Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2008

Μολότοφ προχειρότητας και σύγχυσης

Μολότοφ προχειρότητας και σύγχυσης
Όλα τα είχε το Χ. Α από χθες έχει στα θεμέλια του και μια … μολότοφ.

Φτιαγμένη από TNT προχειρότητας και σύγχυσης με μηχανισμό πανικού και -ευχόμαστε - μακρύ φυτίλι, ώστε να επιχειρηθεί να κατασβεσθεί, πριν εκραγεί.

Κατασκευαστής ο συνήθης ύποπτος, Ελληνικό Δημόσιο

Δεν μιλάμε για την επιβολή του φόρου υπεραξίας. Ήταν αναμενόμενη και ισχύει και αλλού. Ίσως να ήταν δικαιότερο μέτρο, αν συνοδευόταν και από δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών ή αφορολόγητο ποσό κερδών. Δεν είναι αυτό όμως το μείζον.

Χειρότερο είναι ότι κανείς δεν δείχνει να ξέρει με σιγουριά αν αυτός ο φόρος μπορεί τεχνικά να εισπραχθεί. Αν μπορεί να επιβληθεί στο σύνολο των κερδών από μετοχικές συναλλαγές σε ελληνικούς τίτλους είτε διενεργούνται από Έλληνες είτε από ξένους, είτε διενεργούνται στο Χ.Α, είτε μέσω εσωτερικοποιητών ή εναλλακτικών αγορών (πολυμερείς μηχανισμοί).

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως μόλις μερικές ώρες πριν την εξαγγελία του αποφασίσθηκε ότι θα παρακρατείται από το Αποθετήριο.

Τέτοια οργάνωση. Και επειδή δεν έχει υπογραφεί και συμφωνία με την ΕΧΑΕ (ζητά προμήθεια είσπραξης όπως είναι λογικό) ο υπουργός έκρινε ότι δεν χρειάζεται να το διευκρινίσει.

Αποτέλεσμα αν εξαιρεθούν ΑΧΕ που ρωτήθηκαν την τελευταία στιγμή από το ΥΠΕΘΟ για το αν είναι πρακτικά εφικτό να παρακρατούν το φόρο οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές ζούσαν το πανικό ότι θα ανατεθεί η παρακράτηση σε αυτές.

Και αν κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να εισπραχθεί, έχει μελετήσει κανείς τα σενάρια επιπτώσεων;

Αναρωτήθηκαν οι σύμβουλοι του υπουργού τι επίπτωση θα έχει στις συναλλαγές και επομένως τα έσοδά του Δημοσίου η επιβολή φόρου 10% στα hedge funds μια και εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους που δεν διαθέτουν διακρατικές συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Ελλάδα;

Είναι ενήμεροι για την βαρύτητα των hedge funds στο Χ.Α; Είναι ενήμεροι για το ότι το καλύτερο κομμάτι των ξένων τελικών που επενδύουν στο Χ.Α το πράττουν με κριτήριο τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις που δίνουν παραδοσιακά μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ;

Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι μόλις μια ημέρα πριν τις εξαγγελίες φέρεται να αντιλήφθηκαν ότι η παρακράτηση φόρου δεν μπορεί τεχνικά να διενεργείται από τις ΑΧΕΠΕΥ μάλλον δεν μπήκαν καν στο κόπο να διαβάσουν ούτε τα δελτία τύπου που βγάζει ο ΣΜΕΧΑ εδώ και μήνες προειδοποιώντας για το τουρκικό προηγούμενο.

Μάσαλα !!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v