Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2009

Κλωστές: Κι όμως, κλείνουν οι πιο... ισχυροί

Κλωστές: Κι όμως, κλείνουν οι πιο... ισχυροί
Πριν από δύο εβδομάδες γράφαμε στο euro2day.gr ότι δύο γνωστές νηματουργίες, η μία εισηγμένη και η άλλη όχι, σκέφτονται σοβαρά να διακόψουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Χθες, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή της να διακόψει την παραγωγή νήματος, επιβεβαιώνοντας (δυστυχώς) το σχετικό μας δημοσίευμα.

Το ζήτημα είναι ότι τόσο η ΝΑΥΠ όσο και η άλλη -μη εισηγμένη- νηματουργία που σκέφτεται να τα παρατήσει ανήκουν στους πλέον υγιείς του κλάδου!

Ειδικότερα η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και κάποια εκατ. ευρώ περισσευούμενα στο ταμείο της. Μέσα από την κίνηση αυτή θα επιδιώξει το 2009 να είναι η τελευταία της ζημιογόνος χρήση, ή έστω οι ζημίες από το 2010 να ελαχιστοποιηθούν.

Μα γιατί όμως τα παρατάνε οι ισχυρότεροι "παίκτες" και παραμένουν εν λειτουργία πολλοί από τους λεγόμενους "αδύναμους κρίκους";

Πρώτα απ’ όλα, γιατί από τη στιγμή που δεν γίνουν πολύ σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο (βλέπε αιτήματα του Συνδέσμου Βιομηχάνων - Κλωστοϋφαντουργών), είναι βέβαιο ότι η αγορά "χωράει" πολύ λιγότερους παίκτες από αυτούς που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.

Και δεύτερον, γιατί όσο η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για ολόκληρο τον κλάδο, αλλά ενισχύει περιστασιακά και πυροσβεστικά συγκεκριμένες μόνο εταιρίες, οι ισχυροί χάνουν τα δικά τους λεφτά, ενώ οι "αδύναμοι κρίκοι" απλώς διακινδυνεύουν τα δανεικά των τραπεζών…

Υ.Γ.: Όσο για τους λεγόμενους αδύναμους κρίκους, μη νομίσετε ότι έχουν μεγάλα περιθώρια μπροστά τους. Είναι πολύ αμφίβολο αν τελικά θα καταφέρουν να γλιτώσουν και αυτοί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v