Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2009

Τράπεζες: "Κλοτσιές"... εξ αντανακλάσεως!

Τράπεζες:
Όσοι (ελάχιστοι) προσπάθησαν χθες να πουλήσουν σε ξένους ιδέες για αγορά ελληνικών τραπεζών έπεσαν πάνω σε... τοίχο φόβου.

Αιτία η διαρκώς αυξανόμενη ειδησεογραφία για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι οικονομίες της αν. Ευρώπης και το τραπεζικό σύστημα της δυτικής Ευρώπης που είναι εκτεθειμένο σε αυτές τις αγορές.

Το δημοσίευμα της "Telegraph" για τον κίνδυνο ντόμινο αποτέλεσε τον τελευταίο κρίκο της σχετικής ειδησεογραφίας.

Στο επίκεντρό του βρίσκονταν, αναπόφευκτα, οι αυστριακές τράπεζες.

Με χορηγηθέντα δάνεια 230 δισ. ευρώ στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, που αντιστοιχούν στο 70% του ΑΕΠ της Αυστρίας, οι αυστριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν κατάφατσα το πρόβλημα.

Αν οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίσουν πρόβλημα κάλυψης δανεισμού, το χειρότερο σενάριο της Deutsche Bank, να αυξηθούν δηλαδή στο 20% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα γίνει από εφιάλτης ορατή προοπτική.

Το δημοσίευμα προκάλεσε νέο γύρο πωλήσεων και για τις ελληνικές τράπεζες. Με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων.

Κι έπεσε η... "κλοτσιά" σύννεφο!

Θα μπορούσε, βέβαια, να πει κανείς ότι άλλο η Αυστρία κι άλλο η Ελλάδα.

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (ETE, EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) έχουν χορηγήσει δάνεια αθροιστικού ύψους 47 δισ. ευρώ στην αν. Ευρώπη επί συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων 211,7 δισ. ευρώ.

Μόνο που σε περιβάλλον τέτοιας κρίσης καλό είναι να μην απειλήσει καν η φωτιά το... "σπίτι του γείτονα".

Γιατί σε μια δημοσιονομικά ασθενή Ελλάδα, που εξαρτάται η ίδια από ξένο δανεισμό, η κάθε αναφορά στο κίνδυνο από τα Βαλκάνια προκαλεί νέους κλυδωνισμούς.

Χθες, πέραν των τραπεζικών μετοχών. πιέστηκαν και τα ελληνικά ομόλογα, με το spread των 10ετών να πιάνει και πάλι -λόγω και των εντεινόμενων προβλημάτων της Ιρλανδίας- τις 300 μονάδες βάσης.

Ούτε ψύλλος στο αφτί μας αν περάσει η κρίση από την Ουκρανία που είναι ένα βήμα πριν από το default νοτιότερα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v