Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2008

Τα επενδυτικά προϊόντα, η Citi και οι ευθύνες

Τα επενδυτικά προϊόντα, η Citi και οι ευθύνες
Πολλά τηλεφωνήματα δεχτήκαμε από επισκέπτες του euro2day που ζητούν να μάθουν νεότερα για τις επενδύσεις τους σε προϊόντα της (αλήστου μνήμης) Lehman Brothers. Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά διαμεσολαβητής στην περίπτωση όλων όσοι μας προσέγγισαν ήταν η ελληνική Citibank.

Προφανώς λοιπόν από τη Citibank προωθήθηκαν και πωλήθηκαν, με την τράπεζα να λαμβάνει ένα ποσοστό επί της πώλησης (και σωστά) ως αμοιβή για την... πειθώ των υπαλλήλων της.

Αυτό που έχουμε να πούμε στους κατόχους των συγκεκριμένων προϊόντων οι οποίοι μας τηλεφωνούν είναι ότι ο πωλητής (η Citibank) μπορεί να μην είναι ο εκδότης τους, ή ο εγγυητής, αλλά εφόσον οι υπάλληλοί της τα πωλούσαν κι ελάμβανε αμοιβή (ποσοστό επί της πωλούμενης αξίας), ενδέχεται να ενέχει ένα μερίδιο νομικής ή έστω ηθικής ευθύνης (διότι όπως όλοι πλην του κ. Βουλγαράκη ξέρουμε, άλλο πράγμα το τι είναι νόμιμο κι άλλο το τι είναι… ηθικό). Αρμόδια βεβαίως για να εκφέρουν άποψη επί της νομικής ευθύνης είναι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ Δικαστήρια.

Αντί λοιπόν να παίρνετε εμάς στο τηλέφωνο, καλύτερο θα είναι να επισκεφτείτε τα γραφεία της CITIBANK απ’ όπου τα αγοράσατε (έτσι τουλάχιστον για το τυπικό του θέματος, μια που οι άνθρωποι πιθανότατα δεν έχουν αυτή τη στιγμή ιδία γνώση για το τι έγιναν τα λεφτά σας και ποια η χρησιμότητα σήμερα των πιστοποιητικών επένδυσης της Lehman, ούτε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την περιουσία της), ενώ χρήσιμη σε κάθε περίπτωση θα είναι μια επίσκεψη στον δικηγόρο σας.

Υ.Γ.: Σε πολλές περιπτώσεις οι μεγάλοι οργανισμοί φροντίζουν να καλύψουν και περιπτώσεις «ηθικής ευθύνης», προκειμένου να μη χαλάσει η φήμη τους και η «πίστη» των πελατών τους.

Υ.Γ. 2: Πολύ μεγάλη σημασία ενδέχεται να έχει το εξής: Ο πελάτης ήξερε ποιος εγγυάται το προϊόν ή μήπως πίστευε ότι αγόραζε κάτι το οποίο το εγγυάται ο «μεσολαβητής», που του το πούλαγε;

Αυτά και «Good Luck», που λένε και οι Αμερικάνοι σε τέτοιες περιπτώσεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v