Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 20 2003

CCHBC: Με το βασιλικό ποτίζεται (;) και η γλάστρα

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν χθες τα θετικά αποτελέσματα της Coca Cola HBC, αλλά και η είδηση για την επιστροφή ποσού 2 ευρώ σε κάθε μετοχή της εταιρίας.

Τους –επίσημους- λόγους για τους οποίους θα πραγματοποιηθεί αυτή η κίνηση μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικά στις ειδησεογραφικές σελίδες του euro2day.gr

Εμείς θα σταθούμε σε ένα σημείο που φαίνεται να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Οι εταιρίες της ομάδας Kar-Tess (συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη) φαίνεται να συνεχίζουν σταθερά την αποεπένδυσή τους από την CCHBC αναζητώντας προφανώς… ρευστότητα. Για ποιους ενδεχομένως λόγους τη χρειάζονται, θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

Προς το παρόν, σπεύδουμε να θυμίσουμε ότι, ενώ δεν κατέστη δυνατή η διάθεση μετοχών κατά την εισαγωγή πιστοποιητικών της εταιρίας (ADR) στη N Υόρκη, πριν από ένα περίπου χρόνο, ακολούθησε η διάθεση 3,9 εκατ. μετοχών (ήτοι του 1,6% της CCHBC) από την Kar-Tess στο τέλος του 2002, με δέσμευση ότι δεν θα πουληθεί άλλο ποσοστό για ένα εξάμηνο, διάστημα το οποίο βεβαίως παρήλθε.

Τώρα η ομάδα Kar-Tess πουλάει περίπου 9,4% της εταιρίας (συνολικά ελέγχει περίπου 40%) με δέσμευση ότι οι μετοχές αυτές είτε καταλήξουν σε συνδεδεμένα πρόσωπα, είτε σε τρίτα, δεν θα βγουν στην αγορά για 12 μήνες.

Και βεβαίως θα εισπράξει τα 2 ευρώ για κάθε μετοχή της, ως ”δώρο”. Μέρος στην παροχή αυτού του δώρου θα πάρουν βεβαίως όλοι οι μέτοχοι της εταιρίας, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο. Tη μερίδα του λέοντος πάντως, θα την πάρει η Kar-Tess.



Το ερώτημα όμως αν είναι αυτό τελικά προς το συμφέρον των λοιπών μικρό-μεσαίων μετόχων, παραμένει, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για λεφτά τα οποία απλά ”κάθονταν” στα ταμεία της CCHBC.

Κάθε άλλο. Η εταιρία δεν είναι ”cash cow”, κοινώς δεν διαθέτει τέτοιες χρηματοροές και αποθεματικά μετρητών. Οπότε η επιστροφή κεφαλαίου θα ”χρηματοδοτηθεί από τη διεθνή κεφαλαιαγορά χρεογράφων”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση!!!

Έτσι δεν είναι άξιον απορίας που κάποιες εγχώριες ”κακές γλώσσες” έκαναν χθες αναφορά σε κάποιες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου Δαυίδ, οι οποίες χρήζουν σημαντικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης (κι έφεραν ως οφθαλμοφανή παραδείγματα την PLIAS και την ΙΝΤΕΑΛ), προκειμένου να προσδώσουν ένα ενδεχομένως σημαντικό κίνητρο για τα όσα συμβαίνουν στην CCHBC.

Θα μου πείτε βεβαίως ότι κι έτσι να είναι τα πράγματα, αφού το δέχτηκε η μαμά The Coca Cola Company (που έχει το 24% της CCHBC) μεγάλο κακό για την εταιρία δεν μπορεί να είναι .

Kι εδώ, δεν έχω –προς το παρόν- τι να σας απαντήσω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v