Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2026

Τσίπρας: Οι τρεις «άσοι» και το πολιτικό σχέδιο-Το ΧΑ και ο μαγικός αριθμός «66»-Tips για ΔΕΗ, Jumbo, ΛΑΒΙ

Τσίπρας: Οι τρεις «άσοι» και το πολιτικό σχέδιο-Το ΧΑ και ο μαγικός αριθμός «66»-Tips για ΔΕΗ, Jumbo, ΛΑΒΙ

ΤΣΙΠΡΑΣ: Διαβάσαμε πολλές «σαλονάτες» αναλύσεις, αρκετά απαξιωτικές για το νέο κόμμα ΕΛΑΣ, το όνομα του οποίου αποτέλεσε όμως την πρώτη μεγάλη έκπληξη του αρχηγού του, ξεχώρισε και συζητήθηκε πολύ.

Άρα ήδη πέτυχε ένα σημαντικό επικοινωνιακό στόχο: να μην είναι... αδιάφορο.

Όπως θα έχετε αντιληφθεί, εμείς σε όλα τα θέματα αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι, τις προσεγγίσεις που «κάνουν την επιθυμία μας πραγματικότητα».

Οπότε, έχοντας διαβάσει και τις πρώτες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν το νέο κόμμα να ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ «με το καλημέρα», είτε οριακά (Interview) είτε καθαρότατα (RealPolls), κι εν αναμονή εκείνων που θα ακολουθήσουν, σας μεταφέρουμε κάποιες εκτιμήσεις.

Για τους «άσους» που έχει στο μανίκι ο Τσίπρας, αλλά και για το ποιος φαίνεται να είναι ο σχεδιασμός, που τον έκανε να ξεπεράσει τον δισταγμό της επιστροφής.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΙ: Ο πρώτος «άσος» του Αλέξη είναι το ποσοστό που πήρε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές του 2023. Ήτοι, το 17,83% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή… Τσίπρα.

Γιατί; Διότι όσοι τον ψήφισαν τότε, γνώριζαν ήδη από την πρώτη εκλογή, ποιος είχε κερδίσει και ποιος είχε χάσει. Ήταν μια ψήφος με πυρήνα τον Τσίπρα, σε συνθήκες ήττας, ταπείνωσης και μηδενικής προσδοκίας για εξουσία.

Ο δεύτερος «άσος» είναι εκείνες οι σφυγμομετρήσεις του Φεβρουαρίου 2025 και 2026, της Metron Analysis, που έδειξαν ότι το 52% των πολιτών θεωρεί πως περνούσε οικονομικά καλύτερα το 2019, ενώ μόλις το 27% ότι περνάει σήμερα καλύτερα.

Ό,τι κι αν λέγεται στα σαλόνια της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και στα δημοσιογραφικά γραφεία, πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου, προφανώς σε μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, φαίνεται να θεωρεί ότι με πρωθυπουργό τον Τσίπρα περνούσε καλύτερα.

Κι αυτό σε κάποια φάση ίσως γίνει βασικό «μήνυμα».

Ο τρίτος «άσος» είναι το γεγονός ότι αναδεικνύεται ήδη, σε αυτές τις δημοσκοπήσεις που αναφέραμε, πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς καλά καλά να έχει βγει από τα... αποδυτήρια. Κάτι που, εφόσον παγιωθεί, θα του δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΙΙ: Ορισμένοι αναλυτές, με τα πρώιμα στοιχεία που διαθέτουν, βλέπουν ως «κατώφλι» για το νέο κόμμα την περιοχή του 13%-16%, εάν δεν καταφέρει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum της έναρξης και αποδειχθεί αρκετά «σκληρό καρύδι» το ΠΑΣΟΚ.

Το βασικό σενάριο, λένε, υπό τις παρούσες συνθήκες, γιατί πολλά μπορεί να συμβούν στην πορεία, τον φέρνει στο 15%-18% και το καλό σενάριο στο 18%-21%, εάν συμπιεστεί πολύ το ΠΑΣΟΚ και χάσει αρκετό έδαφος η Καρυστιανού.

Το καθαρά αρνητικό σενάριο τον πάει στο 9%-12%, εάν κάνει πολιτικά και οργανωτικά λάθη, το ΠΑΣΟΚ κρατήσει τη θέση του και η Καρυστιανού σταθεροποιηθεί σε επίπεδα πέριξ ή άνω του 10%.

Σε κάθε περίπτωση όμως, λένε οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές, το βασικό σχέδιο Τσίπρα, που φυσικά μπορεί να ακυρωθεί από σοβαρά πολιτικά και οργανωτικά λάθη, είναι πια ευκρινές.

