Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 4 2009

Το νέο πακέτο στήριξης και οι αστερίσκοι

Το νέο πακέτο στήριξης και οι αστερίσκοι
Πλήθος... αστερίσκοι συνοδεύει το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης και στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ η λιτή ανακοίνωση του Δημοσίου εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα ακόμη και μεταξύ των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών.

Από την πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης του υπουργείου προκύπτουν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, τα εξής στοιχεία:

Πρώτον, τα χορηγούμενα δάνεια προς επιχειρήσεις με εγγύηση Δημοσίου θα είναι μικρά ποσά καθώς το ύψος τους δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της κάθε επιχείρησης.

Δεύτερον, από τη στιγμή που ζητήθηκε και δόθηκε για το πρόγραμμα η έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι πρόκειται για ευρωπαικό και όχι για εθνικό πρόγραμμα. Επομένως οι όροι και τα κριτήρια εφαρμογής θα είναι μάλλον αυστηρά.

Το τραπεζικό σύστημα αναμένει τις επόμενες ώρες να ενημερωθεί με ακρίβεια για τους όρους του εν λόγω προγράμματος και αρχικά θέτει τους εξής προβληματισμούς:

Πρώτον, με δεδομένο ότι η εγγύηση του Δημοσίου θα καλύπτει το 90% του δανείου, ποιος θα εγγυηθεί για το υπόλοιπο 10%;

Θα υπάρξει εγγύηση από την πλευρά του δανειολήπτη ή όπως έγινε με το ΤΕΜΠΜΕ θα "απαγορευτεί" η πρόσθετη εγγύηση για το μέρος του δανείου που δεν καλύπτει το Δημόσιο;

Διότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει πιθανότητα για μία ακόμη φορά να χρηματοδοτηθούν τα υγιή κομμάτια των επιχειρήσεων και όχι όσοι πλήττονται από την κρίση αλλά δεν έχουν μακροχρόνια προβλήματα.

Δεύτερον, πώς εξειδικεύεται το κριτήριο του ετήσιου μισθολογικού κόστους;

Τρίτον, σε τι ποσοστό θα φτάνει η επιδότηση επιτοκίου;

Και τέταρτον, με ποια τραπεζικά κριτήρια θεωρείται κάποια επιχείρηση προβληματική;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v