Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2009

ΕΝ.Α.: Επέτειος με... προβληματισμό

ΕΝ.Α.: Επέτειος με... προβληματισμό
Τον επόμενο μήνα κλείνει ένας χρόνος από την έναρξη της Εναλλακτικής Αγοράς στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, χωρίς κανένας να δείχνει ικανοποιημένος (αλλά ούτε και να είναι) με το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΝ.Α. κατά το δωδεκάμηνο που πέρασε δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα στα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι αρχικοί φόβοι για "τρελά παιχνίδια" και για άλλα σχετικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Κάτι το περιορισμένο free float, κάτι η γενικότερη καχεξία της Σοφοκλέους, κάτι η κατατρομοκράτηση της αγοράς σε σχέση με τις μετοχές της ΕΝ.Α., τελικά ο όγκος των συναλλαγών ήταν από ελάχιστος έως και μηδενικός.

Το πλέον ακραίο παράδειγμα είναι αυτό της εταιρίας πληροφορικής Performance, όπου κατά τη μέχρι τώρα πολύμηνη διαπραγμάτευσή της έχει γίνει μία μόλις συναλλαγή και αυτή την πρώτη ημέρα, όταν πραγματοποιήθηκε η δεξίωση για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιπτώσεις γίνεται μονοψήφιος αριθμός πράξεων, είτε μέσα σε μία εβδομάδα είτε σε έναν μήνα!

Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι πολλές από τις εταιρίες δεν είναι σοβαρές και νοικοκυρεμένες, με σαφείς προοπτικές ανάπτυξης. Κάποιες μάλιστα από αυτές θα εμφανίσουν κέρδη, τα οποία θα ήθελαν να έχουν πολλές άλλες επιχειρήσεις του κλάδου τους στην "κανονική" αγορά.

Ωστόσο, η χαμηλή εμπορευσιμότητα έχει διατηρήσει τα επίπεδα των τιμών των μετοχών τους είτε κοντά στα όρια της τιμής εισαγωγής τους (αποτιμήσεις 2008), είτε και πάνω από αυτά, όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι μετοχές της κανονικής χρηματιστηριακής αγοράς έχουν υποχωρήσει από 40% και πάνω. Αυτό είναι ένα ακόμη εμπόδιο τόνωσης της εμπορευσιμότητας των μετοχών της ΕΝ.Α.

Υ.Γ.: Για όσους καλοθελητές σπεύσουν να πουν ότι κακώς έγινε η ΕΝΑ, εμείς θα αντιπαραθέσουμε ότι καλύτερα να υπάρχει παρά να μην υπάρχει κι ότι αυτό που χρειάζεται ΔΕΝ είναι να καταργηθεί αλλά να ενισχυθεί και να γίνουν οι τροποποιήσεις που θα τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί.

Η στάση μας ήταν εξαρχής θετική απέναντι στον νέο θεσμό και θετική παραμένει γιατί είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων που ΔΕΝ έχουν το μέγεθος για να είναι εισηγμένες στην κανονική χρηματιστηριακή αγορά. Απλά, πολλές εισήχθησαν στο παρελθόν στο Χ.Α. και παραμένουν εκεί, ενώ θα έπρεπε να έχουν... μεταγραφεί στην ΕΝ.Α.

Τροφή για σκέψη προς τους... αρμοδίους

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v