Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2004

ASPIS: Η θυγατρική ΑΕΔΑΚ & το (πεντελικό) μάρμαρο

Στις 5/12/03 η Aspis Bank ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το 20% της ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό της στην εταιρία σε 70%. Πωλητής ο μεγαλομέτοχος και αντιπρόεδρος της τράπεζας, κ. Π. Ψωμιάδης, ο οποίος εισέπραξε το τίμημα των 2.257.200 ευρώ.

Που σημαίνει ότι το 100% της ΑΕΔΑΚ αποτιμήθηκε σε περίπου 11.250.000 ευρώ.

Σε δημοσίευμα όμως της ”Οικονομίας” της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, στο οποίο, με μια μέρα καθυστέρηση, έπεσε το μάτι του Χαμαιλέοντα, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ΑΕΔΑΚ παρουσίασε το 2003 ζημίες 121.000 ευρώ έναντι κερδών 183.000 ευρώ το 2002, με μείωση του κύκλου εργασιών.

Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα λειτουργικά κέρδη είναι αρνητικά για το 2003 (-50.000 ευρώ) έναντι λειτουργικών κερδών 256.000 ευρώ το 2002.

Δεν έχουμε βεβαίως κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα στοιχεία της έγκριτης εφημερίδας.

Γεννάται λοιπόν ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Γιατί μια εισηγμένη τράπεζα δέχτηκε να εξαγοράσει το 20% μιας μη εισηγμένης εταιρίας, στην οποία άλλωστε ήδη κατέχει άμεσα το 50%, σε αποτίμηση που ”μεταφράζεται” σε Ρ/Ε της τάξεως του… 60 (!) για το 2002;

Κι αυτό, όταν μάλιστα ήταν σαφές ότι το 2003 η εταιρία θα ήταν ζημιογόνα ακόμη και σε λειτουργικό επίπεδο;

Για να μην μας πει όμως κάποιος ότι χρησιμοποιούμε ”αδόκιμη” μέθοδο αποτίμησης, σημειώνουμε ότι η εν λόγω ΑΕΔΑΚ διαχειριζόταν στο τέλος του 2003 κεφάλαια ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Που σημαίνει ότι και με αυτό τον απολύτως ”δόκιμο” τρόπο υπολογισμού (ως ποσοστό επί των υπό διαχείριση κεφαλαίων) η αποτίμηση της συγκεκριμένης αγοράς από την Aspis Bank ανήλθε σε περισσότερο από 5% επί των υπό διαχείριση κεφαλαίων, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από τη διεθνή πρακτική, που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες κινείται μεταξύ 2,5%-3%, άντε 4% σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες βεβαίως δεν αφορούν ζημιογόνες καταστάσεις!

Υπάρχουν άραγε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, από τα οποία φαίνεται να προκύπτει ότι το... μάρμαρο (για τους λοιπούς μετόχους της ASPIS) ήταν τουλάχιστον ”πεντελικό”, για να μην πούμε... χρυσωμένο;

Διότι όλα αυτά συνέβησαν βεβαίως πριν από την αποχώρηση ”λόγω φόρτου εργασίας” του ισχυρού ανδρός της Aspis Bank, κ. Κ. Καρατζά, από το διοικητικό συμβούλιο της Aσπίς Πρόνοια (όπου ο κ. Ψωμιάδης διατηρεί ακόμη τους ρόλους όχι μόνον του βασικού μετόχου αλλά και του κουμανταδόρου) και την ίδια ώρα που η διοίκηση της τράπεζας εμφάνιζε με ανακοινώσεις της τον μεγαλομέτοχο και αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της, κ. Ψωμιάδη, ως απλό… πελάτη.

Κι εν τέλει, υπήρξε επίσημη αποτίμηση για την εξαγορά του 20% της εταιρίας από τη... μητέρα;

Υ.Γ.: Το γιατί το μετοχικό Αμοιβαίο της ίδιας ΑΕΔΑΚ είναι το μόνο που έχει αρνητική απόδοση για το 2003 μεταξύ όλων των Αμοιβαίων της κατηγορίας, θα το εξηγήσουμε σε επόμενο σχόλιο. Εκτός αν το εξηγήσουν πρώτα οι... ίδιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v