (στα Παραπολιτικά fm).

Κρατά μάλιστα «μικρό καλάθι» για την ψηφοφορία και τη συνοχή της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Δεν μπορώ να χαρτογραφήσω και να σας πω το τι θα πράξει ο κάθε συνάδελφος, εκτιμώ ότι όλοι θα κινηθούμε στην κομματική γραμμή»

 

V+O: Η έξοδος του Θωμά Βαρβιτσιώτη από τη διοίκηση της πασίγνωστης πλέον εταιρείας συνδέεται, λένε οι πληροφορίες, με την επιθυμία του να κατέβει βουλευτής, που παραμένει ζωντανή παρά το επικοινωνιακό «στραπάτσο» με την υπόθεση της Ομάδας Αλήθειας.

Μαθαίνουμε επίσης ότι η επιμονή του κου Βαρβιτσιώτη έχει δημιουργήσει εκνευρισμό σε σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που είτε εκλέγονται είτε θέλουν να εκλεγούν στο Νότιο Τομέα.

 

ΕΦΚΑ: Στην προκήρυξη του επαναληπτικού διαγωνισμού, που αναμενόταν, για την εκμετάλλευση του ακινήτου επί της οδού Κριεζώτου 8-10, στην καρδιά της Αθήνας, προχώρησε ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

O διαγωνισμός προβλέπει την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη ενός κτιρίου, ύψους 4 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής. Ως ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί το ποσό των 65.000 ευρώ, με τη διάρκεια μίσθωσης να προσδιορίζεται σε 30 χρόνια.

Το ενδιαφέρον σκέλος του διαγωνισμού αφορά το δικαίωμα προτίμησης που έχει η Λάμψα, ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου της οδού Ζαλοκώστα 7-9 (σ.σ. όπου λειτουργεί το Athens Capital Suites-MGallery Collection), το οποίο, όπως είχε πει στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων η διοίκηση της εταιρείας, προτίθεται να ασκήσει.

Σημειωτέον ότι το οικόπεδο τελεί υπό τρέχουσα μίσθωση με χρήση ως υπαίθριο πάρκινγκ και ημερομηνία λήξης της σύμβασης στις 7 Ιουλίου 2025, με τον μισθωτή να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας να απορρίπτει τις σχετικές αιτιάσεις.

Εξ ου και η διαδικασία του διαγωνισμού θα λήξει άμεσα, με την 28η Ιουλίου ως ημερομηνία ολοκλήρωσής του.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις: Το ποσό των 285,5 εκατ. ευρώ απέδωσε στη μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Εξ αυτών τα 140,5 εκατ. ευρώ με επιστροφή κεφαλαίου και τα υπόλοιπα 145 εκατ. ευρώ μέσω διανομής από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής απαιτήθηκε μόχλευση ισολογισμού με δανεισμό από Πειραιώς.

Στη χρήση 2024 η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις είχε έσοδα από μερίσματα 61,6 εκατ. ευρώ (σ.σ. ήρθαν κυρίως από Αττική Οδό), χρηματοοικονομικά έσοδα 18,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη που άγγιξαν τα 53 εκατ. ευρώ.

Τέλος, έγραψε κέρδος 17,6 εκατ. ευρώ από αναπροσαρμογή περιουσιακών στοιχείων σε εύλογη αξία. Τα ταμειακά της διαθέσιμα στο τέλος του 2024 ανερχόταν σε 9,5 εκατ. ευρώ.  

 

ΔΑΑ: Η μετοχή ταιριάζει «γάντι» σε επενδυτές που ψάχνουν αποδόσεις και δεν θέλουν ρίσκο, σημειώνει η NBG Securities για τη μετοχή, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 11 ευρω, με το upside από τα τρέχοντα επίπεδα περίπου στο 8%.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η εισηγμένη θα διανείμει μέρισμα 0,67 ευρώ για τη φετινή χρήση, 0,63 ευρώ για τη χρήση 2026 και 0,65 για το 2027, από 0,786 ευρώ που μοίρασε φέτος για την περυσινή χρήση.

Η μερισματική απόδοση κινείται μεταξύ 6,4 και 6,6% ετησίως.

Παράλληλα, αναβάθμισε και τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της εταιρείας, αναμένοντας ότι θα εμφανίσει φέτος καθαρά κέρδη 206,8 εκατ. ευρώ και προβλέποντας νέα άνοδο κερδών το 2027.

 

EXAE: Δεδομένης της ανόδου της μετοχής, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν βελτιωμένη προσφορά ώστε να πετύχει η δημόσια προσφορά του Euronext για το ελληνικό χρηματιστήριο, σημειώνει η Euroxx και ο αναλυτής Αλέξανδρος Μπουλουγούρης.

Ο αναλυτής θέτει νέα τιμή-στόχο τα 8,1 ευρώ, με τη μετοχή να κινείται προ πολλού πάνω από τα 6,9 ευρώ της προσφοράς του Euronext. Εχθές έκλεισε στα 7,38 ευρώ, με μικρή άνοδο.

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει πως αντιμετωπίζει την είδηση ως ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και κεφαλαιαγορά, καταδεικνύοντας ένα σημείο καμπής από το πρόσφατο παρελθόν.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι θεωρεί διατηρήσιμους τους τρέχοντες τζίρους της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ημερησίως κατά μέσο όρο, αναμένοντας ότι θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο της χρονιάς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο