Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2004

Δύσκολοι καιροί για αναλυτές

Δύο φαίνεται να είναι τα βασικά προβλήματα των αναλυτών στην χώρα μας, όπως παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη παρουσίαση.

Πρώτον, ο μικρός αριθμός αυτών σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των εισηγμένων εταιριών (χωρίς να υπολογίζεται η ανάλυση που πρέπει να γίνεται για επιμέρους κλάδους, την αγορά γενικότερα και κάποιους δείκτες ειδικής βαρύτητας)

Με κάποιες αναγωγές προκύπτει, με βάση των αριθμό των εισηγμένων, μια αναλογία 100 μελετών ετησίως για μια ομάδα από... 4 αναλυτές.

Αυτό σημαίνει ότι ένας αναλυτής πρέπει να βγάζει περίπου 25 εταιρικές μελέτες το χρόνο χρησιμοποιώντας το 50% του χρόνου εργασίας του!

Δεύτερο θέμα είναι η έλλειψη εύκολα συλλεγόμενων στοιχείων, καθώς οι εταιρίες δεν έχουν ακόμη μάθει να έχουν γρήγορα και εύκολα συγκεντρωτικά στοιχεία οικονομικά, δραστηριότητας κ.α.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με θέματα τεχνικής φύσης που αντιμετωπίζουν οι αναλυτές δυσκολεύουν την δουλειά τους κάνοντας πολλές φορές αμφιλεγόμενο το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι το επίπεδο των αναλυτών αλλά και η σημασία που δίνει η αγορά στα αποτελέσματα της δουλειάς τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αρκεί να καταλάβουν και οι εισηγμένοι ότι η παροχή γρήγορης και διαφανούς πληροφόρησης στον αναλυτή είναι ουσιαστικά υποχρέωσή τους, απέναντι στο επενδυτικό κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v