Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2003

Το ”comeback” της Χ.Κ. Τεγόπουλος

Σχεδόν… αθόρυβα ξεκίνησε η άνοδος της μετοχής της Χ.Κ. Τεγόπουλος (περίπου 60% στο τρίμηνο), παρότι για όσους ασχολούνται με τα οικονομικά στοιχεία, ήταν προφανές ότι η μετοχή ήταν σφόδρα υποτιμημένη σε σχέση με τον ”ανταγωνισμό”.

Το… αθόρυβο της ιστορίας τερματίστηκε με τη γνωστοποίηση των προθέσεων της εταιρίας να διαγράψει τις ίδιες μετοχές που έχει στην κατοχή της, προς όφελος των μετόχων της- βασικών και μη- αφού η μετοχή εκτινάχθηκε στο απόλυτο limit up.

Κατά το παρελθόν, η έλλειψη του καλώς εννοούμενου ”ενδιαφέροντος” των βασικών μετόχων για την χρηματιστηριακή πλευρά της εταιρίας (και δεν εννοούμε βεβαίως την εμπλοκή σε αγοραπωλησίες και τη συμμετοχή σε παιχνίδια-για να μην... παρεξηγηθούμε κιόλας), όπως και η χαμηλή εμπορευσιμότητα, μάλλον είχε δυσαρεστήσει την αγορά. Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν.

Τα καλά αποτελέσματα τριμήνου (γενικώς τα λογιστικά στοιχεία είναι… ”λαμπίκος” σε σχέση με άλλες εταιρίες του εισηγμένου ανταγωνισμού, χωρίς κρυφές ή φανερές ”υποαξίες”, με κέρδη -παρά την ύπαρξη υψηλών αποσβέσεων- και το κυριότερο, με ελάχιστες ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ και καμία απέναντι στις τράπεζες!) αποτέλεσαν το υπόβαθρο για την ανοδική κίνηση και η πρόθεση διαγραφής των ιδίων μετοχών την… ενίσχυσε.

Σημειωτέον ότι η πρακτική αυτή ακολουθείται έντονα στο εξωτερικό, αντί της διοχέτευσης των ιδίων μετοχών στην αγορά, προκειμένου να ωφεληθούν οι μέτοχοι, από την αύξηση του EPS, δηλαδή των κερδών (και του μερίσματος) ανά μετοχή.

Θετική εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι η εταιρία έκανε πρόβλεψη στο τρίμηνο για επιβραβεύσεις διαφημιστικών εταιριών, ύψους 658.000 ευρώ, αντί απλά να περιμένει να τις περάσει στο τέλος της χρήσης.

Kαι μια τελευταία σημείωση. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 122 εκατ. ευρώ, έναντι κεφαλαιοποίησης 94 εκατ. ευρώ, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής. Κοινώς, το P/BV εξακολουθεί να κινείται κάτω της μονάδας!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v