Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 21 2003

Ποια είναι η αξία της ΕΤΕ για το ”έξυπνο χρήμα”;

Πολλά είναι τα ενδιαφέροντα που παρακολουθούμε στο χρηματιστήριο το τελευταίο εξάμηνο. Μέσα από όλα αυτά, φίλος της στήλης και επαγγελματίας της αγοράς, επέλεξε προ τριημέρου να σχολιάσει τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Και οι εξελίξεις των επόμενων ημερών, έκαναν το σχόλιό του άκρως επίκαιρο.

”Η αρχή του έτους”, μας είπε, ”βρήκε την ΕΤΕ να διαπραγματεύεται σε τιμές λίγο κάτω από τα 13 ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές για την πρόσφατη διανομή των δωρεάν μετοχών), για να ακολουθήσει μια συστηματική πτώση που ούτε λίγο ούτε πολύ οδήγησε την τιμή στα 8 ευρώ ανά μετοχή.

Αυτό, σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η Εθνική είχε χάσει το 38% της αξίας της ή περίπου €1,3 δισ. από τη συνολική της κεφαλαιοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης η μερισματική απόδοση προσέγγισε το 6%, ο λόγος τιμής προς κέρδη το... 10 (!) και η κεφαλαιοποίηση βρισκόταν μόλις λίγα εκατομμύρια ευρώ πάνω από τη λογιστική της αξία. Οι ”λόγοι” για τα παραπάνω ήταν αρκετοί.

Ο περιορισμός των περιθωρίων, η όξυνση του ανταγωνισμού, η μείωση των κερδών, οι απώλειες από τις αποτιμήσεις των θυγατρικών και των συμμετοχών, η επίδραση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων κλπ.

Το τελευταίο τρίμηνο όμως, η τιμή της μετοχής έφτασε τα 16 ευρώ, δηλαδή η αξία της Εθνικής Τράπεζας διπλασιάστηκε προσθέτοντας άλλα 2 δισ. ευρώ.

Τα δεδομένα παραμένουν λίγο πολύ τα ίδια, με μόνη διαφορά την πιθανολογούμενη αύξηση των κερδών εξαμήνου. Οι δείκτες αποτίμησης βέβαια, έχουν αλλάξει. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η τρέχουσα αξία, επίσης έχει αλλάξει.

Την περίοδο της πτώσης, η μερισματική απόδοση του 6% δεν ήταν ικανή να αντιστρέψει το κλίμα. Ή μήπως ήταν; Μήπως αυτό που ονομάζουμε ”έξυπνο χρήμα” πήρε θέση στα χαμηλά επίπεδα της τότε περιόδου;

Αν η απάντηση είναι ναί, τότε θα πρέπει να μας προβληματίζει ένα άλλο ερώτημα: Ποιά είναι τώρα η -σχετική- αξία της Εθνικής για τους συγκεκριμένους ”έξυπνους” επενδυτές;

Το 80-100% σε τρείς μήνες, είναι σίγουρα μια ιδιαίτερα αξιόλογη απόδοση, μια απόδοση... πειρασμός. Οπότε, λίαν προσεχώς, το θέμα των ημερών αναμένεται να είναι αν θα βρεθούν... ”επόμενοι” αγοραστές και σε ποιές τιμές”!!!

ΥΓ: Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ίσως χαρακτηριστική των παραπάνω, καθώς η μετοχή υποχώρησε έντονα με σχετικά περιορισμένο όγκο, ενώ πτωτική ήταν βέβαια και η συνεδρίαση της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v