Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 2 2003

ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ: Το arbitrage και οι επενδυτές

Ξεκίνησε με ένταση από σήμερα το arbitrage μεταξύ των μετοχών των ΕΛΠΕ και της ΠΕΤΡΟΛΑ από τους traders, κάτι που πρέπει να προσεχθεί από τους απλούς επενδυτές.

Οι όγκοι συναλλαγών στις δύο μετοχές είναι ιδιαίτερα υψηλοί για τα δεδομένα τους, με τα ΕΛΠΕ να έχουν ήδη ξεπεράσει στις 14.00 τα 650.000 τεμάχια και η ΠΕΤΡΟΛΑ τα 360.000 τεμάχια.

Προς ώρας οι traders φαίνεται να λαμβάνουν ως ”άγκυρα” διαμόρφωσης της τιμής την τρέχουσα τιμή των ΕΛΠΕ και να διαμορφώνουν αντίστοιχα την τιμή της ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία χάνει περίπου 10% μετά από κέρδη της τάξεως του 16% που είχε ”γράψει” την Παρασκευή.

Βάση σύγκρισης ανά πάσα στιγμή είναι η σχέση ανταλλαγής που ανακοινώθηκε, χωρίς να έχει ακόμη ”πιστοποιηθεί” από ανεξάρτητους ελεγκτές, δηλαδή ο λόγος 5,36 προς 1 υπέρ των ΕΛΠΕ που αφορά βεβαίως συνολικές κεφαλαιοποιήσεις.

Αυτή η ”διόρθωση” των διαφορών έχει βεβαίως νόημα για τους βραχυχρόνιους traders, που μπορούν να πωλήσουν και να αγοράσουν άμεσα και πολλές φορές μέσα στην ίδια ημέρα, αποσκοπώντας σε γρήγορο, έστω και ελάχιστο κέρδος, ολίγων δέκατων ή εκατοστών του ευρώ.

Από τους περισσότερο μακροχρόνιους πάντως, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να προσεχθεί μία λεπτομέρεια, εάν και εφόσον απλώς μπαίνουν στον πειρασμό να πωλούν χωρίς να ”αρμπιτράρουν” αγοράζοντας μετοχές ΕΛΠΕ .

Ο όμιλος Λάτση αγοράζει πάνω από 16% των ΕΛΠΕ μετρητοίς στην τιμή των 7,5 ευρώ. Πέρα λοιπόν από τις άλλες πτυχές της συμφωνίας, πληρώνει ένα σημαντικό premium, το οποίο σε βάθος χρόνου σίγουρα θα επιχειρήσει να... ”αποσβέσει”, έστω μερικώς. Προφανώς από την τιμή των μετοχών των ”νέων” ΕΛΠΕ που θα κατέχει ο όμιλος.

Ισως λοιπόν η τιμή των 5,98-6 ευρώ για τα ΕΛΠΕ, να μην είναι η ”σωστή τιμή” εκκίνησης προκειμένου να ληφθεί μια σωστή απόφαση πώλησης/αγοράς ή διακράτησης μετοχών με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτό βέβαια εξαρτάται κι από την αίσθηση του κάθε επενδυτή για το πόσο επωφελές είναι το deal και τις προοπτικές που δημιουργεί.

Ωστόσο το arbitrage και οι ”γρήγορες” κινήσεις των traders σίγουρα δεν αποτελούν γνώμονα για νηφάλιες επενδυτικές αποφάσεις, ακριβώς όπως δεν θα έπρεπε να αποτελέσει γνώμονα η ξαφνική άνοδος των τιμών και στις δύο μετοχές (κυρίως όμως στην ΠΕΤΡΟΛΑ) την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v