Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2003

Και τώρα, μερίσματα... σκοπιμότητας;

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση έγιναν αποδεκτές από πολλούς, οι πληροφορίες ότι η Alpha Bank ενδέχεται να αυξήσει ελαφρά το μέρισμα χρήσεως 2002, κατόπιν των ”διαμαρτυριών” στη συνέλευση.

Το ίδιο συνέβη βέβαια και με τις χθεσινές πληροφορίες έως και για υπερδιπλασιασμό του μερίσματος που θα προσφέρει η Cosmote, σε σχέση με εκείνο που έδωσε το 2001 και κατά 50% ή και περισσότερο αυξημένο σε σχέση με το consensus των εκτιμήσεων των αναλυτών για το μέρισμα 2002.

Προφανώς, η ”ευχαρίστηση” των μετόχων περνά τώρα στο προσκήνιο. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα, όπου βασικότερος μέτοχος είναι ο ΟΤΕ, με ποσοστό περίπου 60%, η ευχαρίστησή του ίσως ήταν και... υποχρεωτική για τη διοίκηση της θυγατρικής. Άλλωστε ο... ”μπαμπάς” τα χρειάζεται τα χρήματα. Εδώ κολλάει για τους μικρομετόχους το ”μαζί με το βασιλικό ποτίζεται (φέτος) και η...γλάστρα”.

Το ερώτημα που προκύπτει σε αμφότερες τις περιπτώσεις (καθώς στη μία το μέρισμα ήδη ανέρχεται σε περίπου 45% των κερδών, ενώ στη δεύτερη, εάν επαληθευτεί ο υπερδιπλασιασμός, προσεγγίζει το...50% των κερδών!)είναι αν η διανομή τόσο πλουσιοπάροχου μερίσματος, σε σχέση με τα κέρδη, εξυπηρετεί τελικώς το γενικότερο (μεσομακροπρόθεσμο) μετοχικό συμφέρον ή όχι.

Εκτός αν υπάρχει υπερ-πληθώρα κεφαλαίων και δεν το ξέραμε μέχρι τώρα...

ΥΓ: Προφανώς, στην περίπτωση της Cosmote σοβαρά οφελειμένοι βγαίνουν και οι θεσμικοί επενδυτές που αγόρασαν προ... ημερών εκείνο το 9% της Telenor στα 9,16 ευρώ. Αυτοί αναμένεται να εισπράξουν μέρισμα έως και 0,35 ευρώ, εντός ελαχίστου διαστήματος. Στην περίπτωσή τους μάλιστα, η μερισματική απόδοση θα αγγίξει το 4%!!!

Τι...τυχεροί που στάθηκαν!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v