Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 9 2008

O... κυκλώνας του Υγεία, το Ιατρικό και η ΑΧΑ

O... κυκλώνας του Υγεία, το Ιατρικό και η ΑΧΑ
Προ ενάμιση έτους περίπου, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών και Ιατρικό υπέγραφαν την πρώτη έπειτα από αρκετά χρόνια κεντρική συμφωνία για κάλυψη των πελατών του συνόλου των ασφαλιστικών εταιριών, σε όλες τις κλινικές του ομίλου Ιατρικού πλην της «ναυαρχίδας» του, Κλινικής Αμαρουσίου.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως η αρχή μιας νέας εποχής καθώς Ιατρικό και ασφαλιστικές εταιρίες είχαν κοντραριστεί επί σειρά ετών, εξαιτίας της πίεσης από πλευράς ασφαλιστικών να μειωθούν τα υπέρογκα κόστη και να τιθασευτεί ο ιατρικός πληθωρισμός.

Πριν όμως ο αλέκτωρ λαλήσει... τρεις φορές, η συμφωνία αποδείχτηκε... κενό γράμμα καθώς η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ασφαλιστικές στη Ζωή, κρίνοντας ότι επιφέρει μεσοσταθμική αύξηση στα κόστη τους υψηλότερη του 20%, στράφηκαν στην υπογραφή αποκλειστικών συμβάσεων με άλλες κλινικές.

Η ING αρχικά, ακολούθως οι Interamerican, Allianz και τέλος η Εθνική, υπέγραψαν συμφωνίες αποκλειστικής συνεργασίας με το Υγεία μέσω των οποίων πέτυχαν μεσοσταθμική μείωση στα κόστη τους κατά 6%.

Έτσι, το Υγεία συγκέντρωσε το 67% του συνόλου των κατεχόντων νοσοκομειακών προγραμμάτων!

Η κεντρική συμφωνία του Ιατρικού Αθηνών με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών συνέχισε να ισχύει (λήγει φέτος) χωρίς όμως να έχει πλέον αξία καθώς μόνο μικρότερης εμβέλειας εταιρίες την κρατούσαν εν ζωή.

Ίσως έτσι εξηγείται και η σημαντική επιδείνωση στους χρόνους είσπραξης απαιτήσεων.

Οι συνολικές απαιτήσεις της Ιατρικό Αθηνών ανήλθαν στις 31/12/07 στα 151,7 εκατ. ευρώ έναντι 124,9 εκατ. ευρώ στις 31/12/06, με αυτές που βρίσκονται μεταξύ 6μήνου με έτος (181 με 365 ημέρες) να φτάνουν στα 32 εκατ. ευρώ έναντι 24,8 εκατ. ευρώ το 2006. Ενώ αυτές που ξεπέρασαν το έτος εκτινάχτηκαν στα 59 εκατ. ευρώ από 40,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2006.

Η εξέλιξη των απαιτήσεων σημαίνει ότι επήλθε αύξηση των ασθενών με χρήση κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η εμπειρία, μια και οι γνωστοί μπαταχτσήδες είναι τα... Tαμεία.

Να αποτελεί αρχή αλλαγής στρατηγικής από πλευράς Ιατρικού η συμφωνία με την Alpha Aσφαλιστική της AXA;

Ιατρικό και Alpha Aσφαλιστική έχουν μακρά συνεργασία καθώς από το 2001 προωθούν το κοινό πρόγραμμα Alpha Διάγνωση. Η Alpha όμως ΔΕΝ έχει μεγάλη βαρύτητα σε προϊόντα υγείας.

Επομένως, μένει να φανεί αν θα υπάρξει και συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v