Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2008

ΓΕΝΟΠ: Ο «προστάτης» της αγοράς ενέργειας!

ΓΕΝΟΠ: Ο «προστάτης» της αγοράς ενέργειας!
Κραυγαλέα επίθεση κατά περίπου… όλων των ιδιωτών που έχουν κάνει επενδύσεις στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας (υπό μία έννοια… τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Μυτιληναίος μιας και αυτή τη στιγμή είναι μάλλον ο πιο έτοιμος «ανταγωνιστής», αλλά τις σφαλιαρίτσες τους τις έφαγαν και τα ΕΛΠΕ και η ΤΕΡΝΑ κ.λπ.), εξαπέλυσαν προχθές οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με πρωταγωνιστή τον έξοχο πρόεδρό της κ. Νίκο Φωτόπουλο.  

Οι μόνοι που δεν χτυπήθηκαν από τα λεκτικά βέλη των συνδικαλιστών ήταν επί της ουσίας οι εισαγωγείς ενέργειας από το εξωτερικό, δηλαδή οι… ενδιάμεσοι που μεσολαβούν (χωρίς καμία επένδυση, χωρίς κανέναν κίνδυνο) στην εισαγωγή πανάκριβης ενέργειας από χώρες όπως η Βουλγαρία!

Κι αυτό έχει βέβαια την εξήγησή του.

Οι εισαγωγείς και οι ενδιάμεσοι μπορεί να κοστίζουν ακριβά (περίπου 3.000 μεγαβάτ παίρνουμε ημερησίως από τη Βουλγαρία σε τιμές πάνω από τις οριακές τιμές του συστήματος), αλλά δεν απειλούν το μονοπώλιο της ΔΕΗ, διότι δεν κάνουν παραγωγικές μονάδες.

Κι αυτό είναι το μόνο που απασχολεί τους κυρίους συνδικαλιστές. Να μη σπάσει αν είναι δυνατόν καθόλου το μονοπώλιο. Διότι όσο περιορίζεται το μονοπώλιο της ΔΕΗ, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρείται το καθεστώς μη ορθολογικής διαχείρισης, που βολεύει τα συμφέροντά τους, τα -κακώς εννοούμενα- «κεκτημένα» τους.

Γι' αυτό και ενώ αναφέρονται συχνότατα στη «ζημία» που υφίσταται το κρατικό μονοπώλιο από τους ιδιώτες (λησμονώντας τάχα ότι υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις για όλα αυτά, προκειμένου ακριβώς να περιοριστεί το εύρος του), ουδόλως αναφέρονται στα του οίκου τους.

Όπως για παράδειγμα στο ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος αναφέρθηκε σε ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 750 εκατ. ευρώ, αν θυμόμαστε καλά, σε ετήσια βάση) που υφίσταται η επιχείρηση από ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ λειτουργίες της που δεν είναι ορθολογικές και αφορούν βεβαίως και στο προσωπικό της.

Αυτά, φαίνεται, είναι… ψιλά γράμματα.

Τι μπορεί όμως να περιμένει κάποιος από μια ομάδα ανθρώπων που στην ίδια συνέντευξη Τύπου:

- Πέρασε «γενεές δεκατέσσερις» τους ιδιώτες επενδυτές.

- Έκανε χοντρούς υπαινιγμούς για τον υπουργό Ανάπτυξης.

- Απείλησε τον Αθανασόπουλο ότι θα τους βρει μπροστά του κι ότι έχει ποινικές ευθύνες για απιστία (αυτόν, μήπως και φωνάζει περισσότερο κόντρα στους ιδιώτες που δεν έχουν συμφωνίες να μην ενοχλήσουν τη ΔΕΗ).

- Επιχείρησε να χρεώσει τεχνηέντως στον «σατανικό» Μυτιληναίο ακόμη και το γεγονός ότι ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον της ηγεσίας της, για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος που ταλαιπώρησαν όλη την Ελλάδα!

Πουλημένος προφανώς είναι κι ο εισαγγελέας. Αλλιώς πώς θα πήγαινε κόντρα στη ΓΕΝΟΠ;

Ευτυχώς λοιπόν για εμάς, που πληρώνουμε τη ΔΕΗ και υφιστάμεθα τις συνεχείς διακοπές (όπως πληρώναμε κάποτε.. χρυσό το αστικό τηλεφώνημα στο μονοπώλιο του ΟΤΕ και περιμέναμε στο… ακουστικό μας), υπάρχουν οι συνδικαλιστές της.

Που εντελώς αλτρουιστικά, αντί να ασχολούνται αποκλειστικώς με τα μισθολογικά θέματα των εργαζομένων, με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ή τέλος πάντων με τέτοιου είδους ζητήματα, άρχισαν να δαπανούν τον πολύτιμο χρόνο τους προκειμένου να διασφαλίσουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας - και βεβαίως την ορθή λειτουργία του... ανταγωνισμού.

Εύγε τους! Προτείνουμε να αναλάβουν και τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Και δεν θέλουμε αντιρρήσεις. Με πρωθυπουργό τον κύριο Νίκο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v