Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 9 2008

Βαθιά κρίση για τους εγχώριους θεσμικούς…

Βαθιά κρίση για τους εγχώριους θεσμικούς…
Βαθύτερη από ποτέ είναι η κρίση στον τομέα των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Το ενεργητικό των Μετοχικών Α/Κ, που μειωνόταν ακόμη και κατά την τελευταία τετραετία των πολύ υψηλών αποδόσεων στη χρηματιστηριακή αγορά, συρρικνώνεται τώρα ακόμη περισσότερο λόγω της κακής συγκυρίας.

Κι ας κατάφεραν τα Α/Κ να συμπεριφερθούν καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη.

Στα Ομολογιακά Α/Κ, στις φτωχές αποδόσεις των τελευταίων ετών έρχεται να προστεθεί και το θέμα της λογιστικής απεικόνισης ομολόγων με χαμηλή εμπορευσιμότητα, άρα και με «αβέβαιη» αποτίμηση. Κάποιοι, μάλιστα, διαβλέπουν «γερή τρύπα» σε περίπτωση που η διεθνής αγορά ομολόγων δεν ανακάμψει.

Ενώ, τέλος, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, που δίνουν φέτος τις υψηλότερες αποδόσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των ίδιων των τραπεζών που σε ορισμένες περιπτώσεις «το παρακάνουν» σχετικά με μερικές κατηγορίες καταθέσεων…

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος ότι τα discounts στις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου έφτασαν -ή και ξεπέρασαν- το 30%, καθώς και πως πολλοί επενδυτές του παρελθόντος έχουν γίνει δανειολήπτες τραπεζικών δανείων του σήμερα, τότε αντιλαμβάνεται ότι απαιτείται αντίδραση και μάλιστα άμεση…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών έχει ζητήσει μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Στη φάση όπου βρίσκεται η αγορά, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα "υποκίνησης" των επενδυτών αλλά και στήριξης του κλάδου (αλήθεια, ως πότε θα παραμένουν τα Ταμεία αγκυλωμένα σε πρακτικές του παρελθόντος που δημιουργούν φαινόμενα όπως αυτά τα οποία απασχόλησαν τη δημοσιότητα επί περισσότερο από 1 χρόνο;), τα πράγματα ίσως να γίνουν πολύ σκούρα.

Υ.Γ.: ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικής εταιρίας έχει βγει προς πώληση. Απευθύνθηκε σε ξένη τράπεζα, αλλά το θέμα είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v