Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Το «πάνω χέρι» και η παράμετρος Σαμαράς-Η ατζέντα Bally’s Intralot στη ΓΣ-ΙΟΝ: Πριν την Lamda η... ΑΕΚ

Κυβέρνηση: Το «πάνω χέρι» και η παράμετρος Σαμαράς-Η ατζέντα Bally’s Intralot στη ΓΣ-ΙΟΝ: Πριν την Lamda η... ΑΕΚ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τους κεντρώους ψηφοφόρους έχει εσχάτως (ξανα)βάλει στο… μάτι το Μαξίμου. Είναι ένα ποσοστό των πολιτών διόλου ευκαταφρόνητο που αναμφίβολα θα επηρεάσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όταν έρθει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Σε αυτή την κατηγορία τοποθετείται ιδεολογικά το 40% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που στην τελευταία δημοσιοποιημένη δημοσκόπηση (της Interview) δηλώνει πως αισθάνεται κεντρώο (οι υπόλοιποι κεντροαριστεροί και αριστεροί), καθώς και μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σφοδρή κυβερνητική επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες μέρες, με διάφορες αφορμές, επιχειρώντας ουσιαστικά να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με ακραίες, αριστερές φωνές.

«Κάποιοι δίνουν "μάχες οπισθοφυλακών". Λυπάμαι πραγματικά που ειδικά το ΠΑΣΟΚ, ως υποτίθεται σοβαρό κόμμα, εξακολουθεί να κάνει ανακοινώσεις οι οποίες κοιτάνε προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος», δήλωσε στην τελευταία του περιοδεία ο πρωθυπουργός, την ίδια ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, παραδεχόταν ότι «το ΠΑΣΟΚ κυνηγά τα "αδέσποτα" της Αριστεράς και αφήνει το κέντρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΙ: Και αν στον χώρο του κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει το «πάνω χέρι», στα δεξιά του το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιχειρεί να θέσει στον δημόσιο διάλογο τη δική του ατζέντα, όχι μόνο ενόψει εκλογών, αλλά και για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Το βασικό σενάριο που συζητούν στο στενό του περιβάλλον και αρχίζουν να το προβάλλουν, είναι η συνεργασία του νέου κόμματος (που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί) με τη ΝΔ μετά τις κάλπες, ελλείψει αυτοδυναμίας, αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης.

Δύο δημόσιες παρεμβάσεις στενών συνεργατών του ερμηνεύονται από κάποιους ως κινούμενες, έστω εμμέσως, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από τη μία, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Θανάσης Σκορδάς, με άρθρο του στην εφημερίδα «Αμαρυσία» με τίτλο: «Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε έναν Σαμαρά, τον έχουμε», προαναγγέλλει το νέο εγχείρημα και περιγράφει τον βασικό του στόχο:

«Αν η επόμενη εκλογική επιλογή δεν οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ποιος μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο;… Μια κυβέρνηση δεν χρειάζεται μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Χρειάζεται κοινό προσανατολισμό, πολιτική συγγένεια, καθαρές θέσεις και τη δυνατότητα να παίρνει δύσκολες αποφάσεις χωρίς να ακυρώνεται από την πρώτη ημέρα.

Γι’ αυτό η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της πατριωτικής, ευρωπαϊκής και κοινωνικά υπεύθυνης κεντροδεξιάς, δεν αποτελεί παράγοντα αστάθειας. Είναι ακριβώς το αντίθετο», σημειώνει.

Από την άλλη, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του κ. Σαμαρά, Νίκος Τσούτσιας, σε συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ), εκτοξεύει πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και διαμηνύει πως ο πρώην πρωθυπουργός «δεν έχει κλείσει καμία πόρτα με την παράταξη.

Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη είναι το παλιό σημιτικό ΠΑΣΟΚ, ολίγον παλιό ΛΑΟΣ και ανάλογα την περίοδο, τις δημοσκοπήσεις ρίχνουμε και δύο ατάκες. Πρόσφατα θυμήθηκαν και τους πολίτες τους δεξιούς και κεντροδεξιούς. Τόσα χρόνια ήταν απαγορευμένη λέξη».

Y.Γ. Απάντηση στον συνεργάτη του Μεσσήνιου έδωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης για τα «ολίγον παλιό ΛΑΟΣ», υπενθυμίζοντας ότι αυτός τον είχε προσκαλέσει και εντάξει στη ΝΔ, μαζί με τον Μάκη Βορίδη και τον Θάνο Πλεύρη. «Προσωπικές επιθέσεις σε μένα μάλλον δεν θα είναι καλή ιδέα…», κατέληξε.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Σε αναθεώρηση λογιστικών παραδοχών, που αφορούν στον αναμενόμενο πληθωρισμό ιατρικών δαπανών και τις μελλοντικές αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας προχώρησε η Εθνική Ασφαλιστική, στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Η επίπτωση από τη χαμηλότερη της αναμενόμενης αναπροσαρμογή ασφαλίστρων ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ και αντισταθμίστηκε από θετικό αποτέλεσμα 12 εκατ. ευρώ, το οποίο σχετίζεται με τον αναμενόμενο πληθωρισμό ιατρικών δαπανών.

