Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 8 2004

VODAFONE: Επίκαιρη ”υπενθύμιση” της προσφοράς

”Υπενθύμιση” για την υφιστάμενη και υπό εξέλιξη δημόσια προσφορά έκανε χθες με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, η Vodafone, την ίδια μέρα δηλαδή με το πρώτο κλείσιμο της τιμής της μετοχής σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό των 6,18 ευρώ, που προβλέπει η δημόσια προσφορά.

Πράγματι, χθες η μετοχή έκλεισε στην τιμή των 6,20 ευρώ, έχοντας βέβαια κάνει συντριπτικά μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στα €6,18.

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο κλείσιμο ίσως βάλει σε… σκέψεις ορισμένους επενδυτές, οι οποίοι επηρεάζονται κι από το γενικότερα ανοδικό κλίμα.

Οι… ενδιαφερόμενοι καλόν θα είναι πάντως να λάβουν υπ όψιν τους ορισμένα στοιχεία που περιλαμβάνει η ”υπενθύμιση”.

Πρώτον ότι η δημόσια προσφορά της Vodafone για την ελληνική θυγατρική της δεν υπόκειται σε ”αιρέσεις”, ήτοι η προσφορά θα ισχύσει ακόμη κι αν δεν φτάσει η ”μητρική” το εις το βάθος επιδιωκόμενο ποσοστό του 95% και άνω.

Δεύτερον ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι οριστικό και δεν πρόκειται να αυξηθεί. Κοινώς, λένε οι εγγλέζοι, ”ότι πάρουμε στο €6,18. Εκεί σταματάμε και μένουμε σε ότι έχουμε”.

Μόνο που όταν το ”ότι έχουμε” αφορά ποσοστά πάνω από 85-90%, οι υπόλοιποι μέτοχοι (εκτός αν πρόκειται για κανένα γιγάντιο ”επιθετικό” fund του εξωτερικού, με τεχνογνωσία στο... greenmail και τις παραλλαγές του) είναι πρακτικά κάτοχοι τίτλων σε καθεστώς… ομηρίας.

Κι αυτό αφού ουδείς τρίτος θα ενδιαφερθεί να αγοράσει τις μετοχές τους σε καθεστώς εξαιρετικά μειωμένης εμπορευσιμότητας και free float.

Τρίτον, ότι όσοι έλληνες φορολογούμενοι ”μείνουν” με το υπόλοιπο ποσοστό στο… χέρι, και θελήσουν ενδεχομένως να πωλήσουν κατόπιν εορτής στην κάτοχο του 95% τις μετοχές τους, θα πρέπει εν συνεχεία να καταβάλλουν οι ίδιοι φόρο μεταβίβασης ύψους 5% επί της αξίας συναλλαγής.

Σημειωτέον ότι στο διάστημα από 12/12/03 έως 07/01/04 η Vodafone ανέβασε το ποσοστό της από 82,951% σε 86,632%, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ενώ υπολείπονται 14+1 μέρες έως τη λήξη της προσφοράς (στις 22 τρέχοντος) για να αποκτήσει το υπόλοιπο. Το οποίο με το… ”μάτι” δεν φαίνεται πια και τόσο… ευκαταφρόνητο.

Ας μην λησμονούμε όμως ένα σημαντικό αλλά όχι τόσο γνωστό παράγοντα.

Κάποιοι θεσμικοί δεσμεύονται να δώσουν τα ποσοστά τους μέσω της αγοράς και είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν έως τα τελευταία στάδια της δημόσιας προσφοράς, για λόγους που σχετίζονται με τις προδιαγραφές της επενδυτικής τους ”τακτικής”.

Που σημαίνει ότι κάποια ποσοστά είναι ίσως ”μαρκαρισμένα” από τώρα για παράδοση στη Vodafone, απλά αναμένουν για λόγους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ”τυπικοί”.

Εν ολίγοις, δύσκολο να ”στραβώσει” η προσφορά, παρότι κάποιοι ξένοι οίκοι έχουν κριτικάρει ως … ”σκοτσέζικο” το ύψος του τιμήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v