Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2009

ΕΛΤΡΑΚ: Οι ανακοινώσεις και οι... παρεξηγήσεις

ΕΛΤΡΑΚ: Οι ανακοινώσεις και οι... παρεξηγήσεις
Να πώς μπορούν να προκληθούν παρεξηγήσεις από μία περίεργη… επίσημη ανακοίνωση εισηγμένης εταιρίας.

Έχουμε λοιπόν την περίπτωση της ΕΛΤΡΑΚ που ανακοίνωσε ότι "η τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με έκδοση έως και 3.809.382 νέων μετοχών, η οποία συντελείται με καταβολή μετρητών επανεπένδυσης ποσού έως και 50% του μερίσματος της χρήσης 2008".

Και λίγο πιο κάτω στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: "Το δικαίωμα άσκησαν 44 μέτοχοι για την απόκτηση 294.620 νέων τίτλων προς 2,43 ευρώ".

Το πρώτο λοιπόν που μπορεί να συμπεράνει κάποιος είναι ότι από τις 3.809.382 μετοχές (ανώτατο όριο νέων τίτλων) καλύφθηκαν μόλις οι 294.620 (ούτε το 8%), οπότε:

Πρώτον, ο βασικός μέτοχος δεν επανεπένδυσε το μέρισμά του, αν και είχε δηλώσει ότι θα το πράξει κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Μπορεί άραγε ο βασικός μέτοχος (κ. Πολίτης) να λέει στη γενική συνέλευση και να… ξελέει λίγες ημέρες αργότερα;

Και δεύτερον, ο βασικός μέτοχος εμφανίζεται απρόθυμος να αποκτήσει νέους τίτλους της ΕΛΤΡΑΚ προς 2,43 ευρώ, όταν την ίδια περίοδο η εισηγμένη αγοράζει συνεχώς ίδιες μετοχές σε ανώτερες αποτιμήσεις (έχει αγοράσει και πάνω από τα 5 ευρώ). Μύλος δηλαδή…

Αν όμως κάποιος έχει ιώβεια υπομονή και διπλοτσεκάρει τα δεδομένα, θα διαπιστώσει ότι οι νέες μετοχές σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να φτάσουν -ούτε καν να προσεγγίσουν- τα 3.809.382 που αναφέρει η ανακοίνωση της εισηγμένης. Ένας θεός ξέρει (και αν…) πώς προέκυψε αυτό το νούμερο.

Και επίσης ότι τελικά η ΑΜΚ καλύφθηκε περίπου κατά 60%. Οπότε συμμετείχε πλήρως και ο βασικός μέτοχος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v