Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2009

Τα κενά ενημέρωσης και οι... ντρίμπλες

Τα κενά ενημέρωσης και οι... ντρίμπλες
Εξέπνευσε την προηγούμενη Δευτέρα η προθεσμία δημοσίευσης των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών και για μία ακόμα χρονιά γίναμε μάρτυρες δελτίων Τύπου που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην έλεγαν ψέματα, αλλά τουλάχιστον... έκρυβαν την αλήθεια.

Έδιναν έμφαση στη μισή πραγματικότητα, αγνοώντας την άλλη μισή, ή έστω περνώντας τη στα ψιλά και αλλάζοντας έτσι την ουσία των πραγμάτων.

Μα θα πείτε, βέβαια, πέρα από τα δελτία Τύπου υπάρχουν και οι επίσημες λογιστικές καταστάσεις, όπου εκεί οι εταιρείες δυσκολεύονται να κάνουν τα δικά τους? εκεί όπου η γνώμη των ορκωτών ελεγκτών σπάει κόκαλα και η παράθεση στοιχείων θα πρέπει να είναι αναλυτική.

Στην εποχή λοιπόν του Internet, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως όλοι οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα μιας άρτιας και έγκυρης ενημέρωσης, καθώς μπορούν να μελετήσουν τις λογιστικές καταστάσεις 24 ώρες την ημέρα, επί 365 ημέρες τον χρόνο.

Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντοτε έτσι, γιατί κενά ενημέρωσης υπάρχουν πολλές φορές και στις λογιστικές καταστάσεις! Στην περίπτωση της ΑΕΓΕΚ, για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την πραγματική πορεία της εταιρείας, αφού δεν αποκτά πληροφόρηση για τον κύκλο εργασιών, τα κέρδη, τα δάνεια και άλλα οικονομικά στοιχεία, της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής, που αποτελεί και το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης.

Ένα άλλο κενό ενημέρωσης προέρχεται από το γεγονός ότι δεν αναφέρονται πουθενά οι επιδόσεις κάθε μιας θυγατρικής των εισηγμένων εταιρειών ξεχωριστά.

Πώς, λόγου χάρη, ο μέτοχος θα αξιολογήσει το management για μία εξαγορά που έγινε πέρυσι, αν δεν γνωρίζει τις οικονομικές επιδόσεις της συγκεκριμένης εταιρείας; Για παράδειγμα, κέρδη σημείωσαν οι επιχειρήσεις που εξαγοράστηκαν από τις εισηγμένες είτε πέρυσι είτε στην περίοδο των υψηλών αποτιμήσεων του 2006 - 2007;

Τέλος, παρουσιάζεται κενό ενημέρωσης γύρω από τα ακίνητα που κατέχει μια εταιρεία. Γιατί μπορεί μεν να αναγράφεται η εύλογη αξία τους, ωστόσο δεν αναφέρεται ποια είναι τα συγκεκριμένα ακίνητα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v