Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 18 2009

Η Κατσέλης, oι τράπεζες και το κάλλιο πέντε...

Η Κατσέλης, oι τράπεζες και το κάλλιο πέντε...
Τη γνωστή παροιμία «κάλλιο πέντε και στο χέρι…» αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι τράπεζες στην περίπτωση της Υιοί Κατσέλη.

Ενώ η Αλλατίνη είχε δεσμευτεί στις τράπεζες ότι μέσω αύξησης ή άλλου τρόπου κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αποπλήρωνε περί τα 35 με 40 εκατ. ευρώ δανεισμού που ελήφθησαν για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Κατσέλης, τελικώς οι τράπεζες θα βολευτούν με περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει δέσμευση των βασικών μετόχων να ασκήσουν τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Οι εταιρίες Tinola Holding και Elbeno Corporation, συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ, κατέχουν αθροιστικά το 38,9% της Υιοί Κατσέλη (24,87% η πρώτη και 13,58% η δεύτερη). Δηλαδή θα βάλουν στην ΑΜΚ 13,6 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα καλούνται να τα δώσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας οι οποίοι κατέχουν το 59,57% του μετοχικού κεφαλαίου της (υπάρχουν και ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 1,98% του μετοχικού κεφαλαίου της Κατσέλης).

Θα βάλουν το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας 0,96 ευρώ για κάθε νέα μετοχή οι μέτοχοι μειοψηφίας ασκώντας το σύνολο των δικαιωμάτων τους;

Δύσκολο, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, σε αυτήν τη συγκυρία. Γι' αυτό και η συνέλευση των μετόχων όταν αποφάσισε την αύξηση κεφαλαίου προέβλεψε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί μέχρι του βαθμού της κάλυψής της.

Αν προεγγραφούν οι βασικοί μέτοχοι για τις αδιάθετες θα βάλουν άλλα 2 - 3 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσουν και σημαντικά τα ποσοστά τους.

Η μείωση των δανείων έστω και κατά 15 εκατ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο στην εισηγμένη να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 95 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v