Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2009

Imperio:Οι "τρύπες στο νερό" και τα stock options

Imperio:Οι τρύπες στο νερό και τα stock options
H στρατηγική της Imperio να απορροφά εταιρίες του κλάδου με στόχο την εκμετάλλευση συνεργιών και οικονομιών κλίμακας σε μία κατακερματισμένη αγορά δεν φαίνεται να στερείται λογικής.

Ωστόσο, από τη θεωρία έως την πράξη πολλές φορές η διαφορά είναι μεγάλη…

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα η στρατηγική των απορροφήσεων άλλων εταιριών έχει συνδυαστεί με πολύ σημαντική μείωση του ποσοστού των μικροεπενδυτών της Imperio (λόγω της συνεχούς αύξησης του αριθμού των τίτλων), αλλά χωρίς ουσιαστική κερδοφορία για την εισηγμένη και φυσικά χωρίς μέρισμα.

Και ενώ παλιά η Imperio έβγαζε κάποια εκατομμύρια ευρώ λειτουργικά κέρδη, σήμερα βολεύεται με… πενταροδεκάρες.

Προσεχώς, η γενική συνέλευση των μετόχων της Imperio θα κληθεί να ψηφίσει και νέα φάση απορρόφησης άλλων εταιριών, της Ballauf και της ΑΓΕΤΕΚ. Το μόνο βέβαιο είναι από την κίνηση αυτή ο αριθμός των μετοχών της εισηγμένης θα αυξηθεί από τα 21.203.000 στα 31.043.091, δηλαδή θα ανεβεί περίπου κατά 50%, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό των μικρομετόχων.

Θα υπάρξουν όμως και μεγάλα οφέλη, υποστήριξε η διοίκηση της εισηγμένης, τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ανακοίνωνε την απόφαση για τις νέες συγχωνεύσεις: "Οι παραπάνω συμφωνίες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Imperio και του ομίλου της για την εδραίωσή της ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρίες του κλάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης".

Και η διοίκηση της Imperio συνεχίζει στα τέλη Μαρτίου του 2009, με τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων: "Με την παραπάνω στρατηγική αυτή κίνηση, η εταιρία εκτιμά ότι μετά την απορρόφηση της Ballauf τα ενοποιημένα αποτελέσματα θα ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 80 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας το σχήμα στη δεύτερη θέση του κλάδου στην Ελλάδα".

Στο όλο θέμα όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: ότι ενώ ο αριθμός των μετοχών της Imperio ΘΑ αυξηθεί στο μέλλον λόγω της συγχώνευσης τα αποτελέσματα των εταιριών της Ballauf και της ΑΓΕΤΕΚ που θα απορροφηθούν έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνονται στα αντίστοιχα της Imperio από την αρχή του έτους.

Άρα λοιπόν, όταν η Imperio δημοσίευε τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2009 (ελαφρά μειωμένος κύκλος εργασιών και ζημία 293 χιλιάδων ευρώ) συμπεριλαμβάνονταν και οι νέες εταιρίες!

Σε κάθε περίπτωση, θα είχε ενδιαφέρον η διοίκηση της Imperio να ενημερώσει προσεχώς το ευρύ επενδυτικό κοινό για μερικά πράγματα, όπως:

Α. Ποια ήταν η καθαρή κερδοφορία των εταιριών που θα απορροφηθούν το 2008;

Β. Ποιες οι οικονομικές τους επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, για να δούμε κατά πόσον ανθεκτικές είναι απέναντι στην οικονομική κρίση;

Γ. Μετά και την πάροδο επτά μηνών από την έναρξη της χρήσης, εξακολουθεί να υφίσταται η εκτίμηση για κύκλο εργασιών που θα ξεπερνούσε τα 80 εκατ. ευρώ;

Υ.Γ.: Μετά τις τόσο μεγάλες επιτυχίες της και την υψηλότατη κερδοφορία των τελευταίων ετών, η διοίκηση της Imperio ήταν… απολύτως φυσικό να ψηφίσει και πρόγραμμα για stock options!

Είπαμε, ρε παιδιά, αλλά όχι και ΟΛΑ υπέρ των μικρομετόχων!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v