Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 28 2003

ΑΤΕ: Τα …σούπερ έσοδα από τόκους και η Εμπορική

Εξαιρετική εμφανίζεται η βελτίωση κερδοφορίας στο 9μηνο της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς τα προ φόρων κέρδη σχεδόν υπέρ-διπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 106 εκατ. ευρώ από 53,09 εκατ. ευρώ.

Ο Χαμαιλέων πρόσεξε ωστόσο ότι σε μια περίοδο πτώσης των επιτοκίων τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 683 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση σχεδόν κατά 26%, ενώ το διαθέσιμο για τέτοια έσοδα ενεργητικό αυξήθηκε κατά 7% κι ομολογουμένως του κίνησε την περιέργεια.

Ομοίως παραξενεύτηκε όταν πρόσεξε ότι τα έξοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 20%, στα 221 εκατ ευρώ, παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο σκέλος του παθητικού αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα, κατά τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

Έτσι αποφάσισε να συγκρίνει σε ορισμένα σημεία την εταιρική λογιστική κατάσταση 9μήνου της Εμπορικής με αυτή της Αγροτικής.

Η Εμπορική λοιπόν που έχει περίπου αντίστοιχα διαθέσιμα κεφάλαια για να αντλήσει έσοδα από τόκους, παρουσίασε συνολικά έσοδα της συγκεκριμένης κατηγορίας 577,4 εκατ. ευρώ, ήτοι μικρότερα από αυτά της Αγροτικής κατά … 15%!!!

Αντίστοιχα, τα έξοδα από τόκους της Εμπορικής είναι 209 εκατ. ευρώ μικρότερα δηλαδή από της Αγροτικής μόλις κατά 5%!!!

Εν τούτοις οι διαφορές, ειδικά σε ότι αφορά το σκέλος των τοποθετήσεων του ενεργητικού δεν είναι ιδιαίτερες. Τουναντίον η Εμπορική εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερες χορηγήσεις, που υποτίθεται ότι είναι και το πιο κερδοφόρο ”κομμάτι”.

Για ποιο λόγο υπάρχει λοιπόν τέτοια διαφορά στο σκέλος των εσόδων από τόκους;

Ιδού η απορία και πάσα εξήγηση δεκτή.

ΥΓ: Για να αντιληφθείτε πλήρως την απορία μου σημειώστε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους των δύο τραπεζών είναι 368 εκατ. ευρώ για την Εμπορική και 462 εκατ. για την Αγροτική, μια διαφορά της τάξεως του…30% εναντίον της Εμπορικής!!!! Χωρίς βεβαίως να υπάρχει αντίστοιχη διαφορά ”τάξης μεγέθους” στο -αντίστοιχο-σκέλος του ενεργητικού ή του παθητικού των δύο τραπεζών!!

Σημειώστε ακόμη ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους κινήθηκαν αυξητικά και για τις δύο τράπεζες, πουν σημαίνει βέβαια ότι η μείωση των επιτοκίων τελικά οδήγησε σε αύξηση των καθαρών εσόδων, πιθανώς δε και του ”επιτοκιακού περιθωρίου” τους!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v