Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2009

"Κραχ" ή αντίδραση; Τι λένε οι… αριθμοί & ο VIX

Κραχ ή αντίδραση; Τι λένε οι… αριθμοί & ο VIX
Mε τον Dow Jones να έχει καταγράψει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα νέα πολυετή χαμηλά τόσο ενδοσυνεδριακά (7.226,29) όσο και στο κλείσιμο (7365,67), οι "αρκούδες" φαίνεται να έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους οπαδούς της θεωρίας του Dow.
 
Σύμφωνα με αυτή, όταν ο δείκτης Dow των μεταφορών γράψει νέα χαμηλά και ο ίδιος ο "μεγάλος Dow" (DJI) κάνει το ίδιο, έχουμε πλήρη επιβεβαίωση του bear market.

Ωστόσο, οι περισσότερο αισιόδοξοι περιμένουν με αγωνία τις επόμενες συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από τη σημερινή, για να δουν τι θα κάνουν οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες.

Προς το παρόν, η αισιοδοξία τους στηρίζεται στο ότι ο S&P και κυρίως ο NASDAQ δεν έχουν ακολουθήσει με την ίδια ένταση την πορεία του Dow Jones. Και περιμένουν να δουν αν θα κρατήσουν, ωθώντας τελικά και τον "μεγάλο αδελφό" τους να κινηθεί ξανά ανοδικά.

Για την ώρα, ο S&P έχει κάνει κλείσιμο στις 770 μονάδες, όταν το προηγούμενο χαμηλό κλεισίματος ήταν 752,44 στις 20/11/2008 και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό 741,2 μονάδες.

Αντίστοιχα, ο NASDAQ έκλεισε την Παρασκευή στις 1.441 μονάδες, με προηγούμενο χαμηλό κλεισίματος τις 1.316,12 μονάδες και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.295,48 μονάδες.

Ωστόσο, ουδείς αγνοεί ότι ΟΛΟΙ οι δείκτες της Wall Street διέσπασαν την προηγούμενη εβδομάδα κρίσιμα σημεία στήριξης (για τον S&P ήταν στην περιοχή των 805 - 810 μονάδων και για τον NASDAQ στις 1.460 μονάδες).

Το χειρότερο ίσως είναι ότι δεν υπήρξε πρωτοφανής πτώση στον δείκτη VIX (που μετρά το volatility της αγοράς κι όταν χτυπάει υψηλά επίπεδα θεωρείται ότι θα σηματοδοτήσει ανοδικό γύρισμα), αλλά σε αισθητά χαμηλότερο σημείο, ενώ κι άλλοι δείκτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε πανικός στο "κόκκινο".

Που σημαίνει -σύμφωνα τουλάχιστον με τους contrarians- ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική περαιτέρω πτώση.

Υ.Γ.:  Για την ιστορία, το υψηλό του VIX ήταν 89,5 τον Νοέμβριο και τώρα έχει φτάσει μόνο μέχρι και το… 49,3. Δηλαδή χαμηλότερα κι από τις υψηλές τιμές στις οποίες είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 2009!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v