Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2003

Oι ξένοι, οι αναλύσεις και τα ”Ινστιτούτα”

Πολύς λόγος έγινε και εξακολουθεί να γίνεται για την εγκυρότητα των αναλύσεων των μεγάλων ξένων οίκων, καθώς σίγουρα υπάρχουν ”ενδείξεις” για τη μειωμένη αξιοπιστία τους.

Εν τούτοις, η πρόταση ορισμένων κύκλων να δημιουργηθεί ένα ελληνικό –δημόσιο κατά βάση- Ινστιτούτο που θα εκπονεί αναλύσεις για τις ελληνικές εταιρίες, είναι ανεδαφική όσο και άχρηστη.

Οι υποστηρικτές αυτής της ”λύσης” ξεχνούν το πιο βασικό σημείο της υπόθεσης. Οι εκθέσεις των ξένων έχουν σημασία για την αγορά απλά και μόνο διότι οι ίδιοι οίκοι που εκπονούν αυτές τις εκθέσεις είναι ”διαχειριστές” ή ”σύμβουλοι” πολύ μεγάλων ξένων κεφαλαίων.

Κι έτσι οι εκθέσεις τους μεταβάλλονται – βραχυχρόνια- σε ”αυτό-επιβεβαιούμενες προφητείες”. Αν δεν είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν την άποψη τους στην αγορά, έστω και βραχυχρόνια, πολύ απλά θα γίνονταν …ρεζίλι!

Καλώς ή κακώς, ο ”μίτος της Αριάδνης” βρίσκεται αλλού. Οι ξένοι επενδυτές, μεταξύ αυτών και οι λεγόμενοι ξένοι θεσμικοί, αυξάνουν διαρκώς την συμμετοχή τους στο ΧΑ συνολικά και κυρίως στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20.

Με βάση στοιχεία του Νοέμβριου οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πλέον περίπου το 40% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή τους αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε ένα μήνα , τον Νοέμβριο, από 38,4% σε 39,43%, ενώ σε ξένους θεσμικούς ανήκει το 24% ποσοστό πολύ ανώτερο αυτού των ”ημεδαπών” θεσμικών!!!

Που σημαίνει ότι οι… διαθέσεις τους , κερδοσκοπικές ή άλλες, έχουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την πορεία της αγοράς, είτε μας αρέσει είτε όχι,

Λέτε να τους άλλαζε γνώμη το οποιοδήποτε ”Ινστιτούτο Αναλύσεων”;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v