Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2008

Η Lehman, τα CDS και το θρίλερ για τους εγγυητές

Η Lehman, τα CDS και το θρίλερ για τους εγγυητές
Θρίλερ με το αν η δημοπρασία των ομολόγων της Lehman Brothers θα προκαλέσει νέο domino effect έζησε την Παρασκευή η Wall Street.

Τα senior ομόλογα της Lehman Brothers πουλήθηκαν στα 9,75 σεντς, κάτω δηλαδή και από το ένα δέκατο της ονομαστικής τους αξίας. Και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη ανατριχίλα.

Οι επενδυτές ανησυχούσαν για το αν όσοι είχαν ασφαλίσει μέσω Credit Default Swaps ομόλογα της Lehman, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο της κατάρρευσης, έχουν τώρα λεφτά για να πληρώσουν τη ζημία.

Όταν διευκρινίστηκε ανεπισήμως ότι οι εγγυητές έχουν τα λεφτά, το σύστημα ηρέμησε και οι δείκτες γύρισαν ανοδικά, για να ακολουθήσουν στο κλείσιμο οι πωλήσεις από τα Αμοιβαία και να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος.
 
Ποιοι επηρεάζονται από το νέο επεισόδιο στο δράμα της κατάρρευσης της Lehman Brothers;
Η Bank of New York Mellon, ο γίγαντας των custodies, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Lehman. Κάπου 17 δισ. δολάρια είχε δανείσει την άλλοτε κραταιά επενδυτική τράπεζα.
 
Ταυτόχρονα, μαζί με τη Citigroup είναι ένας από τους μεγαλύτερους εγγυητές ομολογιών της Lehman ύψους 138 δισ. δολαρίων. Έντονες πιέσεις ασκήθηκαν προοδευτικά την προηγούμενη εβδομάδα στον τίτλο της Morgan Stanley.
 
Στην αγορά υπάρχει η αίσθηση ότι, αν η υπόθεση των CDS της Lehman παρέλθει χωρίς να προκαλέσει κατάρρευση άλλης τράπεζας ή ασφαλιστή ομολόγων, τότε σταδιακά ένα μέρος της εμπιστοσύνης μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών θα αποκατασταθεί.

Μένει να φανεί αν είναι έτσι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v