Η δεύτερη θέση είναι απολύτως μέσα στις δυνατότητές του. Κι αν αυτό επιτευχθεί, με ποσοστό πάνω από το 17,83% του 2023 θα τον καταστήσει «με τη μία» όχι μόνο βασική αντιπολίτευση αλλά και βασικό διεκδικητή της εξουσίας στις… μεθεπόμενες εκλογές, μετά από μια πιθανή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Αρκεί να πετύχει και το… rebranding.

  

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Δεν ήταν και τόσο «αποκλειστική» η είδηση ότι ο Γιούνκερ είχε προτείνει στον Τσίπρα, το καυτό διαπραγματευτικό 2015, να φορολογήσει τους εφοπλιστές κι εκείνος αρνήθηκε.

Από νωρίς χθες κυκλοφόρησε βίντεο με συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Euronews, τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπου μόνος του αναφέρεται στην εν λόγω πρόταση του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εξηγώντας την άρνησή του.

Εν ολίγοις, ότι οι εφοπλιστές έχουν τις φορολογικές έδρες τους κυρίως σε off shore εταιρείες ή μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν έδρα, οπότε «για να ισχύσει η φορολόγησή τους πρέπει να αλλάξει το σύστημα συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εκτός και αν, όπως κατέληγε στη συνέντευξη, είναι έτοιμη και πρόθυμη η ΕΕ για μία τέτοια αλλαγή.

Που φυσικά... δεν ήταν. 

 

ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο ανεξάρτητος βουλευτής εκτός από… αψύς είναι και ετοιμόλογος, όπως απέδειξε δύο φορές χθες.

Η μία, όταν απάντησε στην ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε για το κόμμα του το όνομα ΕΛΑΣ και αφήνει στον Πολάκη… το ΕΑΜ.

Αφού λοιπόν έγραψε (στο Διαδίκτυο) ότι το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι «και το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ αλλά και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ)» επειδή έχει κάνει τη ΝΔ "ΕΡΕ του '50"», κατέληξε: «και φοβάσαι μη σου πάρει τον ΕΔΕΣ ο Σαμαράς».

«Παίζοντας» κι ο ίδιος με το λογοπαίγνιο που κυκλοφόρησε από το βράδυ της Τρίτης, ότι «αφού ο Τσίπρας ίδρυσε τον ΕΛΑΣ, να ιδρύσει και ο Αντώνης Σαμαράς… τον ΕΔΕΣ για να δέσει το γλυκό» (όπου ΕΔΕΣ ήταν ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος που έδρασε στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ήπειρο και πρωταγωνίστησε στον εμφύλιο απέναντι στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ).

Η δεύτερη φορά που αποδείχθηκε ετοιμόλογος ο Κρητικός βουλευτής, στέλνοντας και… μήνυμα, ήταν όταν η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη (και φανατική απέναντί του εδώ και χρόνια…) μπερδεύτηκε και τον προσφώνησε «βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ» αντί για «ανεξάρτητο βουλευτή» (όπως είναι μετά τη διαγραφή του από τον Φάμελλο).

Η απάντηση του Πολάκη; «Πειστήκατε εσείς, κυρία Πρόεδρε, ότι είμαι ανεξάρτητος; Ημουν και είμαι από σήμερα ΣΥΡΙΖΑ».

Το «από σήμερα» οφείλεται προφανώς στην ίδρυση του νέου κόμματος Τσίπρα και στη διάλυση κάποιων ψευδαισθήσεων στην Κουμουνδούρου, στην οποία ετοιμάζεται να επιστρέψει ο ίδιος οσονούπω… δόξη και τιμή.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Μιας κι ο λόγος, υπάρχουν και κάποιοι (λίγοι) στην Κουμουνδούρου που εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο Αλέξης θα τους πάρει μαζί του, ως κόμμα, σε κοινό εκλογικό ψηφοδέλτιο μήπως και διασωθούν.

Την ελπίδα τους στηρίζουν στον όρο «Συμπαράταξη» που επέλεξε στο όνομα του κόμματος, θεωρώντας ότι, δεν μπορεί, αφού μιλάει για συμπαράταξη θα μας καλέσει να συμπορευτούμε.

«Αν ήθελε κάτι τέτοιο θα μιλούσε για Συμμαχία», η απάντηση συνομιλητών του Αλέξη, προς… διάλυση και των τελευταίων (; ) ελπίδων.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Με καθυστέρηση ενός τριμήνου ήρθε η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους που υποσχέθηκε πέρσι η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά η κρίση στη Μέση Ανατολή αυξάνει το κόστος με αποτέλεσμα, για το υπόλοιπο της χρήσης, να αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση.

