Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2009

ATE - Groupama: Τι σημαίνει η ματαίωση του deal

ATE - Groupama: Τι σημαίνει η ματαίωση του deal
Παρά τους πανηγυρισμούς ορισμένων κύκλων για τη ματαίωση του deal της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με την Groupama, η εξέλιξη δεν φαίνεται να ευνοεί ούτε την ίδια τη θυγατρική της ΑΤΕbank ούτε και τη μετοχή της.

Ας αρχίσουμε όμως από τη μετοχή της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, η οποία λόγω του κυοφορούμενου deal είχε διατηρηθεί στο επίπεδο των 3 ευρώ, καταγράφοντας σχετικά περιορισμένες απώλειες στο ταμπλό και υπεραποδίδοντας έναντι της άλλης ασφαλιστικής του Χ.Α. (Ευρωπαϊκή Πίστη).

Για παράδειγμα, μέχρι πριν από 10 - 15 ημέρες, ο τίτλος της ΑΓΡΑΣ είχε υποχρεωθεί κατά την τελευταία διετία σε απώλειες 43%, όταν ο τίτλος της ΕΥΠΙΚ είχε γράψει απώλειες 72% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική επίσης διαπραγματευόταν με κεφαλαιοποίηση υπερτριπλάσια της Ευρωπαϊκής Πίστης, όταν διαθέτει μεν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, πλην όμως τα ίδια κεφάλαια της δεύτερης (στοιχεία της 30ής/9/2008) είναι υψηλότερα από αυτά της πρώτης.

Η ματαίωση ωστόσο του deal είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της ΑΓΡΑΣ να κατρακυλήσει από τα 3 ευρώ μόλις στο 1,70 και αυτό μέσα σε μικρό αριθμό συνεδριάσεων, σε μία μάλλον ανοδική περίοδο για τη Σοφοκλέους…

Αυτό όμως που είναι χειρότερο είναι το ότι η ΑΤΕ Ασφαλιστική θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κάτω από το μοντέλο διοίκησης των "κρατικών τραπεζών" που κάθε άλλο παρά αποδοτικό αποδείχτηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Φοίνιξ για παράδειγμα, αφού κόστισε "χρυσάφι" στη μητρική Εμπορική Τράπεζα, είναι ζήτημα αν έδωσε δύο φορές μέρισμα από το 1980 έως πρόπερσι που πουλήθηκε στην Groupama.

Η Εθνική Τράπεζα έχει καταβάλει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ από το 1999 μέχρι σήμερα σε αυξήσεις κεφαλαίου στη θυγατρική της Εθνική Ασφαλιστική και μάλιστα τώρα απαιτείται και νέα αύξηση κεφαλαίου.

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική, από την πλευρά της, είχε σχετικά καλύτερες επιδόσεις από τις δύο προηγούμενες υπόλοιπες (κυρίως λόγω της πρόσβασής της στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας), ωστόσο αναμφίβολα θα μπορούσε να πάει ακόμη καλύτερα αν δεν τη φρέναρε το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v