Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2009

AEEAΠ: Χρειάζεται προσοχή η... μόδα!

AEEAΠ: Χρειάζεται προσοχή η... μόδα!
Mόνη της τελικά αποφάσισε να εισέλθει στη Σοφοκλέους η ΑΕΕΑΠ της Εθνικής Τράπεζας, αν και φαίνεται στον κλάδο να έχουν μιλήσει για συνεργασίες "όλοι με όλους". Δύσκολο πράγμα οι συνεργασίες στην Ελλάδα...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ευχάριστο είναι ότι ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ μπαίνει δυναμικά στη... μόδα", καθώς πέρα από τις εισηγμένες Eurobank Properties και Trastor -πρώην Πειραιώς- ετοιμάζονται να εισέλθουν στο χρηματιστήριο οι ΑΕΕΑΠ της MIG, της Εθνικής και της Axon Συμμετοχών (αντίθετα, οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν μπλοκάρει την αντίστοιχη υπόθεση του ΟΤΕ).

Παράγοντες όμως της αγοράς πιστεύουν ότι πέρα από τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα αλλά και τα άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρονται (π.χ. υψηλή μερισματική απόδοση), οι διοικήσεις των ελληνικών εταιριών θα πρέπει να προχωρήσουν σε τομές προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Γνωστός παράγοντας εισηγμένης εταιρίας δήλωσε: "Είναι πολύ λίγα τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει ο κλάδος από τα εγχώρια Α.Κ., ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ανακαλύψει τον θεσμό και ούτε προβλέπεται να τον ανακαλύψουν σύντομα, παρά τα σοβαρά πλεονεκτήματα που τους προσφέρει. Άρα, σε μεγάλο βαθμό οι ΑΕΕΑΠ θα πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξή τους σε κεφάλαια του εξωτερικού".

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο εισηγμένες ΑΕΕΑΠ της Σοφοκλέους έχουν λάβει τα σχετικά μηνύματα από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα η Eurobank Properties να έχει προχωρήσει (πέρυσι) σε σημαντικές αλλαγές στη διοικητική της δομή και η Trastor ήδη να δρομολογεί ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων.

Το μήνυμα των ξένων ήταν σαφές και με λίγα λόγια συμπυκνώνεται στο ότι δεν τους αρέσουν τα μικρά μεγέθη των εταιριών, όπως και το "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει"! Δεν μπορεί ο βασικός μέτοχος της ΑΕΕΑΠ να ελέγχει τη διοίκηση και το management και ταυτόχρονα να είναι ο μεγαλύτερος ενοικιαστής αλλά κι αυτός που συμβουλεύει για τις αποφάσεις, ο οποίος συντηρεί τα κτίρια κ.λπ.

Με λίγα λόγια, αν θέλουν οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό, θα πρέπει να διαθέτουν δική τους υποδομή στελεχών, να ελέγχουν οι διοικήσεις τους τα έξοδα και να διασφαλίζουν ακόμη και στον πλέον κακόπιστο ότι θα δρουν υπέρ του συμφέροντος όλων των μετόχων και όχι μόνο του βασικού. Στο εξωτερικό οι ΑΕΕΑΠ είναι κατά κανόνα πολυμετοχικές εταιρίες και δύσκολα υπάρχει μέτοχος ο οποίος να ελέγχει πάνω από το 10% του συνόλου των μετοχών.

Σε επόμενη συγκυρία, οι διαχειριστές των ΑΕΕΑΠ θα πρέπει να δημοσιοποιούν και την πολιτική που θα ακολουθήσουν, όπως π.χ. σε τι είδους ακίνητα θα δώσουν έμφαση, μέχρι ποιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους θα αποτελεί κάθε κατηγορία ακινήτων κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v