Χάρη στην αύξηση των εξαγωγών γιαουρτιού κατά 54,3% (62,4 εκατ. ευρώ), το μικτό περιθώριο διευρύνθηκε σε 32,8% (Q1 2025: 27,3%) και το περιθώριο EBITDA σε 21,9% ( Q1 2025: 15,8%). Τα EBITDA ανήλθαν στο ποσό των 19,7 εκατ. ευρώ από 10,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 13,9 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από το πρώτο τρίμηνο του 2025 (7,24 εκατ. ευρώ).

 

ΔEΗ: Σχεδόν ένα στα τέσσερα ευρώ του τζίρου της χθεσινής συνεδρίασης (84,4 εκατ. από τα 346,9) στο χρηματιστήριο αφορούσε τίτλους της Επιχείρησης, εξέλιξη που κρίνεται φυσιολογική, δεδομένου ότι ήταν μόλις η δεύτερη ημέρα από την είσοδο των νέων τίτλων στη μετοχή.

Εν τέλει και παρότι δοκίμασε υψηλότερα επίπεδα, το κλείσιμο ήταν με απώλειες 2,23%, στα 21 ευρώ, καθώς η μετοχή προέρχονταν από ένα νέο ρεκόρ.

Στην ίδια συνεδρίαση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες απέσπασαν το 42% του τζίρου, ήτοι 146,4 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά δηλαδή, σε πέντε μετοχές έγινε το 66% των συναλλαγών. Και, όπως, όλα δείχνουν η τάση... συγκέντρωσης του τζίρου περνά σε νέα φάση.

 

LAVIPHARM: Τρίτη ανοδική συνεδρίαση και νέο ρεκόρ για την εισηγμένη που χθες είχε μια… καλή είδηση.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συναλλαγή με τη Janssen για της απόκτηση των δικαιωμάτων του Durogesic και μάλιστα, πολύ γρηγορότερα απ’ όσο αναμένονταν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πωλήσεις του σκευάσματος θα ξεκινήσουν άμεσα και θα προσφέρουν σημαντικά έσοδα ήδη από φέτος.

Στο 1,7 ευρώ η μετοχή με κέρδη 0,71% στη χθεσινή συνεδρίαση. Πάνω από το 24% η απόδοση τριμήνου.

 

EIS: Μια ανάσα από το να καλύψει τη «χασούρα» της φετινής χρονιάς βρίσκεται πλέον η European Innovation Solutions. Χθες κινήθηκε μέχρι το 1,98 ευρώ (+5,88%) με υψηλές συναλλαγές, συνολικά 493 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος είχε κλείσει στα 2,1 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία γνωστοποίησε χθες ότι έχει εξασφαλίσει αρκετές νέες συμβάσεις υψηλής αξίας, αυξάνοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της στα €13 εκατ. Παράλληλα, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση προτείνεται μέρισμα €0,06 ανά μετοχή.

 

JUMBO: Ωθηση πήρε η «ταλαιπωρημένη» μετοχή της εταιρείας του Απόστολου Βακάκη. Ανέβηκε στα 23,5 ευρώ ή 4,26% υψηλότερα στον απόηχο της ανακοίνωσης για επέκταση σε έξι νέες αγορές μέσω franchise με τον όμιλο BALFIN.

Παρότι η επέκταση μέσω δικαιόχρησης αποτελεί συνήθως δραστηριότητα χαμηλότερου περιθωρίου κέρδους σε σύγκριση με τη λειτουργία ιδιόκτητων καταστημάτων, εξακολουθεί να συνιστά μοντέλο χαμηλού κινδύνου, σχολιάζει η Optima Bank. Αυτό οφείλεται στο ότι απαιτεί περιορισμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) και δεν ενέχει έκθεση σε αποθέματα.

Η συμφωνία, συνεχίζει η ανάλυση, παρέχει πρόσβαση σε μεγάλες και κατά τα άλλα δυσπρόσιτες αγορές, όπως ο Καναδάς, το Καζακστάν, η Ουκρανία κ.ά., ενώ η δημιουργία νέου κέντρου logistics με έδρα την Κίνα μειώνει το κόστος μεταφορών και ενισχύει την αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας για τις γειτονικές αγορές της Κεντρικής Ασίας.

Παρά την αντίδραση, η Jumbο έχει χάσει το 14% της αξίας της το τελευταίο εξάμηνο. Ακόμα και μετά το ντιλ που προαναφέρθηκε, η Citi κρατά την τιμή-στόχο στα 25 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο