Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2003

Φαινόμενο DOMUS: ”Η επιστροφή”

Θα μπορούσε να είναι το sequel κινηματογραφικής ταινίας. Δεν είναι όμως παρά... διαπίστωση του γεγονότος ότι μια εξαιρετική -από συγκεκριμένες έστω απόψεις- εισηγμένη εταιρία επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο της... δημοσιότητας.

Το ”θαύμα” της DOMUS, της μοναδικής εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου που κατάφερε να διατηρεί αστρονομικό premium, ακόμη και σε περιόδους κατακόρυφης βύθισης της Σοφοκλέους (το οποίο πρώτη και για ένα διάστημα... μόνη είχε επισημάνει η στήλη), φαίνεται ότι αποτελεί πλέον αντικείμενο ευρύτερης ενδελεχούς εξέτασης.

Βοήθησαν βέβαια και οι ”νεωτερισμοί” της εταιρίας σε ακραιφνώς... επενδυτικά θέματα, όπως για παράδειγμα η αγορά 180.000 ίδιων μετοχών σε σημαντικότατο premium, άνω του 150%, επένδυση που έχει καταστεί πλέον μακράν η σημαντικότερη (σε ονομαστικές αξίες ενδεχομένως και η... σταθερότερη) του χαρτοφυλακίου της.

Η πρακτική αυτή ίσως να είχε ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα εάν η εταιρία αγόραζε μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της (γιατί όχι άλλο ένα 50%-60%), καθώς με κάθε τέτοια κίνηση αγορών θα ενίσχυε ταυτόχρονα την απόδοση της μετοχής, αλλά και την επίδοση του χαρτοφυλακίου της, δημιουργώντας έναν καθ’ όλα... ενάρετο ”κύκλο”.

Ατυχώς, μια τέτοια κίνηση, που σίγουρα θα έθετε τους επενδυτές προ ενός ακόμη πρωτοφανούς για τα παγκόσμια δεδομένα ”επινοημένου θαύματος”, απαγορεύεται διά... ροπάλου από τους νόμους.

Οπόταν, με δεδομένη πλέον και την άρνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη διακυρηγμένη πρόθεση αλλαγής σκοπού της εταιρίας, μένει να δούμε ποία θα είναι η κατάληξη του αξιοπρόσεκτου αυτού φαινομένου που αναμφιβόλως θα περάσει μελλοντικά στα... χρονικά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v