Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 31 2008

Τιτάν: Για όσους... κοιτάζουν μακριά!

Τιτάν: Για όσους... κοιτάζουν μακριά!
Με ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε την πορεία της μετοχής του Τιτάνα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου.

Σημειωτέον πως η υποβάθμιση του Τιτάνα από την S&P δεν επηρέασε την πορεία της μετοχής. Η S&P υποβάθμισε σε «BBB-/A-3» την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητάς της, ενώ υποστήριξε ότι οι προοπτικές (outlook) των αξιολογήσεων παραμένουν αρνητικές.

Ο διεθνής οίκος απέδωσε την υποβάθμιση στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και στην επιθετική πολιτική εξαγορών της εταιρίας, στοιχεία που πιθανόν να την επιβαρύνουν.

Η S&P είναι όντως αξιόπιστος οίκος με βαρύτητα στην αγορά, ωστόσο κανένας από τους παράγοντες τους οποίους επικαλείται δεν ήταν άγνωστος στο χρηματιστηριακό κοινό. Κανείς, για παράδειγμα, δεν περιμένει ότι τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Τιτάν θα εντυπωσιάσουν.

Το αντίθετο μάλιστα: Καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στο πρώτο φετινό εξάμηνο είναι μειωμένη, τα μεγάλα έργα ουσιαστικά θα αρχίσουν να συνεισφέρουν σε πωλήσεις τσιμέντου από το δεύτερο εξάμηνο, ενώ στην Αμερική σχεδόν «δεν κουνιέται φύλλο»... Τα φετινά κέρδη, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση θα παρουσιάσουν κάμψη, ενώ το «στοίχημα» τώρα είναι κατά πόσον το 2009 θα είναι καλύτερο.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ούτε η επόμενη χρονιά αναμένεται πολύ καλή για τη ζήτηση τσιμέντου από τις οικοδομές, καθώς μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008 ο όγκος των νέων οικοδομικών αδειών εμφανίζεται μειωμένος κατά 12%. Είναι αμφίβολο, επίσης, από ποια χρονική περίοδο του 2009 θα αρχίσει να ανακάμπτει η ζήτηση.

Απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες, όμως, οι οπαδοί της μετοχής έχουν να αντιτάξουν τα δικά τους ισχυρά επιχειρήματα:

Πρώτον, μετά και τις νέες απώλειές της στο ταμπλό (πτώση 3 ευρώ τον τελευταίο μήνα και 7 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο), η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με μονοψήφιο δείκτη P/E, γεγονός που είχαμε να δούμε τουλάχιστον δέκα χρόνια!

Δεύτερον, από το 2009 θα έχουμε τονωτικές ενέσεις λόγω των εξαγορών στην Τουρκία και χάρη στην αυξημένη ζήτηση των κατασκευαστών στην Ελλάδα.

Και τρίτον, ίσως και κυριότερο, από το 2010 και μετά η παραγωγική δυναμικότητα της Τιτάν θα είναι κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με σήμερα (Αλβανία, Τουρκία, Αίγυπτος κ.λπ.), σε μια εποχή όπου μάλλον η διεθνής κρίση θα αποτελεί παρελθόν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v