 

BALLY’S INTRALOT: Την παροχή εξουσιοδότησης, δωδεκάμηνης διάρκειας, στο Διοικητικό της Συμβούλιο, ώστε να μπορεί, άπαξ ή κατ’ επανάληψη, να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, με έκδοση ως 450.000.000 νέων μετοχών, που θα εκδίδονται ως αντάλλαγμα εισφορών σε χρήμα ή εις είδος καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της Bally’s Intralοt στην έκτακτη γενική συνέλευση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η προτεινόμενη εξουσιοδότηση παρέχει στο Δ.Σ. τη δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης υφιστάμενων μετόχων.

Πρόκειται για αναγκαία κίνηση, εν όψει ολοκλήρωσης της συναλλαγής απόκτησης της Evoke καθώς μέρος του τιμήματος θα καλυφθεί με έκδοση/διάθεση νέων μετοχών BYLOT στους μετόχους της πρώτης και το υπόλοιπο σε μετρητά.

 

BALLY’S INTRALOT II: Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την τροποποίηση του καταστατικού, προκειμένου να χορηγηθεί δικαίωμα διορισμού ενός μη εκτελεστικού μέλους στο Δ.Σ. στην οικογένεια Shaked, (μεγαλο)μετόχου της Evoke, λόγω εποικοδομητικής, όπως αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, συμβολής της στη διαδικασία εξαγοράς του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Evoke.

Εξέλιξη που οδήγησε στη συντριπτική υπερψήφιση (σ.σ. με 99,63%) της συμφωνίας διακανονισμού από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Evoke.

Εφόσον η τροποποίηση γίνει αποδεκτή, μέτοχοι που ανήκουν στην οικογένεια της κυρίας Dalia Shaked, θα έχουν από κοινού το δικαίωμα να διορίζουν ένα μέλος στο Δ.Σ. της BYLOT, εφόσον αθροιστικά κατέχουν, άμεσα ή έμμεσα, τουλάχιστον 29.001.048 μετοχές της εταιρείας.

Η Dalia Shaked αποτελεί τη μεγαλύτερη μέτοχο της Evoke, κατέχοντας το 19,16% του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω του καταπιστεύματος Salix Trust Company. Στήριξε, δε, τη συμφωνία διάσωσης της Evoke, που πρότεινε η Bally’s Intralot, με δέσμευση υπερψήφισης και ανταλλαγής του συνόλου των μετοχών της (σ.σ. περί τα 86,2 εκατ. τεμάχια) με νέες μετοχές BYLOT.

Με βάση την εγκριθείσα σχέση ανταλλαγής (0,537 νέες μετοχές BYLOT για κάθε 1 μετοχή Evoke) εκτιμάται ότι θα λάβει περίπου 46,2 εκατ. μετοχές BYLOT.

 

EUROBANK: Ως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί, βάσει της επίσημης καθοδήγησης, η πώληση του 80% της Eurolife ΑΕΑΖ από τη Fairfax σε Eurobank, έναντι τιμήματος σε μετρητά 813 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα (Eurolife Ζωής), τις αντίστοιχες σε Ρουμανία, με την απόκτηση του 95% της Eurolife Asigurari de Viata (σ.σ. το υπόλοιπο 5% ελέγχεται από Eurolife ΑΕΓΑ), τη «μονοβάπορη» εταιρεία, η οποία κατέχει το ακίνητο, που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Eurolife (Διεθνής Κτηματική) και τέλος την επένδυση στη συγγενή εταιρεία Grivalia Hospitality (σ.σ. κατέχει το 46,98%).

Η Eurolife ΑΕΑΖ ενοποιεί τη Grivalia Hospitality, με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, στα 192,48 εκατ. ευρώ.

 

EUROBANK II: Το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού, στις 31/12/2025, του υπο-ομίλου Eurolife ΑΕΑΖ διαμορφωνόταν σε 3,78 δισ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 3,1 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η Eurolife εμφάνισε κέρδη 15,3 εκατ. ευρώ από υπηρεσίες ασφάλισης Ζωής (2024: 26,1 εκατ. ευρώ), με τα αποτελέσματα να επηρεάζονται, δυσμενώς, λόγω αύξησης ζημιών από επαχθή ασφαλιστήρια συμβόλαια Υγείας.

Στον αντίποδα, αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, τα κέρδη από συμβόλαια Unit Linked, φθάνοντας σε 21,5 εκατ. ευρώ (2024: 17,7 εκατ. ευρώ), τα καθαρά έσοδα επενδύσεων ανήλθαν σε 259,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 194 εκατ. ευρώ (2024: 115,5 εκατ. ευρώ).

 

LAMDA DEVELOPMENT: Δεν έχει βγει, προς το παρόν, λευκός καπνός στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ Lamda και του ιταλικού ομίλου ΙΟΝ, για τη μεταβίβαση έκτασης στο Ελληνικό, προκειμένου ο τελευταίος να αναπτύξει κέντρο έρευνας και καινοτομίας.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση της διοίκησης Lamda, για ολοκλήρωση της συμφωνίας ως το τέλος Ιουλίου δεν έχει, προς ώρας, επαληθευθεί καθώς μετά την ολοκλήρωση του due diligence ξεκίνησε η «σκληρή», σύμφωνα με κύκλους της Lamda, διαπραγμάτευση για τους τελικούς όρους.

Ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης αναμένεται να δοθεί, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, εντός Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η ION Group του Αντρέα Πινιατάρι ετοιμάζεται να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΚΑΕ ΑΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο