Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2009

Υπερμαζεμένες μετοχές: Γιατί κάνουν "τζιζ"

Υπερμαζεμένες μετοχές: Γιατί κάνουν τζιζ
Αν κάποιοι σκέφτεστε να… τοποθετηθείτε σε "μαζεμένες" μετοχές, τότε μάλλον θα πρέπει να το σκεφτείτε δύο ή και περισσότερες φορές πριν το πράξετε.

Όχι μόνο γιατί θα αποκτήσετε έναν τίτλο μειωμένης -κατά κανόνα- εμπορευσιμότητας, αλλά επιπλέον διότι πάντοτε θα ελλοχεύει ο κίνδυνος της δημόσιας πρότασης. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία ο βασικός μέτοχος που θα καταφέρει να μαζέψει το 90% των μετοχών υποχρεώνει τους υπόλοιπους να του πουλήσουν στην τιμή της δημόσιας πρότασης.

Τονίζουμε, "υποχρεώνει". Με το ζόρι δηλαδή!

Αν, για παράδειγμα, αγοράσετε σήμερα μια τέτοια μετοχή και το επόμενο εξάμηνο η Σοφοκλέους κάνει ένα γερό ράλι, τότε ενδέχεται η δική σας μετοχή να μείνει (λόγω ελλιπούς εμπορευσιμότητας ή για κάποιον… άλλο λόγο) ακίνητη σαν μουλάρι και ο βασικός μέτοχος να σας υποχρεώσει να του την πουλήσετε στα τρέχοντα επίπεδα!

Ακόμη χειρότερη όμως είναι η κατάσταση με όσους έχουν ήδη τοποθετηθεί εδώ και καιρό σε τέτοιες μετοχές, έχοντας κόστος κτήσης 30%, 100% ή 350% υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό.

Αν δηλαδή ο βασικός μέτοχος αποφασίσει σήμερα να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή και φτάσει μέχρι το 90%, τότε υποχρεώνει τους "μικρούς" να του πουλήσουν τα κομμάτια τους στα χαμηλά κι ας χάνουν 50% ή και 90% από τότε που τα αγόρασαν…

Και το πρόβλημα αφορά στο ότι είναι κάμποσοι οι βασικοί μέτοχοι που σκέφτονται κάτι τέτοιο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v