Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2009

IMΠEPIO: Πότε θα κερδίσουν οι μικρομέτοχοι;

IMΠEPIO: Πότε θα κερδίσουν οι μικρομέτοχοι;
Πριν από ένα περίπου έτος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2007, είχαμε αναφέρει ότι μπορεί η Imperio να απορρόφησε εταιρίες και εταιρίες, μπορεί το dilution των μικρομετόχων να έδωσε και να πήρε, όμως από αποτελέσματα σχεδόν τίποτε... Ή καλύτερα, κάποια μικρά κέρδη βασισμένα σε έκτακτα αποτελέσματα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι στις αρχές της δεκαετίας η Imperio (επί διοικήσεως του αείμνηστου Χριστολένη) δημοσίευε κέρδη κάποιων εκατομμυρίων, με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

Σήμερα, με δεδομένα τα αποτελέσματα και του 2008, οι περυσινές μας διαπιστώσεις δεν άλλαξαν. Γιατί μπορεί λόγω των συγχωνεύσεων και του dilution των μετόχων ο τζίρος να εκτινάχτηκε, πλην όμως τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν μόλις στις 761.000 ευρώ και μάλιστα με τη συμβολή κερδών από υπεραξία ύψους 1,07 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εισηγμένης, το EBIT ήταν αρνητικό, όπως επίσης και το προ φόρων αποτέλεσμα, παρά το κέρδος από υπεραξία 928.100 ευρώ που υπήρξε.

Η Imperio, λοιπόν, επιχειρεί και πάλι την απορρόφηση άλλων εταιριών (Ballauf Hellas και ΑΓΕΤΕΚ), με στόχους να μεγαλώσει σε μέγεθος, να αξιοποιήσει συνέργιες και οικονομίες κλίμακας και να βελτιώσει την κερδοφορία της.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι στόχοι. Αντίθετα, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δύο νέες απορροφήσεις θα οδηγήσουν και αυτές σε νέα μείωση της συμμετοχής των μικρομετόχων στην εισηγμένη (μετά την απορρόφηση οι μέτοχοι της Ballauf Hellas και της ΑΓΕΤΕΚ θα κατέχουν το 16,02% και το 15,67% της εισηγμένης αντίστοιχα), ενώ αθροιστικά οι απορροφώμενες εταιρίες πέρυσι σημείωσαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Το αν τελικά θα καταφέρουν κάποια στιγμή να ωφεληθούν οι μικρομέτοχοι θα το δείξει η Ιστορία...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v