Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2009

ΕΛΠΕ-MOH: Όταν η αγορά… αγνοεί τους αναλυτές

ΕΛΠΕ-MOH: Όταν η αγορά… αγνοεί τους αναλυτές
Σπάνια έχουμε δει τους αναλυτές να είναι τόσο καυστικοί απέναντι σε έναν κλάδο.

Οι πρόσφατες εκθέσεις της UBS και της Bank of America για τα ευρωπαϊκά (και κατ’ επέκταση και για τα ελληνικά) διυλιστήρια ήταν "μαύρες".

Θα πέσουν, λέει, τα περιθώρια διύλισης και μάλιστα περισσότερο τα περιθώρια διύλισης των σύνθετων διυλιστηρίων (βλέπε "χτύπημα" για τη Motor Oil), καθώς η μέχρι τώρα απόκλισή τους είναι μεγαλύτερη του "κανονικού".

Η Bank of America δε (Merrill Lynch) πρόλαβε να… ανακαλύψει ως παράγοντα επιδείνωσης και τη γρίπη των γουρουνιών, λόγω του ότι θα μειωθούν οι αεροπορικές μεταφορές, άρα θα πέσει και η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα και άλλα σχετικά.

Ακόμη δεν τον είδαμε (γρίπη των χοίρων) Γιάννη τον εβγάλαμε (πτώση στα αεροπορικά καύσιμα), που λέει και η γνωστή παροιμία…

Ειδικότερα για τα ελληνικά διυλιστήρια, η UBS προτείνει "sell" και για τους δύο τίτλους (ΕΛΠΕ και Motor Oil), ενώ η Bank of America δίνει "sell" στα ΕΛΠΕ και "neutral" στη ΜΟΗ.

Και οι δύο οίκοι προτείνουν την αγορά ενός μόνο διυλιστηρίου στην Ευρώπη.

Τις φωνές ξένων αναλυτών βέβαια που μιλούσαν για δραματική συρρίκνωση των περιθωρίων διύλισης και για μεγαλύτερη "τιμωρία" των σύνθετων διυλιστηρίων δεν τις ακούμε για πρώτη φορά φέτος.

Πού είναι το παράδοξο; Ότι τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η MOH γράφουν κέρδη από την αρχή του έτους έως σήμερα και ακόμη και μετά τη δημοσίευση των δύο προαναφερόμενων εκθέσεων δεν έδειξαν να επηρεάζονται ιδιαίτερα στο ταμπλό!

Για να μην πούμε ότι τα πήγαν και καλύτερα από τον μέσο όρο της αγοράς!

Η αγορά δηλαδή δεν δείχνει να λαμβάνει και πολύ στα υπ' όψιν τις εκθέσεις των αναλυτών, ακόμη και όταν πρόκειται για τίτλους, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του free float ελέγχεται από θεσμικούς…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v