Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2003

Το παρασκήνιο με DOMUS & OPTIMA (update)

Ευχάριστη έκπληξη η άμεση αντίδραση χθες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο θέμα της αλλαγής σκοπού των ΑΕΕΧ που έθιξε από το πρωί o Χαμαιλέων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ε.Κ. μπορείτε να διαβάσετε στις ειδησεογραφικές σελίδες του euro2day.gr (ΕΙΔΗΣΕΙΣ:ΑΓΟΡΑ). Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αποδοχή των αιτημάτων DOMUS & OPTIMA, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί (όπως λένε κάποιοι... ”ερμηνευτές” της ανακοίνωσης), ότι μάλλον τείνει προς την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή να μην εγκρίνει τη μετεξέλιξη σε εταιρίες συμμετοχών. .

Ο χρόνος θα δείξει. Ας δούμε όμως ποια είναι η ουσία της υπόθεσης.

Εγραφε λοιπόν η στήλη: ”Ιδιαίτερη σημασία για την αγορά έχει το... μέτωπο που άνοιξε το αίτημα της DOMUS προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μετατροπή της σε εταιρία συμμετοχών, παρότι από πλευράς δημοσιότητας πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Ενα βήμα πίσω από την DOMUS βρέθηκε ήδη από χθες και η OPTIMA. Το γεγονός σίγουρα δεν είναι τυχαίο, όχι μόνον επειδή η DOMUS είναι ένας από τους μετόχους της ΟPTIMA (με ποσοστό πέριξ του 8%), αλλά κι επειδή η υπόθεση αυτή έχει γενικώς πολύ…ψωμί!!

Πηγές του Χαμαιλέοντος υποστηρίζουν ότι πρόθεση του ”ιθύνοντος νού” που εκπόνησε αυτό το σχέδιο είναι να μεταλλάξει κάποιες ΑΕΕΧ σε εν δυνάμει χρηματιστηριακά... χρυσορυχεία, προς όφελος βέβαια των βασικών μετόχων τους.

Με τη μόνη διαφορά ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα ”λεπτά” πλην εξόχως σημαντικά νομικά σημεία, που αφορούν στην έννοια της ίσης μεταχείρισης εντός της αγοράς, κι όχι μόνον αυτή.

Ως γνωστόν, οι ΑΕΕΧ είναι εταιρίες ειδικού τύπου, οι οποίες μάλιστα εισάγονται κατά προτεραιότητα στη Σοφοκλέους, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εντός προκαθορισμένου διαστήματος από την ίδρυσή τους.

Δεν είναι απλές εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες που αλλάζουν ή διευρύνουν τον σκοπό τους.

Από την άλλη πλευρά η μετάλλαξη των ΑΕΕΧ σε εταιρίες συμμετοχών, θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο ακόμη και για την... ”οχηματοποίησή” τους προς όφελος άλλων εταιριών, που θα ήθελαν να αποκτήσουν αρχικά έμμεση (κι αργότερα ίσως άμεση) πρόσβαση στη Σοφοκλέους, ως ”θυγατρικές” μιας εισηγμένης, χωρίς... φασαρίες, ενημερωτικά και άλλα... μπερδέματα!!! Πολλοί θα ”πλήρωναν” για μια τέτοια ευκολία τώρα που η χρήση παραδοσιακών μεθόδων ”κελυφοποίησης” έχει δυσκολέψει.

Το ερώτημα λοιπόν σε αυτό το αναμφίβολα ”έξυπνο” σχέδιο είναι τι θέση θα λάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το ορθό, αναφέρουν κάποια στελέχη της αγοράς, θα ήταν είτε να απορριφθεί το αίτημα και να προταθεί η λύση και εκκαθάριση της εισηγμένης, είτε να γίνει μεν αποδεκτό, αλλά με προϋπόθεση την έξοδο της εταιρίας από το ΧΑ, με διενέργεια δημόσιας προσφοράς.

Σε άλλη περίπτωση, λένε, είναι προφανές ότι δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας (τουλάχιστον), καθώς οι εταιρίες επενδύσεων εισήχθησαν ”προνομιακά” λόγω της ιδιότητάς τους αυτής στο ΧΑ, κι άρα δεν μπορούν να μετασχηματισθούν από τη μία και να παραμείνουν στην αγορά από την άλλη!!!

ΥΓ: Τα χρηματιστηριακά πεπραγμένα της DOMUS αγγίζουν ήδη τα όρια του… ”θαύματος”, γεγονός που παραμένει άγνωστο αν έχει απασχολήσει ή όχι τους αρμοδίους, έστω λόγω… σπανιότητας (η μόνη ΑΕΕΧ με σταθερή παραμονή σε υψηλότατο premium, καθ όλη τη διάρκεια της πτώσης της Σοφοκλέους!)

Οπως και νά’ χει, μέσα από μια τέτοια διαδικασία ”μετάλλαξης”, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα… θαύματα να πυκνώσουν, καθώς η καλλιέργεια προσδοκιών μέσω της ”οχηματολογίας” και των ”σχεδίων ανάπτυξης” ενδέχεται να είναι ανεξέλεγκτη.

ΥΓ2: Οι τράπεζες που έσπευσαν και σπεύδουν να απορροφήσουν και να συγχωνεύσουν ΑΕΕΧ δεν είχαν άραγε νομικούς και άλλους… ”τσάκαλους” για να ανακαλύψουν έγκαιρα αυτή την ”λύση”; Δύσκολο να το πιστέψουμε. Άρα… κάτι άλλο τις εμπόδισε.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v